Cvijanovićeva i Zatler o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji :: Semberija INFO ::

 

Cvijanovićeva i Zatler o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom. 
 
Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, evropskim integracijama, te o predstojećim lokalnim izborima u BiH.
 
Predsjednica Cvijanović i ambasador Satler razmijenili su mišljenje i u vezi s ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su, kako su istakli, neophodni za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u ovoj organizaciji.
 
Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj situaciji u vezi s krizom izazvanom širenjem virusa korona, te mjerama koje institucije Republike Srpske preduzimaju u borbi protiv epidemije.
 
Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović još jednom je zahvalila ambasadoru Satleru na pomoći koju je EU uputila za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske.
 
Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja o bezbjednosnim izazovima u regionu i svijetu, u kontekstu nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, pri čemu je zajednički ocijenjeno da terorizam predstavnja globalnu prijetnju koja zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman svih progresivnih domaćih i međunarodnih snaga.