Osobe u izolaciji moći će da glasaju :: Semberija INFO ::

 

Osobe u izolaciji moći će da glasaju


Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je danas na hitnoj sjednici dopune pravilinika o glasanju tako da će osobe koje su u izolaciji, a nemaju akt nadležnog organa ili medicinski nalaz, moći glasati iz svojih domova uvidom i na osnovu izrečene mjere o izolaciji.
 
Danas je dopunjena instrukcija o postupanjua na dan izbora u uslovima pandemije virusa korona, pa je odlučeno da se u svim mjestima gdje ima više biračkih mjesta u jednom objektu poput škola, fakulteta, vatrogasnih domova i slično, vrši mjerenje temperatrue biračima beskontaktnim toplomjerom na centralnom ulazu u objekat.
 
CIK je po prijavi agencije "Transparency International" novčano kaznio više političkih subjekata jer su prije službenog početka vodili izbornu kampanju.
 
Sa 1.000 KM kažnjen je SDS jer je kandidat za načelnika opštine Teslić Milan Miličević vodio kampanju putem društvene mreže Facebook, kao i kandidat Socijaldemokrata Avdo Bajaraktervić, zbog čega je i SD BiH kažnjen sa 1.000 KM.
 
PDA je kažnjena sa 1.500 KM jer je načelnik opštine Banovići Midhat Husić lijepio plakate i bilborde prije predviđenog roka, a PDA Gradačac sa 1.000 KM jer su vodili preuranjenu kampanju putem društvene mreže Facebook.
 
Utvrđeno je da je predsjednik Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević imao sponzorisane objave na Facebooku prije službenog početka kampanje, te je i ova stranka kažnjena sa 1.000 KM.
 
Sa 1.000 KM kažnjeni su SP, SDP, SDS/PDP, te Ujedinjena Srpska.
 
CIK je konstatovao da 21 politička stranka nije podnijela finansijski izvještaj i nije omogućila finansijskim revizorima vršenje revizije u njihovim prostorijama, te im je zbog toga uskraćeno pravo da se kandiduju na narednim izborima.
 
Iz CIK-a navode da je preduzeće "Defter" iz Sarajeva izabrano kao najbolji ponuđač za nabavku higijenskih sredstava u svrhu zaštite od virusa korona i sa njima će biti sklopljen ugovor u iznosu od 237.203 KM.
 
Na sjednici je rečeno da je konvoj sa šest kamiona u kojima se nalaze glasački listići danas krenuo ka skladištu CIK-a i da će svi listići biti dostavljeni najkasnije za tri dana, prenosi "N1".