TRANSAKCIJA DECENIJE U HRVATSKOJ :: Semberija INFO ::

 

TRANSAKCIJA DECENIJE U HRVATSKOJ


Orkla ASA, Nomad Foods i konzorcijum EMMA Capital i J&T Private Equity ušli su u drugi krug pregovora o transakciji teškoj i do 600 miliona evra.
 
Potencijalna poslovna transakcija decenije u Hrvatskoj - prodaja Leda i ostalih kompanija iz divizije smrznute hrane Fortenova grupe - polako se približava zaključnoj fazi.
 
Kako saznaje Jutarnji list iz više neslužbenih izvora iz poslovne zajednice, nakon što je pre mesec i po dana krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda, Uprava Fortenova grupe odabrala je tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije, nakon kojeg bi trebalo podneti obavezujuće ponude za preuzimanje. Kako piše hrvatski portal, reč je o norveškoj Orkli, anglo-američkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorcijumu investicionih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group, piše Jutarnji.hr.

Nema skrivenih rizika

Iz toga sledi kako su njihove ponude ocenjene kao finansijski najkvalitetnije, no zasad nema informacija o tome koliko su zainteresovani kupci spremni ponuditi za Ledo. Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača dosad nisu javno komentarisali proces. U slučaju Fortenovina biznisa sa smrznutom hranom to bi iznosilo između 500 i 600 miliona evra, a s obzirom na to da su čelnici kompanije pre najavili kako će konačna odluka o prodaji biti doneta samo u slučaju da ponuđeni uslovi budu adekvatni, logično je pretpostaviti da se ponude ovih tri ponuđača kreću negde oko gornjeg praga raspona te valuacije. Koliki će na koncu taj iznos biti, ostaje za videti, iako sagovornici Jutarnjeg lista iz finansijskog sektora tvrde kako je malo verojatno da bi se iznosi inicijalnih ponuda znatnije menjali nakon procesa dubinskog snimanja poslovanja, pogotovo s obzirom na to da su kroz proces vanredne uprave i vlasničke transformacije bilansi kompanija u takozvanoj Ledo grupi očišćene od mogućih spornih potraživanja i skrivenih rizika. 
 
Iz perspektive budućeg poslovanja Leda kao dobra vest svakako se čini spoznaja kako svaki od ova tri ponuđača ima vrlo jasne poslovne interese da dalje razvija biznis i ulaže u njegovo jačanje.
 
Norveška Orkla vodeći je norveški proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje, a u svom portfoliju poseduje više od 100 brendova. Poslednjih godina Orkla se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pokušavajući ojačati horizontalne sinergije između svojih proizvodnih i marketinških platformi. Pre dve godine kompanija je preuzela vodeći lanac picerija u Finskoj, a lani - što je zanimljivo iz Kompanija Nomad Foods, sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Ono što je zanimljivo kod te kompanije jeste što u svom portfoliju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizovati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država gde drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane.
 
Emma Capital i J&T, pak, finansijski su ulagači već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfolio ulaganja u Hrvatskoj, od Varaždinske banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka EMMA pre dve godine je preuzela većinski udeo u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport. Za pretpostaviti je kako bi njihova investiciona strategija u Ledu podrazumevala određeni vremenski rok u kojem bi se pokušalo povećati vrednost kompanije te prodaja uz profit. Hladan tuš za domaće
 
Ako su informacije o tri odabrana ponuđača za Ledo tačne, one predstavljaju svojevrstan hladan tuš za ambicije zadržavanja jedne od perjanica nekadašnjeg Agrokora u domaćim rukama. 
 
Iako ni za te informacije nije bilo službene potvrde, nakon faze podnošenja neobavezujućih ponuda, hrvatski mediji su spekulirali kako se u "bitku za Ledo" uključila i koprivnička Podravka, a možda i Atlantic Grupa. Ipak, te ponude očigledno nisu ocenjene dovoljno finansijski jakima, kao uostalom i ponude niza zvučnih globalnih kompanija i investicionih fondova, poput Unilevera i Mid Europa Partnersa, koji su navodno iskazali inicijalni interes za kupovinu Ledo grupe.
 
Može li tu doći do promene nejasno je, iako pojedini stručnjaci za procese spajanja i preuzimanja s kojima je Jutarnji razgovarao načelno kažu kako su ovakvi procesi otvoreni do trenutka sklapanja ugovora te kako teoretski postoji mogućnost da ponuđači tokom procesa koriguju svoje ponude.perspektive interesa za Ledo - i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.