DRAGIĆ: ALARMANTNA SITUACIJA SA VIRUSOM KORONA :: Semberija INFO ::

 

DRAGIĆ: ALARMANTNA SITUACIJA SA VIRUSOM KORONA


Šef Odjeljenja poluintenzivne njege za nehirurške grane UKC-a Saša Dragić rekao je da je u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u protekla 24 časa primljeno 46 lica zaraženih virusom korona.

- Situacija sa virusom korona je krajnje alarmantna. Ako pogledamo dnevni izvještaj UKC-a, imamo 170 hospitalizovanih pacijenata. Samo u protekla 24 časa primili smo 46 pacijenata - rekao je Dragić za ATV.

On je naveo da je u bolničke kapacitete u prostoru stare hirurgije u proteklih 48 časova smješteno 66 pacijenata, istakavši da su to velike brojke i alarm za javnost.

Dragić navodi da mlađe osobe sve češće obolijevaju.

- Nije u pitanju samo starija populacija sa brojnim komorbiditetima, liječili smo i liječimo mlade pacijente koji nemaju brojna oboljenja - kaže Dragić.

On apeluje na građane da nose maske i poštuju fizičku distancu kako ne bi došlo do daljeg rasta broja zaraženih.

- Pored toga što liječimo pacijente koji su pozitivni na virus korona, mi imamo i jedan, uslovno rečeno, paralelan zdravstveni sistem. Imamo i druge bolesti i oboljenja i te pacijente ne smijemo da spajamo. Može se desiti da zbog fizičke nemogućnosti, vozilo hitne pomoći ne stigne na određeno mjesto da preuzme kritičnog pacijenta. Takođe, može se desiti u jednom danu velik priliv pacijenata ili potreba za velikim brojem testova, a da fizički nije moguće tako nešto. Svaki zdravstveni sistem, pa u najrazvijenim zemljama, u nekom momentu može da kolabira - kaže Dragić.

(ATV)