DODIK: U BRISELU ISKAZANO JASNO OPREDJELjENjE ZA EVROPSKU PERSPEKTIVU BIH :: Semberija INFO ::

 

DODIK: U BRISELU ISKAZANO JASNO OPREDJELjENjE ZA EVROPSKU PERSPEKTIVU BIH


Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Briselu da su predstavnici evropskih institucija iskazali jasno opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH.

Dodik je, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, rekao da EU ima niz očekivanja i "domaćih zadataka" za BiH.

- Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se mijenja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i dio eventualnog prenosa nadležnosti na zajedničk nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada - istakao je Dodik.

On je naveo da u Briselu sada ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

- Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz odeđenim inicijativama kao što je "mini Šengen" i paket investicija od devet milijardi namijenjen zapadnom Balkanu - rekao je Dodik.
 
Srpski član Predsjedništva je naveo da je na današnjim sastancima razgovarano i o migranstkoj krizi BiH te da su članovi Predsjedništva prenijeli evropskim zvaničnicima da migranti predstavljaju ne samo socijalni, već i bezbjednosni problem.

- Evropska komisija pokreće novi dijalog o pitanju evropskih migracija i rečeno je da će obuhvatiti i to pitanje vezano za zapadni Balkan. Sva pitanja koja se posmatraju prema zemljama zapadnog Balkana, posmatraju se kao jedan čitav region sa specifičnosti zemalja koje se tamo nalaze - rekao je Dodik.

Kada je riječ o pravosuđu, Dodik je rekao da je sve što se tiče pravosuđa u BiH loše, ali da su to inicijative koje su došle od ranijih predstavnika EU i visokih predstavnika koji su kreirali jedan sasvim pogrešan i loš pravni sistem pun korupcije i promašaja.

- Oni nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone a EU je, zajedno sa SAD, to podržavala - rekao je Dodik.

On je istakao da bi bilo dobro da se otvori dijalog o pravosudnom sistemu BiH i da se definiše kako rješiti pitanje pravosuđa na nivou BiH.
 
(RTRS)