ŠAROVIĆ: IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE ZA BIH NIKAD GORI :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ: IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE ZA BIH NIKAD GORI


Izvještaj Evropske komisije o napretku za BiH je najgori ikad objavljen, izrazito negativan i prvi put saopšten na jasan i ozbiljan način. Zahtjevi za smjenu ili izglasavanje nepovjerenja ovog saziva Savjeta ministara biće sve češći i sve snažniji, posebno nakon navršavanja godinu dana od njegovog formiranja. Ovaj Savjet ministara nije opravdao očekivanja, loše je radio i nema nikakve značajnije rezultate – istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.
 
„Bosna i Hercegovina svojim reformskim nazadovanjem vuče cijeli region unazad i konačno je došlo vrijeme da se to nakon ovog Izvještaja kaže glasno i upre prstom u glavne krivce.  To je prije svega aktuelni Savjet ministara BiH, ali i parlamentarna većina koja nije pokazla neophodnu sposobnost, ambiciju, ali i znanje i volju da mijenja prioritete i zemlju povede naprijed“ – naglasio je Šarović. 
 
On je kazao da je obećani paket pomoći regionu od preko tri milijarde eura, od toga BiH 250 miliona eura važan, ali izrazio sumnju da će biti brzo dostupan i iskoristiv za Bosnu i Hercegovinu zbog dubokog neslaganja i političkih jazova, ključnih stranačkih aktera.
 
Predsjednik SDS-a je naglasio da je sve podložno promjenama ako se pravilno i u potpunosti usmjeri i artikuliše narodna volja i opšte nezadovoljstvo stanjem u zemlji i pobijedi ukorijenjena malodušnost u društvu.
 
„Izbori u Crnoj Gori pokazali su da ono što je do juče izgledalo nemoguće, sada moguće. Da li se talas promjena iz Crne Gore može preliti kod nas zavisi od mnogih okolnosti, prije svega snage i organizacije onih koji predvode promjene“ – kazao je Šarović i dodao:
 
„Takva volja po meni postoji i u Republici Srpskoj, samo je treba probuditi jer stanje u Srpskoj, a posebno ekonomsko, nije bilo nikada gore. Zadovoljnih postojećim je vrlo malo i iz tih razloga moj odgovor je – DA! Promjene su moguće i neophodne!“ – zaključio je Šarović.

(SDS RS)