ZAPOSLENI U INSTITUCIJAMA BIH DRŽAVU KOŠTALI 666 MILIONA KM :: Semberija INFO ::

 

ZAPOSLENI U INSTITUCIJAMA BIH DRŽAVU KOŠTALI 666 MILIONA KM


Foto: Nezavisne
SARAJEVO, BANjALUKA - U institucijama Bosne i Hercegovine, zaključno s prošlom godinom, ukupno je bilo zaposleno 22.227 radnika, na čije plate i naknade je potrošeno 666.955.252 KM.

Navedeno je ovo u odgovoru Savjeta ministara BiH na jedno od poslaničkih pitanja poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, a ono što je zanimljivo jeste da je u institucijama BiH u odnosu na kraj 2018. godine manje 430 radnika. Ipak u većini institucija smatraju da imaju manje radnika nego što im treba, pa tako u Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je ispred Savjeta ministara i odgovorilo na postavljeno poslaničko pitanje, kažu da "postoji potreba za povećanjem broja zaposlenih u određenim sektorima zbog povećanog obima posla". U ovom ministarstvu, zaključno s prošlom godinom, bilo je 160 radnika.

Ubjedljivo, najviše zaposlenih je u Ministarstvu odbrane BiH, tačnije Oružanim snagama BiH, gdje je 9.710 radnika, a zatim slijede Uprava za indirektno oporezivanje BiH gdje radi 2.429 radnika i Granična policija BiH gdje je, zaključno s prošlom godinom, bilo 2.234 radnika.

"U BiH ništa nije razumno. Imamo osnovanih institucija na koje niko ne obraća pažnju, a zna se da je bio promašaj njihovo osnivanje i nema spremnosti da se taj problem otvori. BiH još nije u fazi da razmišlja kako da uštedi novac na nepotrebnim institucijama i iskoristi ga za one koje su potrebne. Radije će se odlučiti, recimo, za zaduživanje da se namire potrebe Granične policije kako bi nas spasila od migranata, nego što će racionalizacijom osloboditi dio sredstava", rekla je za "Nezavisne" Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH.

Ona ističe da na nivou institucija BiH nikome ne pada na pamet da razmišlja u smjeru recionalizacije pa ni u vrijeme kada pada BDP, te da nema smisla po treći put pokretati tu priču o racionalizaciji kada nema sagovornika jer Bošnjaci neće ni da čuju o tome kada je riječ o institucijama BiH.

"U Ministarstvu odbrane, recimo, imate resor kompletan za Graničnu policiju. Koja je potreba za tim kad imamo Graničnu policiju. To je besmisleno, ali je tako i Bošnjaci neće ni da čuju o racionalizaciji", rekla je Majkićeva.

S druge strane, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, kaže da od ukupnog broja zaposlenih u institucijama BiH ima oko 4.000 državnih službenika te da su priče o potrebama drastičnog smanjenja radnika u administraciji  - čista glupost.

"O tome se ne može pričati bez ozbiljne analize, koju mi nemamo. Ako uzmemo sve javne službe u BiH, nema nekog velikog odstupanja, osim kada je riječ o Federaciji BiH i kantonima, gdje se dosta stvari preklapa. Možemo pričati o smanjenju broja zaposlenih u administraciji, ali ovo što imamo je otprilike optimalan broj koji nam treba. Nama fali određenih profila ljudi kao što su informatičari, a do kojih će biti sve teže doći na tržištu", rekao je Akšamija za "Nezavisne".

Od institucija BiH koje zapošljavaju veliki broj radnika su i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH koja broji 845 zaposlenih, zatim Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u kojoj je 756 radnika, te Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH koja broji 704 zaposlena.

Ono što je zanimljivo jeste da u Instituciji ombudsmana za zaštitu ljudskih prava BiH rade čak 63 osobe, dok kod ombudsmana koji se bavi zaštitom potrošača radi još osam ljudi, dok, recimo, u Pravobranilaštvu BiH ima svega 16 zaposlenih.

Kada je riječ o platama zaposlenih u institucijama BiH, prošle godine ukupno su potrošene 666.955.252 KM, od čega je samo na naknade otišlo 116.325.412 KM. Što se tiče naknada, najviše je potrošeno na prevoz s posla i na posao i to 29,8 miliona KM, dok su naknade na ime toplog obroka zaposlenih iznosile 27,2 miliona KM. Samo po osnovu naknada za smještaj zvaničnika Bosne i Hercegovine prošle godine potrošeno je 9,5 miliona KM, dok je po osnovu jubilarnih naknada za stabilnost u radu, darove djeci i slično otišlo 1.813.587 KM.

Top 3 institucije po broju zaposlenih

9.710   Ministarstvo odbrane BiH
2.429   Uprava za indirektno oporezivanje BiH
2.234   Granična policija BiH

Naknade u prošloj godini

116,3 miliona              ukupno
29,8 miliona                prevoz
27,2 miliona                topli obrok
9,5 miliona                  smještaj zvaničnika BiH
1,8 miliona                  jubilarne naknade
 
(Nezavisne)