AMBASADA KINE: POMPEO POKUŠAO SABOTIRATI ODNOSE IZMEĐU PEKINGA I ZAGREBA :: Semberija INFO ::

 

AMBASADA KINE: POMPEO POKUŠAO SABOTIRATI ODNOSE IZMEĐU PEKINGA I ZAGREBA


Foto: inverse.com
Ambasada Kine u Hrvatskoj saopštila je večeras da je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posjete Hrvatskoj napao Kinu bez razloga i pokušao sabotirati odnose između Pekinga i Zagreba, te da SAD nepromišljeno kleveću Kinu i kineske kompanije bez ikakvih dokaza.

Reagujući na Pompeovu današnju izjavu da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, iz kineske Ambasade u Zagrebu poručuju da američki stvarni cilj nije zaštita privatnosti ili održavanje sajber bezbjednosti, već učvršćivanje vlastite digitalne hegemonije kako bi druge zemlje lišili prava na razvoj.

U saopštenju se navodi da su primijetili da je Pompeo tokom posjete Hrvatskoj nastavio širiti "politički virus", te zlonamjerno osramotio Komunističku partiju Kine.

- Kineska strana tome se čvrsto protivi. U proteklu 71 godinu, otkako je osnovana Narodna Republika Kina, pod jakim vodstvom Komunističke partije Kine, kineski narod ujedinio se kao jedan i postigao značajan svjetski razvoj. Komunistička partija Kine i kineski narod imaju isti san, a to je ostvariti veliko podmlađivanje kineske nacije - navodi se u saopštenju.

Kineska Ambasada u Zagrebu ističe da će čvrsto podržati relevantne kompanije kako bi zaštitile svoja legitimna prava i interese, kao i pravila međunarodne trgovine, prenosi "Jutarnji list".

- Vjerujemo da međunarodna zajednica ima jasan stav i da razumije političke trikove kojima se koristi mala grupa američkih političara te da neće slijepo "plesati" sa SAD. Takođe se nadamo da će se SAD vratiti na pravi put otvorenosti i saradnje - navodi se u saopštenju koje je večeras objavila kineska Ambasada u Zagrebu.
U saopštenju se dodaje da Kina uvijek insistira na razvijanju prijateljstva i saradnje s drugim zemljama na osnovi uzajamnog poštovanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije danas da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna bezbjednosti mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je
On kaže da je "rizik za građane visok" ako se na konkursu pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su "najjeftiniji".

(SRNA)