Tramp nije plaćao porez deset godina :: Semberija INFO ::

 

Tramp nije plaćao porez deset godina


Prijavljujući gubitke u poslovanju, njujorški milijarder je imao duplo manje obaveze prema državi nego vatrogasci ili nastavnici.

U godini kad je pobedio na izborima i u prvoj godini na vlasti, Donald Tramp je platio porez od samo 750 dolara, a deset godina nije uplaćivao ni cent, objavili su američki mediji mesec dana pre predsedničkih izbora.

Iako milijarder, Tramp nije izmirivao obaveze prema državi jer je prijavljivao da je njegova kompanija imala veće gubitke nego dobitke, pokazalo je istraživanje „Njujork tajmsa”. Kako se navodi u analizi dvadesetogodišnjeg poslovanja kompanije „Organizacija Tramp” i predsednikovih ličnih finansija, sadašnji šef savezne vlade deset godina nije plaćao porez saveznoj vladi jer je oslobađan obaveza na osnovu gubitaka u poslovanju.

Američki lider je ove natpise nazvao „lažnim vestima”, tvrdeći da je izmirivao obaveze prema SAD, ali i da je plaćao visoke poreze u državi Njujork. I Trampova kompanija je demantovala novine sa Menhetna, naglašavajući da je predsednik platio desetine miliona dolara tokom pomenutih 15 godina.

I pored toga što nemaju takvu zakonsku obavezu, šefovi Bele kuće su poslednjih decenija objavljivali finansijsku „ličnu kartu” iz koje se videlo koliko su zarađivali i uplaćivali u budžet. U slučaju Džordža Buša Mlađeg i Baraka Obame – oko 100.000 miliona dolara godišnje. Aktuelni lider je jedini koji je to odbio, a njegovi protivnici ističu da je sada jasno i zbog čega. Izgleda da Tramp nije toliko uspešan biznismen koliko se predstavlja, čim su mu toliki poslovi propadali, smatra Demokratska stranka. Iz izbornog štaba demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena stiže i ocena da se Tramp služio šemama koje su mu pomogle da, i u godinama kad je plaćao globu državi, ona bude manje od one koju plaćaju nastavnici, vatrogasci i medicinske sestre.

To mu je polazilo za rukom tako što su mu se gubici u propalim poslovima odbijali od poreza na poslove koji su mu dobro išli. Zarađivao je milione dolara na nekretninama u Njujorku, Indiji, Turskoj i Filipinima, a najuspešniji je bio u rijaliti programu „Šegrt”, gde je zaradio 427 miliona dolara. „Njujork tajms” piše da Tramp nije plaćao porez na ovaj profit jer su mu se odbijali „minusi” u biznisu s hotelima i terenima za golf.

S negativnim saldom posluje čak i njegov hotel u Vašingtonu, iako tamo odsedaju brojni poslovni ljudi i strani državnici koji žele da mu se dodvore. Ista je situacija i sa kompleksom na Floridi i pored toga što je Mar a Lago privukao daleko veći broj gostiju otkako je vlasnik imanja postao predsednik države. Nije pomoglo ni što je savezna vlada čest gost u Trampovim ugostiteljskim objektima, kojima plaća smeštaj predsednika, njegovih saradnika i tajnih agenata.

Prema dokumentaciji koju je pribavio njujorški list, šef Bele kuće je i lično pozajmio više od 400 miliona dolara, koje mora da vrati u narednih nekoliko godina. Poreske vlasti su se u međuvremenu predomislile za deo obaveza koje su oprostile Trampu. U toku je suđenje, a ako predsednik izgubi spor, dugovaće državi sto miliona dolara.

Kad je koristio gubitke u jednim poslovima da bi izbegao da plati porez na dobit u drugim, Tramp nije prekršio zakon. Za neke druge šeme se ipak postavlja pitanje da li su legalne. Kao kompanijske troškove je od 2011. do 2018. prijavio i 26 miliona dolara za konsultantske usluge, a među konsultantima je bila i njegova kćerka Ivanka Tramp, koja nije bila spoljni saradnik, već jedna od tadašnjih direktorki „Organizacije Tramp”. U pitanje se dovodi i to zašto je kompanija plaćala svom direktoru i predsednikovom najstarijem sinu Donaldu Mlađem advokatske usluge i zavodila račune kao troškove poslovanja, kad se te usluge nisu ticale „Organizacije Tramp”, već juniorovih kontakata sa Rusima na prošlim izborima.

U troškove poslovanja kompanija je ubrajala i 70.000 dolara za frizere koji su sređivali Donalda Trampa za javne nastupe (Ivanka je u iste svrhe potrošila skoro 100.000 dolara firminog novca).

Predsednik Tramp je i dalje vlasnik kompanije, ali je rukovođenje prepustio sinovima Donaldu i Eriku. I njegova kćerka Ivanka se zvanično povukla iz porodičnog biznisa da bi bila savetnica u Beloj kući.

Priča o porezima objavljena je uoči večerašnje debate između predsednika i bivšeg potpredsednika (prva od tri).

Politika