OTKAZANA TRADICIONALNA CEREMONIJA DODJELE NOBELOVE NAGRADE :: Semberija INFO ::

 

OTKAZANA TRADICIONALNA CEREMONIJA DODJELE NOBELOVE NAGRADE


Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, fizike, hemije, književnosti i ekonomije, zbog epidemije korona virusa, prvi put nakon 1944. godine, neće putovati u Štokholm kako bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori.

Umjesto svečanosti u glavnom gradu Švedske, dobitnici će primiti medalje i diplome u zemljama u kojima žive, navodi se u saopćenju Nobelove fondacije.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju 10. decembra, na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagradu.

Tog će dana švedska televizija emitovati emisiju u kojoj će biti prikazano uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim dijelovima svijeta, objavila je Nobelova fondacija.

Ograničen broj prisutnih u Oslu
Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organizuje dodjelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prijestolnici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u Gradskoj vijećnici, zbog pandemije korona virusa, već u auli Univerziteta, gdje su nagrade već dodjeljivane od 1947. do 1989. godine.

Na ceremoniji u Oslu biće ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje prisustvovaće ceremoniji lično ili onlajn.

Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodjele Nobelove nagrade za mir.
Dobitnici Nobelove nagrade objavljuju se u oktobru, a ceremonije su se tradicionalno održavale 10. decembra u Štokholmu i Oslu.