MLADA UZBENISTANKA U BORBI PROTIV JAKE PATRIJARHALNE KULTURE :: Semberija INFO ::

 

MLADA UZBENISTANKA U BORBI PROTIV JAKE PATRIJARHALNE KULTURE


Gulsanam Alijonova suočila se s optužbama za napad nakon što se suprotstavila dvojici muškaraca za koje tvrdi da su je seksualno uznemiravali.
 
Protiv 23-godišnje Uzbekistanke Gulsanam Alijonove podignuta je optužnica za napad, kojom bi mogla dobiti petogodišnju zatvorsku kaznu ako bude osuđena za premlaćivanje dvojice muškaraca za koje je tvrdila su je seksualno uznemiravali, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mnogi se pitaju je li Alijonova krivično optužena za udaranje muškaraca ili zato što je bila dovoljno drska da se suprotstavi muškarcu u konzervativnom patrijarhalnom društvu kakav je Uzbekistan.

Vijesti o optužbama protiv Alijonove, koja živi u istočnoj provinciji Namangan, objavljene su 8. septembra, iako se navodni zločin dogodio 25. juna.

Zanimljivo je pratiti događaje počevši od 8. septembra kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo prve informacije o slučaju.

Internet stranica Ministarstva unutrašnjih poslova u saopštenju navodi da je 25. juna u 17:30, prema lokalnom vremenu, "G. A. namjerno zanemarivala pravila ponašanja društva... bez ikakvog razloga pretukla 33-godišnjeg U.

A., nanijevši mu fizičku povredu ... i dalje, G. A. je nastavila činiti krivične radnje, udarajući nekoliko puta u lice 30-godišnjeg A. N. koji je pokušavao da smiri situaciju".

Uzbekistanska web-stranica Gazeta.uz izvijestila je o slučaju pomno prateći informacije na web-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Alijonova je optužena za huliganstvo, odnosno kršenje člana 277., stav 3. Krivičnog zakona.

S obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova upotrijebilo izraze poput "namjerno zanemarivanje" i "nastavila činiti krivične radnje", šanse Alijonove na sudu nisu izgledale dobro.

Ali Alijonova je imala sreću da slučaj protiv nje nije prošao nezapaženo.

Nikita Makarenko, bivša novinarka Gazeta.uz, 8. septembra je tvitala da je "23-godišnja djevojka pretukla dvojicu momaka u Namanganu odmah nakon što su je prozvali iz automobila".

Podrška na društvenim mrežama

Mnogi su na Tviteru izrazili podršku Alijonovoj i kritike uzbekistanskoj službi za provođenje zakona zbog njenog zadržavanja.

Zatim je stiglo više informacija o Alijonovoj.
Gazeta.uz je objavio intervju s njom 10. septembra.

Alijonova je objasnila da je pratila snahu i njenu desetomjesečnu bebu do Andigona. Bili su vani i snaha je pokušavala dogovoriti vožnju s taksistom, kada se zaustavio automobil, nakon čega se muškarac počeo smijati i praviti grimase Alijonovoj zbog njenih kratkih pantalona i majice.

Kad mu je djevojka odgovorila, muškarac se počeo vulgarno izražavati, upućujući uvrede Alijonovoj uz pogrdno spominjanje njene majke.
 

Tada se automobil s dvojicom muškaraca odvezao.

Budući da je Alijonova već imala taksi, uskočila je i zamolila vozača da slijedi automobil s muškarcima.

Sustigla ih je i suočila se s jednim od njih. Navodno joj je dobacio uvrede i zgrabio je za košulju i u tom trenutku ga je počela udarati. Kada je drugi muškarac pokušao intervenisati, Alijonova ga je odgurnula.
 
Obojica muškaraca su pobjegli na različite strane, ali njihovi prijatelji koji su bili u drugom automobilu počeli su napadati taksistu sve dok nisu vidjeli Alijonovu kako dolazi k njima.

Inače,  Alijonova je šampionka u tekvandou u Namanganu i takmiči se na međunarodnom nivou. Također boksa i poznaje karate.

Nedavno je radila kao volonterka tokom izbijanja korona virusa, donoseći hranu za oko 500 porodica u svom okrugu.

Studira i na trećoj je godini fakulteta.

Suosjećanje javnosti

Priklanjanje Gazeta.uz Alijonovoj u objavljenom tekstu bilo je znak da će javnost suosjećati s mladom ženom.
I zasigurno, dobila je veliku podršku na društvenim mrežama.

Čak je i najstarija kćerka uzbekistanskog predsjednika Šavkata Mirzijojeva spomenula slučaj Alijanove u širim raspravama o ravnopravnosti žena i novinarki u pravosuđu.

No, iako je na društvenim mrežama bilo mnogo komentara koji su uglavnom bili izrazi podrške Alijonovoj, to obično nije slučaj za žene koje se pokušavaju odbraniti u Uzbekistanu i uopšteno u Centralnoj Aziji.

Slučaj Alijonove takođe je privukao pažnju izvan Uzbekistana, a apsurd optuživanja žene koja nije prihvatila tiho vrijeđanje očito je nešto što uzbekistanski tužioci nisu mogli ignorisati.

Nošenje kratkih pantalona nije protivzakonito u Uzbekistanu, ali je poprilično uvredljivo za patrijarhalno društvo koje zahtijeva da se žene odijevaju skromno i da budu pokorne.

Alijonova nije bila jedna od njih i to je nekima očito smetalo.

U priči o Gulsanam Alijonovoj nigdje se ne spominje da li su dvojica muškaraca koji su započeli problem ispitivani u policiji, da li su dobili opomenu zbog zaustavljanja svog vozila da bi nekoga vrijeđali, ili uputstvo o tome da se prema ženama trebaju ponašaju s više poštovanja ili da se izvinu zbog neprimjerenih komentara.

Alijonova se uspjela fizički odbraniti, ali to obično nije slučaj u Centralnoj Aziji.

Uzbekistanski zvaničnici - uključujući predsjednika Mirzijojeva, Ženski odbor ili Senatski odbor za rodnu ravnopravnost - do sada su obećavali jednaka prava ženama, ali niko od njih nije javno komentarisao situaciju u kojoj se našla Alijonova.
 
(Radio Slobodna Evropa)