Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića :: Semberija INFO ::

 

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića


Na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića danas je u Hramu Svetog Save na Vračaru sveće u 8.15 sati zapalila supruga Milena Ivanović sa sinom Bogdanom.
 
Paljenjem sveća počast su odali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef Kancelarije za KIM Marko Djuirić, ministar odbrane Aleksandar Vulin...
Ispred Hrama se okupio veliki broj građana koji žele da zapale sveću.
Ivanović je ubijen na današnji dan u Kosovskoj Mitrovici ispred stranačkih prostorija u 8.15 časova.
Ubijen je 16. januara, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Rezultati istrage još nisu objavljeni.
"Kamere proradile minut, dva posle ubistva Ivanovića"
Oliver Ivanović je bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
 
Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.
 
Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.
 
Od 2008. godine nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
 
Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.
 
Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.
 
Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
 
Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.
 
Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.
 
Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera.
 
Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.
 
Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet. Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.
 
Ivanović je govorio engleski, albanski i italijanski jezik.
 
Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina i ćerku.