PROFESOR DIMITRIJE ĆERANIĆ: Pravni fakultet napravio idealan spoj teorije i prakse :: Semberija INFO ::

 

PROFESOR DIMITRIJE ĆERANIĆ: Pravni fakultet napravio idealan spoj teorije i prakse


Odjeljenje Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu postoji u Bijeljini od 1999. godine, tako da se pravna nauka i pravna struka već četvrt vijeka izučavaju u Bijeljini, kaže na početku razgovora za „Semberija info“ profesor doktor Dimitrije Ćeranić, prodekan za naučnoistraživački rad na ovom fakultetu.

-Polovina studenata studira je na Palama, gdje se nalazi sjedište fakulteta, dok se druga polovina studenata nalazi ovdje u Bijeljini. Tako je i sa nastavnim kadrom, polovina njih živi u Bijeljini, druga polovina na Palama. Što se tiče mogućnosti zaposlenja nakon završetka Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, možda je najmjerodavniji podatak Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske iz 2023. godine, kada se na biro prijavilo 107 diplomiranih pravnika  sa diplomom Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a tokom te 2023. godine sa Biroa za zapošljavanje brisan je 121 naš diplomirani pravnik. To znači da se u prošloj godini više njih zaposlilo, nego što ih se prijavilo na biro. Taj podatak dovoljno govori o potražnji za našim pravnicima na tržištu rada. Godinama je već izražena veća potražnja u odnosu na broj onih diplomiranih pravnika koji se prijave na biro. To znači da se zapošljavaju i diplomirani pravnici koji su se nekad ranije prijavili na biro, a u međuvremenu su dobili zaposlenje“, kaže profesor Dimitrije Ćeranić, istakavši da je Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu napravio idealan spoj teorije i prakse.
 
 
-Na našem fakultetu predaju uvaženi profesori prava sa prostora bivše Jugoslavije. Često organizujemo predavanja najistaknutijih evropskih i svjetskih pravnih stručnjaka. Naši studenti tokom studija mogu slušati predavanja profesora iz Italije, Francuske ili Rusije. Bukvalno, kako mi to kažemo, na kućni prag nam dolaze vrhunska svjetska pravna imena. Nedavno je kod nas boravio profesor Antonio Sakoćio sa rimskog univerziteta „Sapienza“, romanista, profesor rimskog prava, sa najvećeg evropskog univerziteta koji trenutno ima oko 200.000 studenata. Profesor Sakoćio je jedno od najpoznatijih akademskih imena iz oblasti rimskog prava u svijetu. Prije toga smo organizovali gostovanje advokata iz SAD koji je u nekoliko slučajeva zastupao predmete pred Vrhovnim sudom SAD. Kod nas su gostovali i uvaženi profesori sa Moskovskog državnog fakulteta za finansije. Eminentna imena pravničke nauke i struke gostuju kod nas, a mi istovremeno pružamo praksu našim studentima u više od dvadeset institucija. Naši studenti tokom studija obave najmanje pet do šest praksi, a imaju mogućnost da obave i svih dvadeset. Organizujemo praksu za studente u osnovnim i okružnim sudovima, u privrednom sudu, javnom pravobranilaštvu, Pravobranilaštvu Republike Srpske, Pravobranilaštvu BiH. Naši studenti idu u ministarstva Republike Srpske, ali i u ministarstva Savjeta ministara BiH. Naši studenti imaju mogućnost da tri sedmice tokom ljetnjih mjeseci provedu u podružnicama RUGIP- a u mjestima prebivališta, a idu i na praksu u Narodnu banku Srbije u Beograd. Naša studentkinja Rada Jeftić iz Bijeljine prije dvije godine bila je na stručnoj praksi u Narodnoj banci Srbije zajedno sa još 23 studenta iz Republike Srpske i Srbije sa državnih pravnih, ekonomskih i fakulteta organizacionih nauka. U toj generaciji bila je najbolja i nedavno je dobila zaposlenje u Narodnoj banci Srbije“.
 
Profesor doktor Dimitrije Ćeranić ističe i podatak da Pravni fakultet diplomiranim studentima pruža pomoć prilikom zaposlenja, te da su u proteklih pet godina za pedesetak diplomiranih pravnika ovog fakulteta napisane preporuke za zaposlenje.
 
-Mi omogućujemo našim studentima pravovremenu praksu, rukovodeći se parolom da se posao ne traži kad se diplomira, već se traži dok se studira. Većina naših diplomiranih pravnika tokom studija su sebi obezbijedili zaposlenje. Rukovodioci raznih institucija, naše studente već tokom prakse prepoznaju kao vrijedne i korisne, čekaju da studenti steknu diplomu i da dođu kod njih da rade. To potvrđuju i podaci sa Zavoda za zapošljavanje, jer naši diplomirani pravnici ne čekaju na zaposlenje, jer već po prijavljivanju vrlo brzo dobijaju posao.
 
Mogućnost međunarodne razmjene studenata

-U ovom trenutku dvoje naših studenata se nalazi na petomjesečnoj studentskoj razmjeni u Italiji, u Katancaru i Peskari. Slušaju nastavu na engleskom jeziku, imaju obezbijeđene stipendije,  avionski prevoz, smještaj i ishranu u studentskom domu. Oni, praktično, na evropskim univerzitetima borave o trošku Evropske komisije potpuno besplatno i imaju mogućnost da upoznaju pravne sisteme drugih evropskih zemalja. Istovremeno, imaju mogućnost da upoznaju profesore iz drugih kultura i tradicija, stvarajući i njegujući kontakte i odnose koji će im sutra koristiti u životu. Najesen će ponovo četvoro naših studenata boraviti u Peskari, nakon čega će uslijediti saradnja sa univerzitetima iz Breše i Sasarija, zatim sa univerzitetima iz Moskve i Samare, gdje će naši studenti ići na studentsku razmjenu. I ranije su naši studenti išli u Rusiju u posjetu nekim univerzitetima. Očekujemo zaključivanje sporazuma o studentskoj razmjeni i sa univerzitetima iz Španije. Trenutno imamo saradnju sa tri velike evropske zemlje. Naši studenti idu na studentsku razmjenu i u Sjevernu Makedoniju, na Univerzitet u Štipu. Naši studenti i nastavnici mogu dio nastave da pohađaju i na tom univerzitetu. Trudimo se da internacionalizujemo naš fakultet i da ga učinimo vidljivijim na evropskom akademskom prostoru.Pravni fakultet organizuje najveći naučni skup u oblasti prava

Za rubriku ,,Vjerovali ili ne” je i podatak da se najveći evropski naučni skup iz oblasti prava održava na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

-Krajem oktobra prošle godine organizovali smo skup na kojem je učestvovalo 206 profesora iz 23 države, sa četiri kontinenta. Na taj naučni skup dolaze najeminentniji stručnjaci sa Oksforda, Kembridža, sa univerziteta u Moskvi, iz Madrida, Londona, iz Mađarske, Kolumbije ili Perua. Imamo prijavljene profesore za ovaj skup iz afričkih zemalja i iz Kine. Prepoznati smo u akademskoj javnosti kao neko ko organizuje vrhunski pravnički naučni skup na ovim prostorima. Zbornici radova sa tog skupa objavljuju se u pet tomova, sa po dvije hiljade stranica, na svjetskim jezicima. Indeksirani su u značajnim evropskim i svjetskim elektronskim bazama podataka. Radovi sa tog skupa dostupni su teoretičarima i pravnim praktičarima cijele Planete. To su značajni podaci za koje se u javnosti malo zna. Na ovaj način trudimo se da promijenimo predstavu o Republici Srpskoj, o Istočnom Sarajevu i Bijeljini, trudimo se da izađemo iz lokalnih i regionalnih okvira i da iskoračimo na evropsku i svjetsku akademsku i naučnu scenu”.
 
Studenti Pravnog fakulteta uspješni na takmičenjima

Studenti Pravnog fakulteta univerziteta Istočno Sarajevo redovno učestvuju na takmičenjima pravnih fakulteta iz regiona. Nedavno je održano takmičenje u simulaciji krivičnog postupka na kojem su učestvovali studenti pravnih fakulteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Univerziteta iz Istočnog Sarajeva.

-Pobjednici tog takmičenja su bili naši studenti. Pokazali su da imaju znanje i praktično iskustvo koje dokazuju na takvim velikim takmičenjima. Što se tiče upisa u ovoj godini, odobren nam je upis 50 studenata na Palama i 50 u Bijeljini, ukupno 100 studenata koji će biti finansirani iz budžeta. Vlada RS unazad tri godine obezbjeđuje svim studentima, državljanima Republike Srpske i Srbije potpuno besplatno studiranje. Unazad godinu dana obezbijeđen je i potpuno besplatan smještaj u studentskim domovima na Palama i u Bijeljini. Studenti u Studentskom domu u Bijeljini ishranu plaćaju svega 45 KM mjesečno. Mislim da u Evropi nema povoljnijih uslova za studente. Zbog toga pozivamo maturante i njihove roditelje da dobro razmisle gdje im se to može ponuditi više od ovoga, kao što je mogućnost međunarodne razmjene studenata, obavljanje prakse, mogućnost brzog zaposlenja, putovanja, takmičenja, a sve za nula KM. Takvo nešto u Evropi ne postoji. Malo se o tome zna, ali je i ovaj razgovor prilika da ljudi za to saznaju”, zaključuje za ,,Semberija info’’ profesor dr Dimitrije Ćeranić.
 

Na Odjeljenju Pravnog fakulteta u Bijeljini studiraju studenti koji dolaze sa područja Doboja, sve do Vlasenice i studenti sa područja zapadne Srbije, iz Loznice, Šapca, Sremske Mitrovice i Šida. Na Pravnom fakultetu nema bauk predmeta, kao što je Rimsko ili Obligaciono pravo. Studenti mogu parcijalno polagati neke, po sadržaju, obimne predmete. Time se ne smanjuje kvalitet znanja koje stiču tokom studiranja, već im se olakšava priprema ispita. Na ovom fakultetu nema nezadovoljnih studenata.

Na fakultet se dolazi sa osmijehom, a sa širokim osmijehom se i odlazi s ovog fakulteta nakon diplomiranja.
 
Semberija info