PANTELIJA MITROVIĆ: NADAMO SE DA ĆEMO PONOVO POSLOVATI U PUNOM KAPACITETU :: Semberija INFO ::

 

PANTELIJA MITROVIĆ: NADAMO SE DA ĆEMO PONOVO POSLOVATI U PUNOM KAPACITETU


Preduzeće „Semberija transport“ iz Bijeljine, prevozom putnika bavi se već skoro punih 50 godina i jedino je  preduzeće  u Semberiji koje je nakon privatizacije nastavilo sa poslovanjem.
 
Pantelija Mitrović, direktor preduzeća „Semberija transport“ Bijeljina, na samom početku razgovora za „Semberija  info“ ističe da je preduzeće „Semberija transport“ jedino preduzeće koje je uprkos privatizaciji nastavilo sa poslovanjem.


 
-Smatram da je naš najveći uspjeh što smo nakon privatizacije preduzeća, od strane moje porodice 2001. godine, nastavili da se bavimo istom djelatnosti, a to je prevoz putnika. Mogli smo bez problema rasprodati sve nekretnine i ugasiti firmu, ali nismo, nastavili smo da razvijamo naše preduzeće, koje već skoro 50 godina uspješno posluje“, kazao je Mitrović.
 
Glavna djelatnost je prevoz putnika, kao i pružanje staničnih usluga, a u pomoćne djelatnosti kojima se ovo preduzeće bavi spadaju turizam i usluge auto-škole.
 
-Što je tiče prevoza putnika, nekada smo se bavili gradsko – prigradskim prevozom putnika, ali trenutno vršimo samo prevoz učenika. Kada smo 2001. godine privatizovali firmu, u Bijeljini smo uveli gradski prevoz, u okviru kojeg smo imali 150 polazaka dnevno u svim pravcima, sva sela, ATC, naselje ,,Pet jezera’’...Međutim, kako je to bilo nemoguće samostalno finansirati, jer nije bio dovoljan broj putnika da bi se održale linije, polako smo počeli da ih gasimo, jer gradske vlasti nisu imale „sluha“ za takav vid prevoza, tako da je ostao samo prevoz učenika. Sadašnje rukovodstvo grada započelo je određene aktivnosti vezane za organizovanje gradskog prevoza, vršeno je brojanje putnika i polazaka i imaju ideju da se gradski prevoz u Bijeljini ponovo organizuje. To je još uvijek samo ideja, ali lično smatram da za to treba Grad da uloži mnogo novca, ako imaju plan da organizuju pravi gradski prevoz i da pokriju sve dijelove grada, kao i sela“, rekao je Mitrović i dodao, da su kada je počela pandemija korona virusa, imali  stotinu zaposlenih radnika, te da danas imaju zaposlena 52 radnika i ukupno 25 autobusa.


 
-Kako smo prepolovili broj radnika, tako smo, nažalost, morali i ukinuti neke linije. Pokušali smo neke linije da vratimo, ali kako nismo vozili  više od godinu dana, tako su se i putnici preorjentisali na druge prevoznike i načine prevoza. Što se tiče unutrašnjih linija, trenutno vozimo za Istočno Sarajevo, Novi Sad, Tuzlu i Beograd.  Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, imamo linije za Beč, Grac, Maribor i Berlin. Iako redovni prevoz putnika još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, trudimo se da održimo redovne linije. Primijetili smo da su se prodaja karata, kao i broj putnika, nažalost, smanjili, u odnosu na posljednje tri do četiri godine“, istakao je Pantelija Mitrović i dodao da se pored redovnog linijskog saobraćaja bave i turističkim vanlinijskim prevozom putnika.
 
-Naša turistička agencija organizuje vikend putovanja, đačke ekskurzije i sve ono što naši klijenti zahtijevaju. Tokom turističke sezone vršimo prevoz putnika na Crnogorsko primorje u Budvu i Herceg Novi, a od prošle godine vozimo i u Grčku, u Paraliju gdje imamo zakupljene smještajne kapacitete. Iako nam je primarna djelatnost prevoz putnika, naša turistička agencija ne zaostaje za redovnim prevozom, jer se ubrzano razvija,  nakon pandemije korona virusa, i vraća se na period poslovanja prije korone“, rekao je Pantelija Mitrović.
 
Pored turističke agencije, koja spada u pomoćne djelatnosti, preduzeće „Semberija transport“ u svom sastavu ima i auto-školu, koja je osnovana 2013. godine.


 
-Naša auto-škola, koja ove godine proslavlja 10 godina postojanja, obuhvata sve kategorije, i mislim da smo u samom vrhu što se tiče kvaliteta obuke. Takođe, posjedujemo i svoju učionicu za teoretski dio obuke. Primarno nam je da se kandidati dobro obuče i kada samostalno sa vozilom izađu na put da budu bezbjedni. Zadovoljni smo poslovanjem, iako je tržište veoma nestabilno, jer u Bijeljini imamo 22 auto-škole i svi rade, svako ima svoje kandidate. Pošto imamo i obuku za D kategoriju, par kandidata koji su se obučavali kod nas, ostali su i da rade, tako da nam i to dobro dođe. Posjedujemo dva automobila, kamion, prikolicu, kao i autobus i kamion za C1 kategoriju. Naši instruktori su veoma priznati i sa dugogodišnjim iskustvom u svijetu obuke budućih vozača“, naglasio je Mitrović.

-Nadamo se da ćemo se već u toku sljedeće ili 2025. godine stabilizovati i krenuti da poslujemo sa punim kapacitetom i na „zdravim nogama“, kao što je to bilo prije pandemije. Trenutni plan za budućnost nam je obnova voznog parka, kako zbog bezbjednost putnika, naših zaposlenih, ali i same firme“, zaključio je, na kraju razgovora za „Semberija info“, Pantelija Mitrović, direktor preduzeća „Semberije transport“.
 
(Semberija info)