Bol i tuga za nestalim ne poznaju granice :: Semberija INFO ::

 

Bol i tuga za nestalim ne poznaju granice


Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Povećanje nacionalnih i globalnih napora u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba“, koja se održala u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, u organizaciji Državne Komisija za ratne zarobljenike, nestale osobe i zarobljenike Republike Azerbejdžan, usvojena je Deklaracija o povećanju nacionalnih i globalnih napora u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba.
 
Usvojenom Deklaracijom, obaveze država prema međunarodnom humanitarnom pravu i prema osjećajima i pravima porodica nestalih osoba, kao iskustva u procesu traženja nestalih stečenih na međunarodnom nivou i izloženih na konferenciji, poziva se na povećanje nacionalnih napora u smislu sprečavanja, ali i adekvatnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao i na međusobnu saradnju država, kako bi se na najefikasniji način rješavalo pitanje nestalih osoba, te poziva međunarodne organizacije, uključujući Ujedinje nacije, na dalje podizanje svijesti o problemu nestalih osoba i davanju preporuka o načinu rješavanja sudbine nestalih osoba.
 
Na konferenciji je, jedina predstavnica Republike Srpske, učestvovala Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, te jedna predstavnica iz Federacije  Bosne i Hercegovine.

-Zahvaljujući Međunarodnom komitetu crvenog krsta, otputovale smo u Azerbejdžan, gdje smo imale priliku da iznesemo naše probleme, ali i problem svih porodica koje su suočene sa traženjem najmilijih. Za pet radnih dana, koliko je trajala konferencija, podijelili smo bol sa kojim živimo, razmijenili iskustva i mišljenja o procesu traženja nestalih osoba, a ono što je na mene ostavilo poseban utisak je da Vlada Azerbejdžana, stoji i ispred i iza porodica nestalih osoba. Za svu pomoć koja je potrebna porodicama koje traže svoje nestale, kao i za sve njihove aktivnosti, zadužena je osoba u ime Vlade Azerbejdžana. Na primjer, kad Vlada donese odluku da se otvori grobnica, porodice, odnosno udruženja, pozivaju se da budu prisutni, a i dolazak organizuje Vlada, što, nažalost, kod nas nije slučaj”, rekla je za portal ,,Semberija info’’ Mitrovićeva.


 
Ona smatra da je najveći problem u rješavanju pitanja nestalih osoba, nedostatak političke volje da se problem riješi i da je neophodno da se razmjenjuju informacije o skrivenim grobnicama.

-Tragedija i bol zbog gubitka najmilijh je zajednička, bez obzira ko se kako zove i iz koje je zemlje. Upoznala sam Azerbejdžanku, majku koja, kad je saznala da je njen sin nestao, pet godina nije progovorila. Onog dana kad je pronađen, ona je ponovo počela da govori i prvo što je rekla je: ,,Ovo sam čekala”. Nadam se da će vlasti u Bosni i Hercegovini početi da vode računa o porodicama nestalih osoba, a ako se ne snalaze u tom procesu, mogli bi se ugledati na one koji to aktivno i uspješno rade, kao npr. u Azerbejdžanu”,  rekla je Smilja Mitrović.
 
Ona je, za ,,Semberija info’’, dodala da je u Azerbejdžanu bila dobro primljena i da su ljudi gostoljubivi.
Potvrdila je da se na konferenciji obratilo 40 učesnika, odnosno predstavnici zemalja koje se bave pitanjem nestalih osoba ili se suočavaju sa ovim procesom, predstavnici porodica nestalih osoba, te eksperti različitih međunarodnih organizacija poput Međunerodnog komiteta crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale i Međunarodne organizacije za migracije.

Semberija info