Neka humanost bude vodilja našeg društva :: Semberija INFO ::

 

Neka humanost bude vodilja našeg društva

Crveni krst nije socijalna ustanova. Misija Crvenog krtsta je da pruža pomoć ugroženim u slučaju ratnih sukoba, prirodnih, ekoloških ili drugih nesreća, spasava ugrožene živote i zdravlje ljudi, širi znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i preventivno djeluje i prosvjećuje građane u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, te unapređuje humanitarne vrijednosti u društvu. Dakle, u sukobima i nesrećama, tu je da pruži pomoć u miru i blagostanju i da preventivno djeluje kako do njih ne bi došlo. Gradska organizacija Crvenog krsta broji 120 volontera, od kojih je najviše učenika osnovnih i srednjih škola. Kako je za „Semberija info“ potvrdio generalni sekretar bijeljinskog Crvenog krsta Aleksandar Savić, do sada se najveći broj zahtjeva građana odnosio na pomoć u hrani, higijenskim paketima i garderobi. 


 
-S obzirom da smo u posljednje vrijeme nastojali, a u tome smo kroz brojne aktivnosti i uspjeli, informisali smo građane da se rad Crvenog krsta ne odnosi samo na pomoć u paketima, nego i usluzi, tako da nas građani pozivaju za razne vidove pomoći, a posebno kad je riječ o starijim.

Imate li podršku ustanova, institucija, privrednih subjekata i drugih koji bi mogli pomoći u radu Crvenog krsta?
-Saradnja sa lokalnim institucijama je nešto bez čega Crveni krst ne može funkcionisati. Baza podataka Centra za socijalni rad, njihova savjetodavna funkcija, čak i finansijska podrška u projektima je nešto što nam olakšava rad. Takođe, Gradska uprava je u svakom smislu podrška našoj organizaciji. Uzimajući u obzir i činjenicu da je gradonačelnik ljekar i da prepoznaje naše ideje i vizije, imamo apsolutnu podršku, kako finansijsko materijalnu, tako i moralnu. Nedavno smo imali i državno takmičenje u pružanju prve pomoći, a u tome smo imali logističku podršku Civilne zaštite RS, Službe za transfuziologiju, Vatrogasne jedinice, Doma zdravlja i Odsjeka za civilnu zaštitu, koji su svojim ljudstvom i materijalno tehničkom opremom, doprinijeli da scenariji na poligonima izgledaju što realističnije. Privredni subjekti imaju razumijevanja za veliki broj aktivnosti i akcija koje provodimo, čak i na način da nas pozovu bez prethodnog zahtjeva i pitaju kako nam mogu pomoći. Ono što moram istaći je jedan gest koji zaslužuje posebnu pažnju. Naime, primili smo poziv vlasnika kompanije ,,SteCo’’ koji je izrazio želju da nam pomogne u projektu, a tiče se prevoza djece sa poteškoćama u razvoju, te nam je uplaćeno 5.000 KM koje smo iskoristili da osposobimo još jedno vozilo koje smo dobili od Bolnice „Sveti vračevi“. Zahvaljujući ovoj pomoći,  vršimo uslugu prevoza za svu djecu korisnike Dnevnog centra. Ovo je izuzetan primjer saradnje institucija, privrednika i Crvenog krsta gdje je Centar za socijalni rad obezbijedio sredstva za vozača i asistenta, Bolnica „Sveti vračevi“ donirala vozilo, kompanija ,,SteCo’’ finansijska sredstva da to vozilo stavimo u funkciju i, naravno, Crveni krst Bijeljina da vrši uslugu prevoza.

Šta Vas motiviše, šta ste učinili od vremena imenovanja za sekretara i šta je aktuelno u Crvenom krstu?
-Motivaciju za ovakav posao nije teško naći. Ko ima imalo empatije, osjećanja i društvene odgovornosti može u sebi naći motiv. S obzirom da su mi oba roditelja socijalni radnici, socijalna tema je često bila prisutna u kući, te sam na taj način uz njih i vaspitan, a to je zaštiti nejakog, pomoći siromašnom, poštovati starijeg i u svemu tome sačuvati čovjekovo dostojanstvo. Mnoge akcije koje provodimo ne objavljujemo, ne snimamo i ne fotografišemo, upravo iz razloga čuvanja dostojanstva korisnika. Recimo, u avgustu smo podijelili 10 šporeta na čvrsto gorivo ,,Alfa-plam’’ korisnicima koji se nalaze na migrantskoj ruti. Cilj ovog projekta, pod nazivom „Zimska pomoć“, je smanjiti tenzije stanovnika u potrebi koji stanuju na migrantskoj ruti. Ono čime se želimo javno pohvaliti je da smo od marta ove godine zaposlili šest novih osoba po raznim projektima, a jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je prevoz djece sa poteškoćama u razvoju koji su korisnici Dnevnog centra. Na tom projektu su zaposlena dva vozača i dva asistenta, koji svakodnevno vrše prevoz djece od Dnevnog centra do škole, od škole do kuće i obrnuto. Osim prevoza mi sa tom djecom radimo i radionice, između ostalog, obuku prve pomoći. Na nedavno održanom takmičenju, imali smo ekipu od šest članova, djece iz Dnevnog centra, koji su pokazali izuzetne vještine u pružanju prve pomoći. U maju smo započeli akciju pod nazivom „POENTIRAJ“, a cilj je prikupiti sredstva za osposobljavanje školskih dvorišta u rekreativnom smislu. Do sada su osposobljene škole „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“, Gimnazija „Filip Višnjić“ i Tehnička škola „Mihajlo Pupin“. Tokom raspusta sam, i kada me put ne navodi kraj škole, prolazio da vidim puno školsko dvorište, i DA vidio sam. Ja potičem iz generacije koja je rasla na školskim dvorištima i kada ih vidim zapuštene, ne mogu biti ravnodušan. Akciju smo pauzirali tokom raspusta i sa novom školskom godinom nastavljamo sa prikupljanjem sredstava. Nećemo stati dok god ne budemo čuli dječiju graju i vidjeli loptu na svakom školskom terenu. Takođe, aktivnost narodne kuhinje i dalje funkcioniše besprekorno. Oko 280 obroka se sprema i dostavlja svaki dan, unazad 12 godina. Na naš zahtjev Gradska uprava nam je ustupila električno vozilo za prevoz lica sa invaliditetom koje je u funkciji već četiri mjeseca. Ova usluga funkcioniše na bazi taksi usluge, pozivom na broj korisnik zakazuje termin, a vozilo dolazi po njega i vozi ga na željenu adresu. Nekim korisnicima štedimo vrijeme tako što obavljamo kupovinu za njih, plaćamo račune, kupujemo lijekove i druge namirnice koje su im potrebne, a za koje nije potrebno lično prisustvo za kupovinu. Inače, naši volonteri, prvaci u pružanju prve pomoći, ove godine su prvi put uključeni u sanitetsku pratnju na jednodnevnim izletima osnovnih škola, a ova akcija je dobila pohvale u skoro svim školama, pogotovo na savjetima roditelja.

Nedavno ste bili domaćini Državnog takmičenja u pružanju prve pomoći.
-Bili smo domaćini jubilarnog, 20. Državnog takmičenja u pružanju prve pomoći, što je bio izuzetno zahtjevan zadatak. Na takmičenju je bilo oko 240 učesnika, 66 takmičara, 11 ekipa, 30 sudija, 35 glumaca, 12 šminkera, 50 volontera u logistici, te veliki broj gostiju. Organizacija je prošla na visokom nivou, položili smo težak ispit u organizaciji i zadali težak zadatak sljedećem domaćinu. Na 11 poligona, šest radnih i pet relaksacionih takmičara, pokazali su vještine znanja u pružanju prve pomoći na raznim realistično prikazanim scenarijima. Po prvi put napravljeno je tematsko takmičenje da je Semberiju zahvatio snažan zemljotres, te da su sve spasilačke ekipe na terenu i pozivaju Crveni krst u pomoć. Od skakanja u vatrogasni dušek sa krova zgrade, do udesa autobusa i kamiona, paljenja zgrade, izvlačenja iz ruševina, građani Bijeljine su mogli vidjeti edukativne poligone gdje su takmičari učili znakovni jezik, takmičili se u kvizu opšte kulture, pratili pokaznu vježbu RU Civilne zaštite spuštanja sa krova Centra za kulturu, učili o dobrovoljnom davalaštvu krvi, kao i upoznavanju opasnosti od mina. Sve to, u organizaciji male grupe zaposlenih iz barake u Nušićevoj 22, gdje su prostorije Crvenog krsta.
 

Planovi za dalje aktivnosti?
-Projekat koji je na pola puta do realizacije je deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom. Riječ je o sporazumu koji su potpisali Gradska uprava, Crveni krst Bijeljina i organizacije „Sumero“ iz Sarajeva, a tiče se života u zajednici uz asistenciju, gdje će Grad ustupiti stambenu jedinicu Crvenom krstu koji će uz pomoć Centra za socijalni, rad smjestiti tri osobe sa invaliditetom i raditi sa njima na socijalizaciji i pomoću u stanovanju u zajednici i time spriječiti odlazak u instituciju. Sljedeći veliki projekat koji nas očekuje je krajem godine i to je projekat Kućna njega. Riječ je o njezi starijih lica koja žive sama i koja nisu u mogućnosti brinuti sama o sebi. Svjedoci smo odliva stanovništva, nažalost mladog, a starije osobe teško napuštaju svoje domove. Živjeti sam u kasnim godinama veoma je teško. Na sedmičnom nivou dobijamo poziv ili posjetu u našim kancelarijama, gdje nam korisnici, ili njihovi srodnici traže uslugu pomoći u kući. Bijeljina, nažalost, ima potrebu za ovakvim vidom pružanja usluge, mnogo je starijih lica koja žive sama i kojima je potrebna pomoć, pa makar i razgovor. Na ovom projektu planiramo zaposliti sedam osoba.

Kakve uslove za rad imaju volonteri i zaposleni u Crvenom krstu u Bijeljini?
-Ono što je nama potrebno kao pomoć, svakako je rješavanje pitanja prostorija. Crveni krst Bijeljina se od osamdesetih godina nalazi u barakama koje su napravljene kao privremeni objekat i do danas ništa nije promijenjeno. Prostorije nisu uslovne za provođenje ni manjeg dijela navedenih aktivnosti. Nakon mnogo godina molbi, zahtjeva, inicijativa, projekata i obećanja, ove godine smo na dobrom putu da riješimo ovo, možda i najvažnije pitanje. Krov objekta je napravljen od azbestnih ploča, grijanje je na TA peći koje sadrže staklenu vunu, prostorije su plavljene i u prvoj i drugoj poplavi, stolarija i podovi su iz osamdesetih godina, a na sve to smo jedina organizacija Crvenoh krsta u Srpskoj koja plaća zakupninu. Ako ćemo okupljati omladinu, raditi na prosvjećivanju humanih vrijednosti, podsticati dobre volontere u njihovom radu i kreativnosti, obučavati i unapređivati ekipe za prvu pomoć, to definitivno ne možemo u ovakvim uslovima. Predstojeću zimu ovdje dočekati ne smijemo, a gradonačelnik je obećao riješiti ovaj problem i mi vjerujemo da će to obećanje i ispuniti.

Vaša poruka građanima?
-Za kraj želim da istaknem koliko je humanost važna, koliko je važno da brinemo jedni o drugima. Bez obzira na naše različitosti humanost je ta koja nas povezuje i čini nas boljim ljudima. Pomoć i podrška drugima, čini nas bogatijim i ispunjenijim. Iako se često suočavamo sa sopstvenim izazovima i nedaćama, naša sposobnost da se udružimo i pružimo pomoć onima kojima je potrebna, čini nas jakim. Hvala svima koji su već doprinijeli humanitarnim naporima Crvenog krsta i pozivam sve građane da se pridruže ovoj humanoj misiji. Neka humanost bude vodilja našeg društva, jer samo zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas!

Semberija info