DARA ĆURČIĆ PALjENjEM DRVETA STVARA ZANIMLjIVA UNIKATNA UMJETNIČKA DJELA :: Semberija INFO ::

 

DARA ĆURČIĆ PALjENjEM DRVETA STVARA ZANIMLjIVA UNIKATNA UMJETNIČKA DJELA


Otkriće vatre bila je jedna od glavnih prekretnica u istoriji čovječanstva, a jedna njena varnica bila je dovoljna da „zapali“ kreativnost mlade Dare Ćurčić, koju je ljubav iz sremačkog sela Višnjićevo dovela u Semberiju, zaseok Jelaz, koji katastarski pripada selu Brodac.

Naime, Dara Ćurčić vrelim metalom po drvetu crta ikone, kao i portrete, a ta tehnika je poznata kao pirografija. Pirografija je izraz koji se upotrebljava u mnogim jezicima i njeno porijeklo je iz grčkog jezika i znači „pisanje pomoću vatre“.


 
Mlada umjetnica na početku razgovora za „Semberija info“ je kazala da se tehnikom ukrašavanja drveta, odnosno pirografijom počela baviti u oktobru 2022. godine.
 
-Duži period imala sam želju da se oprobam u ovoj tehnici, ali ništa nisam znala o njoj. Zahvaljujući nternetu, pronašla sam sve potrebne informacije, kao i šta mi je sve neophodno od alata za rad i tako sam krenula u svoje samostalno i samouko stvaralaštvo“, prisjetila se Dara Ćurčić svojih početaka.


 
Istakla je da su drvene podloge na kojima, uz pomoć pirografa, stvara svoja umjetnička djela najbolje od mekog drveta. Lipovo drvo je najpogodnije za stvaranje magije koju izvodi vatrom.
 
-Sam proces rada počinje tako što prvo iscrtam skicu na podlozi i nakon toga krećem da palim, a sa tim počinje i moj san. Za radove, od početka do kraja, potrebno mi je nekoliko dana. Oni su još uvijek početnički, ali sa svakim novim vidim svoj napredak. U meni sve više raste želja da se trudim, da što više radim i da uspijem u svom naumu. Od samog početka mog stvaralačkog rada suprug mi je najveća podrška, ne čemu sam mu neizmjerno zahvalna“, pojasnila je Dara.


 
-Ispunjava me kada vidim da se moji radovi sviđaju drugima, a samim tim ih i preporučuju. Veoma sam zahvalna svima koji me podržavaju i koji me preporučuju.Na taj način čine da moja priča i moj san budu vidljivi. Što se tiče motiva, najviše radim ikone, jer rad na ikonama mi ispunjava dušu. Duša mi se još više ispuni kada moja ikona stigne u domove osoba koje su ih poručile. Sve ikone koje sam stvorila osvještane su u hramu Svetog arhangela Mihaila u Brodcu, a tako će biti i ubuduće. Pored ikona, takođe radim i portrete po narudžbini“, naglasila je Dara Ćurčić i za kraj razgovora za „Semberija info“ dodala da svi koji žele da je podrže u daljem radu, saznaju čime se bavi, te poruče njena umjetnička djela to  mogu učiniti putem stranice „Pirografija DARA“, koja se nalazi na društvenim mrežama fejsbuk i instagram.
 
(Semberija info)