„KURT BAKLAVASI“ CARSTVO BAKLAVE U BIJELjINI: Slatki ukus Orijenta u srcu Semberije :: Semberija INFO ::

 

„KURT BAKLAVASI“ CARSTVO BAKLAVE U BIJELjINI: Slatki ukus Orijenta u srcu Semberije


Posljednjih godina primjetna je snažnija podrška Republičkog zavoda za zapošljavanje, Razvojne agencije RS i Gradske uprave Grada Bijeljina procesu razvoja preduzetništva u Bijeljini. Prema informacijama iz Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“ na području grada trenutno posluje više od 2000 preduzetnika. Jedan od onih koji se odlučio upustiti u oblast privređivanja, pokrenuvši u istom pravcu i svoju porodicu, jeste i Mladen Kurteš. Više od pola godine, u centru grada nalazi se njegovo malo slatko carstvo. Mladen se  odlučio da Sembercima, i ne samo njima, ponudi baklave pravljene po izvornoj turskoj recepturi.

Recepturu za baklave potpisuju braća Kurt, porijeklom iz Gaziantepa, inače prestonice turske gastrokulture. Sve tajne pripreme ove globalno poznate slastice Mladenova majka Jadranka je savladala u restoranu „Kultura“ u Beogradu koji je u vlasništvu jednog od potomaka porodice Kurt. Kada su Kurteši počeli proizvodnju u Bijeljini imali su nekoliko supervizorskih posjeta iz Beograda, da bi se njihovi majstori uvjerili u kvalitet „bijeljinskih“ baklava.



- Baklave su dio naše gastrokulture, oduvijek smo ih voljeli, te ,,tu i tamo’ bili vješti oko pripreme. Govorim, naravno, o bosanskim baklavama. S obzirom da sam mnogo putovao, imao sam priliku da iz prve ruke probam veliki broj različitih baklava u Turskoj, ali i širom svijeta. Kada sam dobio ideju da pokrenem neki posao u Bijeljini proizvodnja baklava se sama po sebi nametnula kao logičan izbor. Spoznajom, doživljajem turskih ukusa, baklava u našim životima poprima jednu sasvim drugu dimenziju. Imajući to na umu, upitao sam samog sebe:,,Zašto to ne bih podijelio sa svojom zajednicom?“, rekao je za „Semberija info“ Mladen Kurteš.


 
- Radimo nešto više od šest mjeseci. Zadovoljni smo i odzivom kupaca, ali još više njihovim reakcijama. Za sada proizvodimo samo šest vrsta baklava. Mogli bismo praviti i više, ali mislim da na početku poslovanja ne treba uzimati preveliki zalogaj. Zadovoljni smo i ovim obimom posla. Recimo, čokoladna baklava je najtraženija kod mladih, a imamo i baklavu posebno spremljenu za dijabetičare. Preporučila bih, takođe, i Đeviz baklavu i Antep baklavu sa pistaćijima“, izjavila je Jadranka Kurteš, uz opasku da se mnogo ljudi interesuje  i za našu, domaću baklavu, ali „Kurt Baklavasi“ je određen kao mjesto isključivo turskih vrsta baklave.

„Kurt Baklavasi“ je dobio naziv po dva osnova. Prvi, kao vid zahvalnosti prema braći Kurt, od kojih je potekla ova „slatka“ receptura, a drugi, po prezimenu porodice koja ih proizvodi u Bijeljini. Ideja za pokretanje porodičnog poslovanja-  proizvodnje i prodaje baklave rodila se u predpandemijsko vrijeme, 2019. godine. Globalna pandemija je učinila svoje, pa su se prve baklave u Bijeljini prodale tek polovinom prošle godine.

- Prilikom registracije preduzetničke radnje imao sam strah kada je u pitanju naša administracija i cijeli taj put koji morate proći da dobijete potrebne saglasnosti i dozvole. Znate našu poslovičnu aljkavost i ono čudesno:„Fali ti još jedan papir“. Međutim, pozitivno sam se iznenadio. Moram istaći da su službenici iz nadležnih institucija bili jako profesionalni i ljubazni. Sav proces je tekao glatko. Veliki pozdrav za njih ovom prilikom“, rekao je za „Semberija info“ Mladen Kurteš.
 
Napomenuo je još da su odnedavno, zahvaljujući sveprisutnim društvenim mrežama, počeli primati narudžbe iz okolnih gradova, tako da su putem brze dostave slast bijeljinskih baklava imali priliku okusiti i Brčaci, Zvorničani, Tuzlaci...                                      


Semberske novine - Semberija info - I.Gutić