Kako funkcioniše Mljekara ,,Dule” i na kakvim su ,,granama’’ semberski farmeri i proizvođači mlijeka :: Semberija INFO ::

 

Kako funkcioniše Mljekara ,,Dule” i na kakvim su ,,granama’’ semberski farmeri i proizvođači mlijeka


Uprkos teškoćama, s optimizmom gledamo na godinu pred nama

U protekloj godini i sektor mljekarstva na području Semberije, kao i cijele Republike Srpske, pretrpio je ogromne cjenovne turbulencije izazvane ukrajinskom krizom, poskupljenjem energenata, žitarica i stočne hrane.

Duško Cvijetinović, vlasnik i direktor Mljekare ,,Dule”, kaže da su godine pandemije virusa korona, srećom, iza nas, ali su neočekivano stigli novi problemi.- U periodu korone mliječni proizvodi su imali dobru prođu na tržištu i mi u tom periodu nismo imali prekida i zastoja u proizvodnji. Cijene električne energije i nafte  izvjesno  vrijeme su bile stabilne. Sa nesretnim ukrajinskim sukobom nastupio je nestabilan period poslovanja za sve, pa i za nas. Divljanje cijena energenata, žitarica i stočne hrane u značajnoj mjeri su pogodili i farmere. Poskupjeli su energenti, ambalaža i sirovo mlijeko. Godina iza nas bila je izuzetno teška, što je dodatno opteretila i suša, te prepolovljen rod kukuruza. Po onoj narodnoj, nikada nijedna nevolja ne stiže sama. Srećom, mi u tom periodu nismo izgubili kooperante. Tek nekoliko staračkih domaćinstava ugasilo je proizvodnju mlijeka. Ostali su oni krupni, veliki proizvođači mlijeka, a neki među njima počinju i povećavati proizvodnju, jer su nabavili junice. Stočna hrana je bila izuzetno skupa, a veliki broj farmera nije imao zalihe na svojim imanjima. Zbog poskupljenja stočne hrane i sirovog mlijeka, neminovno je došlo i do poskupljenja mlijeka u marketima. I inspekcija je imala pune ruke posla, jer neki proizvođači i tržni centri nisu poštovali propisana pravila”, kaže za portal ,,Semberija info’’ Cvijetinović, ističući da bi postojeće cijene mlijeka i mliječnih prerađevina u tržnim centrima trebalo da se zadrže na sadašnjem nivou jedan duži period, jer i cijena žitarica postepeno se stabilizuje na svjetskoj berzi.


 
- Zasijano je puno površina pšenicom i mi se nadamo jednoj rodnoj godini. Da smo, kojim slučajem, imali rodnu prošlu godinu, ni u mljekarstvu ne bi došlo do tolikih skokova cijena. Generalno uzevši, mi smo i u jednoj teškoj godini održali proizvodnju, nije bilo zatvaranja farmi i rasprodaje muznih krava. Imali smo mali pad proizvodnje mlijeka po grlu zbog loše hrane i loših uslova, ali, u cjelini, opet se napreduje. Nabavljaju se nove mašine i nova mehanizacija, ulaže se u poljoprivrednu proizvodnju. Grade se i nove farme. Resorno ministarstvo je redovno isplaćivalo premije za mlijeko, iako je u Republici Srpskoj premija 2019. godine smanjena sa 30 na 25 pfeniga po litru. Počeli smo primjenjivati evropske standarde u mljekarstvu, ali smo zbog toga male mljekare ostavili bez premije. To je velika greška. Trebalo je i njima omogućiti, makar, polovičan iznos premije, kako ne bi došlo do gašenja tih malih domaćinstava. Što se tiče subvencija za mehanizaciju, ta linija odlično funkcioniše i farmeri već nabavljaju kvalitetnu mehanizaciju za svoja imanja”, kaže Duško Cvijetinović, ističući da Mljekara ,,Dule” već 22 godine posluje u Donjem Dragaljevcu i da je jedina mljekara u regionu koja toliko dugo uspješno posluje sa svojim komšijama u širem zavičaju.- Imamo 280 kooperanata. Dnevno otkupljujemo oko 13.000 litara mlijeka. Imali smo periode godine kada je otkup iznosio 14.500 do 15.000 litara dnevno, ali od avgusta ta proizvodnja je pala zbog suše. Sada se ponovo vraćamo na stari ritam. Obuhvatili smo otkupom područje od Piperaca, Glavičorka, Vršana, Magnojevića, Dragaljevca, Čađavice, Tutnjevca i Zabrđa. Imamo i hladnjaču. Sin Miodrag vodi malinarstvo. Otkupili smo i uskladištili malinu, ali, još nijedan kilogram nismo prodali. Po trenutnim cijenama, izgubili bismo tri KM po kilogramu maline. Malinu smo plaćali osam i devet konvertibilnih maraka po kilogramu”, kaže za ,,Semberija info'' Duško Cvijetinović, ističući da je po prirodi optimista i da očekuje bolje dane, kako za farmere i mljekarstvo, tako i za malinarstvo.


 
Branko Savić, farmer i proizvođač mlijeka iz Srednjeg Dragaljevca za ,,Semberija info’’ kaže da se ovom proizvodnjom bavio i njegov otac, ali je on obnovio proizvodnju nakon što je otvorena Mljekara ,,Dule”.
- Stočarstvo i mljekarstvo su motor razvoja ovog kraja. Imamo izuzetno korektnu saradnju sa Mljekarom ,,Dule”. Zemljište na ovom području nije pogodno za intenzivno razarstvo, te nam ostaje stočarstvo i voćarstvo. Dnevno isporučujemo oko 400 litara mlijeka Mljekari ,,Dule”, po 90 pfeniga po litru. Nadamo se da će i država vratiti onih pet pfeniga, što nam je umanjeno u 2019. godini. Promijenili su se i uslovi privređivanja za ove dvije godine. Godinama mi na ovom području imamo sušne i lošije godine. Svjetska kriza nas je puno više pogodila, u odnosu na ove naše domaće prilike. Poskupjeli su energenti i vještačka đubriva. Proizvodim hranu za farmu, kukuruz, tritikale i djetelinu, na površini od 35 hektara. Za sada sve uspijevam da postignem u krugu porodice, jer je radnu snagu teško obezbijediti. Teško je pronaći i kvalifikovane radnike za rad na modernijim mašinama. Očekujemo od novog ministra poljoprivrede da nastavi ono što je radio ministar Pašalić. Pokrenuti su projekti navodnjavanja, sa subvencijom od 50 odsto, omogućene subvencije za mehanizaciju od 30 odsto. Nadamo se da će novim, uvećanim budžetom, biti omogućeno vraćanje premije za mlijeko na 30 pfeniga. Naša želja i plan je da proširujemo proizvodnju, ali, sve će, opet, u najvećoj mjeri, zavisiti od nekih spoljnih faktora i prilika na koje naše malo tržište ne može uvijek adekvatno odgovoriti i reagovati”, kaže na kraju razgovora za portal ,,Semberija info’’ Savić.


Semberske novine