Porodica je osnovna ćelija društva i uvijek je na prvom mjestu :: Semberija INFO ::

 

Porodica je osnovna ćelija društva i uvijek je na prvom mjestu


U semberskom selu Dvorovi, svoje porodično gnijezdo svili su Vojvođanka Jelena i Semberac Ivan Đokić koji su u braku šest i po godina.

Bračni par Đokić široj populaciji, odnosno onima koji koriste instagram, poznati su kao blogeri pod imenima @djokicevezenke i @djokicovoe. Iako su veoma mladi, već su se ostvarili u ulozi roditelja troje mališana, Marije (5,5), Ivane (4,5) i Nebojše (2,5). Kažu, oni su na prvom mjestu roditelji, a na drugom privatni preduzetnici koji svojim trudom, radom i zalaganjem obezbjeđuju egzistenciju sebi i svojim mališanima.

Na početku razgovora za portal „Semberija info“, Jelena i Ivan Đokić, ističu da je život u višečlanoj porodici veoma zanimljiv, uzbudljiv, pun dogodovština, jednom riječi prelijep.
 

-Nekada bude naporno, jer je u godinama mala razlika među djecom, ali ništa ne bismo mijenjali. Nismo se pokajali ni jednog trena što imamo troje djece, za četvrto bi se rado odlučili ako planovi, koji su vezani za posao, budu išli onim tokom kako smo zamislili i, naravno, ako nas zdravlje posluži“, istakli su Đokići i dodali da su svo troje mališana različiti karakterom i temperamentom.

-Iako su različiti, znaju da se zaigraju, to traje i po dva sata, a po njima se vidi da uživaju u tome. Kao i kod svih, dođe i do neke konfliktne situacije, ali mi se trudimo da ih pustimo da oni sami riješe probleme. Iako su mali, već sada se vidi da su im drugačija interesovanja, hobiji, a što zahtijeva drugačiji pristup za svako od njih troje. Mi kao roditelji, nastojimo da im priuštimo sve to što ih zanima mimo vrtića“, kazali su mama Jelena i tata Ivan.

Oni su naglasili da je velika prednost, to što su ostali da žive u Ivanovim rodnim Dvorovima, te da su prilikom izbora kuće mnogo pažnje obraćali na dvorište.
 

-Prednost je imati veliko dvorište, jer tu su sve pogodnosti za bezbrižno djetinjstvo. U našoj ulici, gdje živimo, ima 18-oro mališana koji su njihovog uzrasta, pa se svi oni igraju i druže, na neki tradicionalan način, što je nama kao roditeljima izuzetno drago. Sa druge strane u dvorištu smo im napravili park sa ljuljškama, klackalicama, trampolinom i mislimo da je to jako važno za njihovo zdravlje, razvoj i samostalnost. Smatramo da je mnogo bolje da djeca u takvoj sredini odrastaju“, mišljenja je bračni par Đokić.
 
Jelena dodaje, da su njen suprug Ivan i ona na neki način „robovi“ mobilnih telefona, zbog njihovog posla, ali da Marija, Ivana i Nebojša ne koriste mobilne telefone.

-Oni smatraju da telefon služi da se fotografišemo i da baki pošaljemo slike i da sa bakom i dekom razgovaraju putem video poziva, jer sam ja iz Srbije i moji su tamo, pa nismo u mogućnosti da se viđamo tako često. Ni televiziju ne gledaju često. Vikendom im pustimo neki dugometražni crtani film i to je sve što oni mogu od tehnologije da koriste. Ne znam do kada će to trajati, ali već u najstarijoj vrtićkoj grupi u koju ide Marija, djeca uveliko koriste mobilni telefon i onda nju zanima kako to da njihovi roditelji imaju youtube na telefonu, a mi nemamo. Tek sada postaje svjesna svega, ali mi se trudimo da djecu animiramo na druge načine“, istakla je Jelena Đokić i dodala da im i ne kupuju sve igračke koje oni hoće iz razloga, jer žele da oni razvijaju svoju maštu i da budu kreativni, te da smatra da je to veoma važno za njihov razvoj, a njen suprug Ivan se nadovezao i rekao da su njihova djeca navikla na takav način života, te da se oni trude da ih odgajaju kao što su njih odgajali njihovi roditelji.

-Kako ne koriste telefon, oni sami izmisle neke igrice u dvorištu, igraju se u pijesku, sa travom, lišćem, odnosno sa svim što pronađu u dvorištu. Nekada u očima drugih roditelja izgledaju kao da su divlji, jer su često bosi, ali oni su se, jednostavno, spojili sa prirodom. Kada su u kući, opet nađu sebi zanimaciju - boje, crtaju, a Nebojša se igra sa bagerima i traktorima... Crtani filmovi im ne drže mnogo pažnju, jer su razvili svoju maštu i mnogo im je draže da se igraju“, kazao je za ,,Semberija info'' Ivan.
 
 
Mama Jelena objašnjava pošto su ona i muž poslovno vezani za instagram, često su dobijali pitanja kao što su:,,Kako vaša djeca hodaju bosa po travi, a nikada nisu prehlađena, bolesna?’’

-Naša djeca jedu svježu čuvarkuću koju nađu u dvorištu, operu je i pojedu i mislim da im to dodatno gradi imunitet. To je plus za njih, a nikako minus. Mi njih nismo raspustili, da budu divlji, nego im dozvoljavamo da se susretnu sa raznim bakterijama, da stvore imunitet. Stalno su i sa životinjama, pošto živimo 30 metara od Ivanovih roditelja koji imaju farmu krava i tamo provode dosta vremena. Odnedavno imamo i psa u kući, kog oni obožavaju i on nam je kao član porodice i to im dodatno gradi imunitet“, istakla je mama Jelena Đokić i kazala da je jedan dan u njihovoj porodici, prije nego što su svi mališani krenuli u vrtić, izgledao po malo haotično, iako su imali rutinu nisu mogli ispuniti sve što su isplanirali za taj jedan dan.

-Sada nam je sve mnogo lakše postići i ispuniti ciljeve kako svo troje djece ide u vrtić. Ujutru kada ustanemo, ja ih spremam, perem zubiće, oblačim ih, a tata ih vozi u vrtić. Nas dvoje se trudimo, pošto smo privatni preduzetnici, da sve svoje obaveze završimo do 16 časova dok ne dođe vrijeme njihovog povratka iz vrtića, da im se posvetimo dok ne dođe vrijeme za spavanje. Vikendom obično isplaniramo porodične aktivnosti kod kuće ili svi zajedno odemo na izlet. To je naše vrijeme, tada smo samo roditelji, ne mislimo na posao i obaveze vezane za njega. Pored toga, Ivan i ja imamo jednu praksu i nastojimo da je primjenjujemo što češće, a to je da se tokom vikenda rasporedimo, naročito nedjeljom, da svako dijete ima punu pažnju mene ili tate i da to bude samo njihovo vrijeme. To je veoma važno za njihov razvoj, da se osjećaju kao individue, jer svako od njih troje zahtijeva drugačiji pristup“, kazala je Đokićeva.
 

-Djecu učimo svemu onome što mi promovišemo na društvenim mrežama, a to je da je porodica osnovna ćelija društva i da treba uvijek da se držimo zajedno. Veoma je važno da na našem primjeru oni sve to nauče, jer, da bi bio dobar roditelj, ali i privatni preduzetnik u braku su najbitniji ljubav, poštovanje i kompromis. Nastojimo da ih naučimo da razmišljaju svojim glavicama i da uvijek imaju na umu posljedice, bilo da su one pozitivne ili negativne, ali i kako se oni osjećaju poslije nekog urađenog djela. Djeca se ugledaju na vas i usvajaju model ponašanja, jer oni više gledaju, nego što slušaju. U životu je najbitnije da svi sve rade po nekom svom osjećaju“, poručili su za kraj razgovora za „Semberija info“ Jelena i Ivan Đokić.

Semberija info