U iščekivanju još jedne zime U SEMBERIJI: Ogrev puno skuplji ove godine :: Semberija INFO ::

 

U iščekivanju još jedne zime U SEMBERIJI: Ogrev puno skuplji ove godine


Na marginama još jedne predizborne kampanje, u kojoj  politički prvaci i kandidati biju još jednu odsudnu bitku za što bolji politički rejting i što više narodnih glasova, odvija se i ona druga, puno konkretnija, egzistencijalna borba. Moglo bi se slobodno reći, borba za golo preživljavanje.

 

Zbog poskupljenja energenata na svjetskoj pijaci, neminovno je moralo doći i do povećanja cijena na domaćem tržištu. Međutim, niko se nije nadao da će cijene biti veće od 40 do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ukoliko je jedno domaćinstvo u prosjeku trošilo desetak metara kubnih ogrevnog drveta u sezoni, u prošloj godini za tu nabavku trebalo je izdvojiti od 900 do 1.000 KM. U ovoj godini cijena desetak metara kvalitetnog ogrevnog drveta iznosi 1.400 KM. Za povećanje cijena svi imaju čvrste argumente i uvjerljiva objašnjenja. Poskupjela je, kažu, sirovina, gorivo, radna snaga. Iako nam ni jesen još kalendarski nije stigla, većina ljudi sa strepnjom iščekuje predstojeću zimu, preispitujući se, da li će imati dovoljno ogrevnog drveta i uglja, da li će moći redovno izmirivati račune za utrošenu električnu energiju. Na skladištima ogreva ima i uglja i ogrevnog drveta, ali po puno većim cijenama nego što je to bio slučaj u prošloj godini.


 
Radomir Stojanović, vlasnik stovarišta ,,MP Komerc”, kaže da za sedamnaest godina, koliko se njegovo preduzeće bavi prodajom ogreva, ne pamti situaciju u kojoj je ovolika potražnja za  ogrevnim drvetom.

- S druge strane, sirovinu je teško nabaviti. Kupci dolaze na stovarište i traže ogrevno drvo, ne pitajući za cijenu. Za sada još uvijek imamo u ponudi bukovo, hrastovo i grabovo drvo. Što se tiče nabavke sirovine, snalazimo se kako znamo i umijemo. U prošloj godini kubni metar ogrevnog drveta koštao je 90 do 100 KM. Trenutna cijena ogrevnog drveta iznosi 140 KM. Uveli smo i uslugu prevoza u iznosu od 20 KM. Što se tiče uglja, ugljevički ugalj i ugalj iz Stanara prodajemo po 190 KM po toni. U prošloj godini ugalj smo prodavali po 140, odnosno po 150 KM po toni”, kaže za ,,Semberija info’’ Stojanović.
 
Zbog nepovoljne starosne strukture stanovništva i velikog broja staračkih domaćinstava, sve je više onih koji isključivo kupuju iscijepano ogrevno drvo, jer za poslove rezanja i cijepanja ne mogu naći radnu snagu. Očigledno je, čak ni na toj stavci većina porodica ne može nešto uštedjeti, tako da priča o rastu životnih troškova i skupom životu postaje sve realnija i nepodnošljivija.  


Semberske novine - Semberija info - Lj. Ljubojević