DEJANA ADžIĆ ŽENA U MUŠKOJ PROFESIJI :: Semberija INFO ::

 

DEJANA ADžIĆ ŽENA U MUŠKOJ PROFESIJI


Foto: Semberija info
Bijeljina je grad u kome se može vidjeti veliki broj gradilišta, bilo da su stambene zgrade, kuće i slično. U posljednje vrijeme pažnju privlače radovi u Ulici Patrijarha Pavla, kao i rekonstrukcija trotoara u Ulici Gavrila Principa.
 
Malo je onih koji znaju da je šefica na tim gradilištima žena. Dejana Adžić iz Bijeljine, diplomirani inženjer građevinarstva, zaposlena je u firmi „Most“. Jedna je od rijetkih žena koja se pronašla, po mišljenju većine, u „muškoj profesiji“, šef je na tim gradilištima, odnosno inženjer na terenu.
 
Na početku razgovora za portal „Semberija info’’ Dejana Adžić je kazala da su studije građevinarstva bile izrazito teške, ali da se ona veoma lako snašla u svemu tome, jer je to bila jedna od njenih želja još od malena.
 
-Uz mnogo truda i volje, ostvarila sam svoj san, postala sam inženjer građevinarstva. Bilo je trenutaka kada sam pomišljala i da napustim, ali su me te misli veoma brzo napuštale, jer sam znala šta je moja želja i moj cilj, ali nije jednostavno biti žena u „muškoj profesiji“. Ne znam kako žene rade negdje drugo, ali ovo nisam očekivala, odnosno ne znam ni šta sam očekivala da će biti, nakon završetka studija, kada se zaposlim. Jako je lijepo kada si napolju, kada si važna karika u lancu, ali biti po cijeli dan napolju u svim vremenskim uslovima, šutu i prašini, nije nimalo prijatno. Ali iskreno, smatram da sam se snašla u svemu tome“, kazala je Adžićeva i dodala da nije bilo jednostavno ni da se zaposli, jer se većinom traže muški inženjeri.
Susretala se, kaže, sa raznim komentarima prilikom prijava na konkurs, kao da smatraju da žene nisu sposobne za određene poslove.
 
Dejana Adžić koja je šef na dva gradilišta, u centru Bijeljine u Ulici Patrijarha Pavla, kao i u Ulici Gavrila Principa, kaže da je nevjerovatan osjećaj biti šef na tako bitnim gradilištima.


 
-Veoma je lijep osjećaj biti šef, ali to sa sobom nosi mnogo odgovornosti. Na neki način, vođenjem ovih projekata upisujem se u istoriju našeg grada. Šetalište je nešto što ostaje i sutra kada sa svojom djecom budem šetala. Moćiću da kažem da je mama bila zadužena za izvođenje radova, zajedno sa svojom ekipom. Građevinu volim iz razloga, jer u svakom trenutku vidim šta radim, a i drugi to mogu da vide. Svi mi građevinari se trudimo da nešto lijepo poslije sebe ostavimo. To je nešto što ostaje u amanet budućim generacijama. Kod građevinaca postoji jedna izreka koja glasi: „Bog, pa inženjeri građevine“. To je, možda, malo nadmeno, ali, ipak, Bog je stvorio svijet, a inženjeri sve ostalo. Svaki inženjer doprinosi društvu na svoj način i sa svojom strukom“, istakla je Dejana.
 
Ona je dodala da ženu koja se bavi ovim poslom može očekivati i dosta lijepih, ali i manje lijepih stvari.
 
-Sve zavisi od ekipe sa kojom radim i kako je ko u kom trenutku raspoložen. Desi se da smo svi neraspoloženi i onda se sklanjamo jedni od drugih i razgovaramo samo službeno, ali u većini slučajeva bude sve super. Trudim se da se ne izdvajam, iako sam ja njima šef, svi smo mi radnici. Sticajem okolnosti ja sam njima šef, ali trudim se da se to ne primijeti.  Zajedno pijemo kafu, ručamo i želim da im uvijek pomognem. Dodam ono što nije teško i ne bježim od toga. Iako mi svi govore nemoj, to nije tvoj posao, ali osjećam se glupo ako ništa ne radim. Uglavnom, ja poštujem moje radnike, oni poštuju mene, a inače sam ja malo popustljiva, a oni nisu zlonamjerni i slažemo se. Ovaj posao je izrazito fizički naporan i zbog toga nikome ne naređujem, uvijek zamolim, jer i ja ne volim da se neko prema meni tako ponaša“, kazala je Dejana Adžić i dodala da ranije nije bilo toliko žena u građevinarstvu i da su se žene odvažile, prema njenom mišljenju, unazad 30 godina da se bave ovim poslom.
 
Inženjerka Dejana Adžić za kraj razgovora za „Semberija info“ mladima poručuje da nikada ne odustaju od svojih snova i želja, kao što ni ona nije odustala.
 

-Nekada mi je bilo jako teško, dešavalo se da poželim da odustanem, ali nisam i nikada ne treba odustajati. Ja sam uvijek za to da se završi fakultet, znam da su teška vremena, teško se dolazi do posla, ali kada imaš diplomu imaš čemu da se nadaš. Nekada će se nešto promijeniti i biće posla. Ko želi da studira ne treba da odustaje od svog sna, jer kad-tad sve dođe na svoje mjesto“, istakla je inženjerka Dejana.

(Semberija info)