AMBULANTA ZA SPECIJALISTIČKE KONSULTACIJE IZ PEDIJATRIJE DOMA ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

AMBULANTA ZA SPECIJALISTIČKE KONSULTACIJE IZ PEDIJATRIJE DOMA ZDRAVLjA


Foto: Semberija info
Ambulanta za specijalističke konsultacije iz pedijatrije, specijalistička je služba Doma zdravlja Bijeljina, koja obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu djece, uzrasta od nula do šest godina, a na zahtjev doktora porodične medicine, uz važeću i redovnu uputnicu i zdravstvenu zaštitu školske djece. 

U ovoj ambulanti, sa prostora Bijeljine, registrovano je oko 4.400 mališana.
 
U Ambulanti za  specijalističke konsultacije iz pedijatrije zaposlena su tri pedijatra - dr Stojanka Škorić,  dr Stoja Ćuskić Kenjić, dr Biljana Ivanović Tomašević, dva specijalizanta dr Aleksandra Stajić i Željka Đurić, te sedam medicinskih sestara i dvije spremačice.
 
Na početku razgovora za portal „Semberija info“, dr Stojanka Škorić, pedijatar i načelnica Ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije, rekla je da je ovo veoma divna specijalizacija, ali i veoma odgovorna.


 

-Mi uvijek imamo dva do tri pacijenta odjednom, a to znači da imamo dijete, oca, majku i po nekada i baku. Nekada, sve njih moramo da „pregledamo“ i pedijatrija je ona specijalizacija koju treba voljeti. Djeca, nisu prilagodljiva, mi se njima moramo prilagođavati prilikom pregleda i slično. Nekada sarađuju, a nekada ne i tu treba mnogo strpljenja, ljubavi i razumijevanja, kako od strane roditelja, tako i od svih nas“, istakla je dr Škorić.

Takođe, rekla je da u njihovoj ambulanti pružaju zdravstvene usluge i zdravoj i bolesnoj djeci koja su registrovana kod njih.
 
-Konsultativno specijalistička služba, koja je primarna zdravstvena zaštita, bavi se preventivom, a to znači da mi pratimo rast i razvoj djece. Na našem odjeljenju imamo dio, odnosno savjetovalište gdje pregledamo djecu za vakcinu po važećem kalendaru za vakcinaciju Republike Srpske i imamo, takozvanu „bolesnu“ stranu, gdje nam dolaze djeca sa simptomima nekih respiratornih, digestivnih i ostalih bolesti“, kazala je dr Škorić i  naglasila da svaki pedijatar na njihovom odjeljenju ima određeni dio dana za prijem zdrave djece i djece za vakcinaciju.
 
U vakcinalnom centru, odnosno u savjetovalištu pedijatri određuju antropometrijske mjere, tjelesnu masu, dužinu, obim glave, roditelji dobijaju savjete za ishranu i njegu zdravog djeteta.
 
Ona je rekla da je Pedijatrijska služba, služba koja radi punim kapacitetom i ovom prilikom je zamolila sve roditelje da se uredno zakazuju,  odnosno da na šlter dolaze sa važećom dokumentacijom, zdravstvenom knjižicom i registracijom djeteta, a zakazivanje je petkom za narednu sedmicu.
 
-Nekada imamo i mali problem, jer imamo mnogo pacijenata, a ograničen broj termina za prijem, jer naša služba ima registrovano oko 4.400 djece. „ Bolesna“ strana funkcioniše svaki dan, od sedam do 20 časova, a subotom od sedam do 13 časova. Pacijenti se na oba dijela zakazuju na 15 minuta, a novorođenče koje dolazi prvi put na pregled zakazuje se na 30 minuta, jer majka koja je prvorotka ima mnogo pitanja, ali i strahova“, kazala je načelnica Škorić i istakla da su svi na odjeljenju jedan „uigran“ tim i da sve postižu, te i da svaki dan imaju i veliki broj telefonskih poziva.

Dodala je, da je za vrijeme pandemije virusa korona bio veliki broj djece koja su obolijevala od tog virusa.
 
-Zahvaljujući menadžmenu Doma zdravlja i direktorici u tom smo periodu imali odvojeni dio, odosno odvojeno od odraslih  gdje smo testirali djecu na virus, pregledali i po mogućnosti pratili tok razvoja, a sa onima koji nisu uspjeli da dolaze imali smo telefonske kontakte i roditelji su nam se javljali obavezno, ali i po potrebi. Tačan broj oboljele djece se ne zna, ali nadamo se da je to iza nas“, prisjetila se dr Stojanka i dodala da su djeca imala simptome tipičnih respiratornih infekcija i da je veoma mali broj njih bio hospitalizovan u bolnici, te da su mnogo toga rješavali u njihovim ordinacijama.
 
U sklopu ovog Pedijatrijskog odjeljenja je i mala ambulanta, gdje se obavlja previjanje malih rana, opekotina, te davanje intramuskularnih inekcija.



Načelnica Škorić je rekla da je, zahvaljujući menadžmentu Doma Zdravlja i direktorici Danijeli Đukin, savjetovalište počelo da radi odvojeno.

-Nekada je sve bilo spojeno, tako da je bilo i rizično, jer su zdrava i bolesna djeca bila zajedno, što se tiče vakcna. Sada smo to odvojili i mislim da su roditelji zahvalni, ali nekada imamo i takozvanu „vještačku“ gužvu, jer svaki pedijatar vakciniše sedmično oko 50-oro djece’’, istakla je dr Stojanka.
 
Podsjetila je, da je saradnja njihove službe sa ostalim specijalističkim službama u Domu zdravlja Bijeljina, kao i laboratorijom, jako zadovoljavajuća, kao i sa određenim specijalističkim službama u Bolnici „Sveti vračevi“.
 

-Tokom cijele godine traje registracija beba kod pedijatra, a od oktobra može se izvršiti preregistracija djeteta kod nekog drugog, željenog pedijatra. Naglasila bih, bez obzira koji je izabrani pedijatar u slučaju da su popunjeni termini kod njega, a dijete treba da se pregleda, neko od nas, zaposlenih u ambulanti preuzima pacijenta“, kazala je na kraju za ,,Semberija info’’ dr Škorić.

(Semberija info)