REGIONALNI SINDIKALNI CENTAR BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

REGIONALNI SINDIKALNI CENTAR BIJELjINA


Foto
U proteklih godinu i više dana Sindikat je bio izuzetno aktivan na planu zaštite prava radnika u Republici Srpskoj. Iskazivana je  briga i za materijalni status radnika, pogotovo onih koji su bili u situaciji da u vrijeme pandemije virusa korona ostanu bez posla.

Željko Nedić, izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina, koji pokriva područje Bijeljine, Ugljevika i Lopara, povodom još jednog obilježavanja Međunarodnog praznika rada, kaže da je Sindikat u protekle dvije godine, koliko je trajala pandemija virusa korona, poseban akcenat stavljao na održavanje zatečenog broja radnih mjesta u privredi.
 
-Došli smo u situaciju da gotovo nema djelatnosti u kojoj nije iskazana deficitarnost radnika, bilo da je riječ o ugostiteljima, trgovcima, građevinskim, metalskim ili medicinskim radnicima. Poslodavci su svjesni te činjenice i svakodnevno traže radnike. Naš osnovni zadatak je da sačuvamo zagarantovana prava radnika, u skladu sa Zakonom o radu. Poslodavcima permanentno skrećemo pažnju na zakonske izmjene koje se tiču ostvarivanja prava radnika. Uz sve ovo što Sindikat radi na ostvarivanju i zaštiti radničkih prava, neophodan je i doprinos inspekcijskih organa koji moraju sve da kontrolišu”, kaže za ,,Semberija info’’ Nedić, ističući da je to neophodno, jer poslodavci ne žele da potpišu ni Opšti kolektivni ugovor koji predstavlja temelj za regulisanje svih prava i obaveza između poslodavaca i radnika.
 
-Od prvog januara ove godine stupili su na snagu i posebni kolektivni ugovori koje jedan broj poslodavaca ignoriše. Savez sindikata Republike Srpske u startu je predlagao da najniža plata bude 750 KM, a najnovija situacija potvrđuje da je Sindikat bio u pravu. Uz sva trenutna poskupljenja hrane, energenata i sirovina neophodno je brinuti i o materijalnom statusu zaposlenih. Radnici su svjesni da se pojedinačno ne mogu izboriti za svoja prava, te da im je neophodno sindikalno organizovanje. Uz sve to, radnicima objašnjavamo da članstvo ne znači samo plaćanje članarine, već im nudimo i konkretnu pravnu pomoć. Siguran sam da ćemo i u budućnosti biti u stanju da zaštitimo prava radnika”, kaže Nedić, ističući da poslodavci moraju biti svjesni činjenice da im profit donose radnici.
 
-Još uvijek ima otpora kod poslodavaca i oko isplate toplog obroka, oko isplate dogovorene plate. Zakon o radu se mora poštovati i iz tog zakona proizilazi kolektivno dogovaranje između poslodavaca i radnika. Značajan broj radnika tek prilikom  odlaska u penziju osjeti u kojoj mjeri su njegova prava iz radnog odnosa bila poštovana. Naš Regionalni sindikalni centar u proteklom periodu osnovao je pet novih sindikalnih organizacija. Kroz kontakte i edukativne razgovore sa radnicima i poslodavcima uspjeli smo da ostvarimo konkretne rezultate. Trenutno na ovoj regiji imamo 76 sindikalnih organizacija u kojima je aktivno oko 6.000 članova sindikata”, kaže na kraju za portal ,,Semberija info“  Željko Nedić, naglašavajući da će i najavljeno povećanje plata od prvog juna biti brzo anulirano usljed prisutne inflacije i divljanja cijena na tržištu. 
 
(Semberija info)