PČELARSKO GAZDINSTVO BIMED: OVA JE SEZONA NEŠTO BOLjA OD PRETHODNE :: Semberija INFO ::

 

PČELARSKO GAZDINSTVO BIMED: OVA JE SEZONA NEŠTO BOLjA OD PRETHODNE


O stanju u pčelarstvu razgovarali smo sa Bojanom Neškovićem koji predstavlja jednu od nekoliko važnih karika u lancu koji ljubitelji pčelinjih proizvoda prepoznaju kao „BIMED“. Pored meda, „BIMED“ je pravo mjesto na kojem se mogu pronaći i svi ostali izuzetno kvalitetni pčelinji proizvodi. Tokom prethodnog perioda, kao direktna posljedica potrebe stanovništva da osnaže svoj imunitet došlo je do velikog skoka prodaje propolis kapi i proizvoda na bazi matične mliječi.
 
-Drago nam je da se ljudi sve više vraćaju prirodi i prirodnim sredstvima za čuvanje i osnaživanje zdravlja. Što se tiče ove pčelarske sezone mogu reći da je, bar kada je „BIMED“ u pitanju, ona za nijansu bolja i produktivnija od prethodne. Izvrcali smo bagremov, lipov i šumski med. Nije to na nekadašnjem nivou, ali kakva je bila godina, možemo biti zadovoljni ovogodišnjim prinosom. Posljednjih 15 godina uočljiv je trend smanjivanja prinosa u pčelarstvu, a posljednjih pet je teže, nego onih prvih deset zajedno. Uprkos svemu, zahvaljujući blagorodnoj kombinaciji znanja i iskustva koje se krije iza naziva „BIMED“, mogu reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima tokom 2021. godine“, rekao je za portal ,,Semberija info’’ Bojan Nešković i naglasivši važnost stalnog stručnog usavršavanja pčelara.
 
Klimatske promjene donose brojne izazove u ovu oblast, bitno utičući na zdravlje i krajnje prinose brojnih pčelinjih društava. Da bi se pčele sačuvale, a pčelarstvo razvijalo, pčelari već predugo očekuju veću finansijsku i organizovaniju stručnu podršku nadležnih vlasti. Jedna od novosti u pčelarstvu tiče se odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da, pored redovne podrške pčelarima, iz sredstava Kompenzacionog fonda RS, obezbijedi dodatnu podršku, u iznosu od 200.000 KM. Radi se o simboličnoj podršci, ako se ima na umu da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u RS ima oko 5.800 pčelara koji raspolažu sa oko 167.000 košnica. Pravo na podršku pčelarima ostvaruju udruženja pčelara i pčelarske zadruge, čiji su članovi upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u RS, te kojima je obračunata premija za proizvodnju i uzgoj pčela prema Pravilniku o poslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Semberija info