KUPUS KONAČNO IMA PRISTOJNU CIJENU :: Semberija INFO ::

 

KUPUS KONAČNO IMA PRISTOJNU CIJENU


Za razliku od prošle jeseni, kada su semberski poljoprivrednici zaoravali njive pod kupusom zbog izuzetno niske prodajne cijene  i zbog  lošeg plasmana, ove godine kupus je konačno dobio pristojnu cijenu, te se na njemu može nešto i zaraditi, kaže za portal Semberija info Milan Stojanović iz Velike Obarske.

Na njivi, površine jednog hektara, kupus sijeku i pakuju u vreće njegovi sinovi Goran i Vaso, unuk Milan i snaha Lela.

“Kupus smo, zbog velike suše, zalivali svaki treći dan, tako da je potrošeno i puno goriva za agregat. Na njivi je kompletna porodica, jer sezonske radne snage nema dovoljno. Prošle jeseni vreća kupusa  prodavala se po jednu do dvije KM ili se kukus zaoravao na njivi. Sada vreća od deset do dvanaest kilograma košta od osam do deset KM i to je izuzetno dobra cijena. I sa cijenom od pet KM po vreći imali bismo određenu zaradu”, kaže Milan Stojanović.

Na imanju Janka Blagojevića u Velikoj Obarskoj u toku je berba parike u plastenicima. Uz dobar rod paprike, ostvarena je i solidna zarada.Vrijedne ruke berača paprika dnevno mogu ubrati nekoliko stotina kilograma ovog povrća. Zadovoljni su dnevnicom od 40 KM, koja, kako kažu dobro dođe da se popravi kućni budžet.

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci Žiko Kovačević prodaje kupus koji je zasadio na površini od četiri dunuma. Kaže za portal Semberija info da je još uvijek rano govoriti o prinosu kupusa, ali je cijenom zadovoljan.“ Vreća se može prodati za osam do deset KM. Ima kupaca iz regije, ali i FBiH, jer je ove godine zasađeno manje kupusa nego prošle godine”, kaže za Semberija info Kovačević.

Na Kvantaškoj pijaci karfiol, koji se ovih dana priprema za zimnicu, košta desetak KM po kartonskom pakovanju od 22 do 24 kilograma težine.

Semberija info