UDRUŽENjE GLUVIH I NAGLUVIH REGIJE BIJELjINA: NIZ AKTIVNOSTI U MJESECU GLUVIH :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE GLUVIH I NAGLUVIH REGIJE BIJELjINA: NIZ AKTIVNOSTI U MJESECU GLUVIH


Tradicionalno u cijelom svijetu svake godine se u septembru obilježava Međunarodni dan gluvih i Dan znakovnog jezika. Udruženje gluvih i nagluvih regije Bijeljina tim povodom organizuje manifestacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluvih osoba, što je jedan od osnovnih uslova za poboljšanje njihovog položaja u društvu i kvaliteta života.
 
Prema statistikama, svaka deveta osoba na Zemlji ima poteškoća sa sluhom. Uzroci ove bolesti potpuno su različiti: posljedice bolesti, nesreće, urođene mane...Veliki broj ljudi ujedinjenih zajedničkim problemom shvatio je ideju o definisanju Međunarodnog dana gluvih.

-Međunarodni dan gluvih ima dugu istoriju. Naime, Svjetska federacija gluvih je prvi put obilježila Međunarodni dan gluvih 1958. godine, dan je kasnije produžen na sedmicu (posljednja sedmica u septembru), a unazad nekoliko godina sedmica se razvila u jednomjesečni period posvećen promovisanju većeg razumijevanja gluvih“, pojašnjava za ,,Semberske novine’’ predsjednica Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske Dubravka Živković Ostojić, istakavši da  svakog septembra u bijeljinskom Udruženju gluvih i nagluvih bude dosta aktivnosti.
 
Te aktivnosti rezultiraju boljom edukovanošću gluvih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime se omogućava integracija u društvenu zajenicu i poboljšava kvalitet života ove populacije.



-Najprije je održana manifestacija za učenike oštećena sluha kojima je poklonjena kompletna oprema za školu“, kaže Dubravka Živković Ostojić koja je, navodeći da Svjetska federacija gluvih u najvažnije prioritete za gluve osobe stavlja pravo na znakovni jezik, posebno izdvojila ovogodišnju aktivnost bijeljinske prosvjetne radnice.

-Da Dan znakovnog jezika, 23. septembra, bude obilježen onako kako se to radi u svijetu, pobrinula se profesorka Ivana Ljubojević, koja je svoje učenike zdravog sluha u školi obučavala znakovni jezik i tako dala dragocjenu podršku inkluzivnoj nastavi za gluvu djecu“, ističe Dubravka Živković Ostojić.
 
Udruženje gluvih i naglivih regije Bijeljina različitim aktivnostima i kampanjama nastoji privući pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju gluve osobe. Čini to tokom čitave godine, a naročito tokom Mjeseca gluvih. Tokom tog mjeseca podiže se i solidarnost među samim gluvim osobama i njihovim pomagačima. Povodom značajnih datuma, 23. septembra, Dana znakovnog jezika i 25. septembra, Međunarodnog dana gluvih, Udruženje gluvih i nagluvih pozvalo je svoje članove, kao i gluve i nagluve iz drugih udruženja, da dođu na druženje i međusobnu razmjenu iskustava. 

U bijeljinskom udruženju ponosno ističu da je ove godine Bijeljina bila i domaćin završne svečanosti Mjeseca gluvih u Republici Srpskoj. Na ovu svečanost u Bijeljinu su doputovali gosti iz udruženja gluvih iz Banja Luke, Brčkog, Dervente, Modriče i Trebinja.
 


- Na Međunarodni dan  gluvih u Galeriji Centra za kulturu priredili smo  izložbu fotografija članova našeg udruženja  na temu ,,Bijeljina je i naš grad“. Tom prilikom dodijeljene su zahvalnice  prevodiocima znakovnog jezika, koji taj posao rade duže od deset godina u Gradskoj upravi Bijeljina. To su Cvijeta Lazić i Slavica Nikolić iz Matične službe i Sandra Stevanović iz Službe za informisanje. Njima se gluvi građani Bijeljine zahvaljuju za nesebičnu pomoć, ljubaznost i znakovnu komunikaciju na njihovim radnim mjestima. Zahvalnicu smo uručili i Mili Stojanović iz Centra za socijalni rad za višegodišnju pomoć u  ovoj ustanovi“, navodi za ,,Semberske novine’’ Dubravka Živković Ostojić, ukazujući na  senzibilitet ovih osoba, kao i nesebičan trud da pomognu gluvim sugrađanima. 

Udruženje gluvih i nagluvih je dodijelilo posebne zahvalnice grupi Bijeljinki koje su za renoviranje prostorije Udruženja samoinicijativno obezbijedile pomoć, a to su Snježana Kašiković, Ivana Stanišić, Branka Savić, Ana Tikveša i Slavna Rajić. Nisu zaboravljeni ni volonteri koji decenijama vode bitku za bolji život gluvih u Bijeljini, pa su i oni dobili zahvalnice. To su Anđelko Todorović, Dubravka Živković Ostojić i Radiša Petrović.

Semberija info