FARMA KOZA ,,AGROVISOČNIK” U LIPOVICAMA KOD LOPARA :: Semberija INFO ::

 

FARMA KOZA ,,AGROVISOČNIK” U LIPOVICAMA KOD LOPARA


Neke stvari u našim životima sudbinski su predodređene i povezane. Slučajno poznanstvo, ukoliko slučaj u životu uopšte i postoji, povezao je Vasu Vasića, građevinskog inženjera, rođenog u Tobutu kod Lopara i Miloša Boškovića, rođenog u Ilijašu kod Sarajeva.

Kao mladi ljudi, Vasić koji je u Sarajevu završio geodetsku školu, kasnije u Beogradu građevinski fakultet i Miloš Bošković, tehnolog hrane, koji je Poljoprivredni fakultet završio u Sarajevu, otišli su u svijet.
Vasić, vlasnik firme za projektovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bošković, diplomirani tehnolog hrane, upoznali su se u Johanesburgu, u Južnoj Africi, gdje su gradili naftovode. Vasić je na Majevici, u selu Lipovice, svojevremeno kupio imanje površine 27 hektara. Prvi naum bio je podizanje plantaže borovnica. Nakon poznanstva sa Boškovićem, pala je odluka, izgradnja moderne farme koza, uskoro i izgradnja fabrike za proizvodnju kozjeg sira.
 
Na farmi je danonoćno Nikola Kostić iz Peljava, veterinarski tehničar, zadužen sa dvojicom pastira za brigu o stadu francuskih alpskih, visokomliječnih i vosokoproduktivnih koza.

Vasić kaže da je, godinama radeći u Emiratima, upoznavao zanimljive i pametne ljude.-Prvobitno je moja ideja bila da uzgajam borovnice sa dobrim prijateljem Tonijem Stinbara, koji je rođen u Libanu. Nažalost, on se povukao iz tog posla, u međuvremenu je umro i ta ideja je propala.  Upoznao sam Miloša i brzo i lako smo se dogovorili prije tri godine da uđemo u partnerski odnos, da zajedno gradimo farmu za uzgoj koza”.
 
 U razgovor se uključuje i Miloš Bošković, ističući da u stadu imaju trenutno  osamdesetak muznih grla i sedamdesetak mladih.

-U Južnoj Africi sam radio 26 godina. Posredstvom rodbine upoznao sam Vasu i sada smo kompletirali dobar tim za realizaciju naše ideje. Naš plan je proizvodnja kozjeg sira i uskoro počinjemo graditi mljekaru u Priboju. Nadam se da ćemo za godinu dana imati naše prepoznatljive sireve od kozjeg mlijeka na tržištu. Plan je da na farmi imamo od 250 do 300 muznih grla, a planiramo da angažujemo i kooperante koji će biti angažovani na uzgoju koza i proizvodnji kozjeg mlijeka. Koze su plemenite životinje i neophodna je posebna briga o njihovoj ishrani i zdravlju”, kaže Miloš Bošković.

Vasić i Bošković planiraju da 30 odsto sira plasiraju na domaće, a 70 odsto na inostrano tržište.
 
Za početak, planiraju da prerade oko hiljadu litara kozjeg mlijeka, vremenom da proširuju proizvodnju kozjeg sira. Savremeno izmuzište već je izgrađeno na farmi, a uskoro će početi i izgradnja fabrike za proizvodnju sira.

Zov zavičaja

“Sticajem okolnosti, u Emiratima živim na moru i projektujem luke i rafinerije, vještačka poluostrva. Moj zavičaj je Majevica, koja je najljepša u jesen, kad je prošarana sa hiljadu najljepših boja, kao Rembrantovo platno.  Želio sam da pomognem rodni kraj, da ljudi ovdje bolje žive. Imamo i podršku načelnika opštine Lopare Rade Savića”, kaže Vaso Vasić, suvlasnik farme “Agrovisočnik”.Semberija info