Bijeljinska Ciglana uspješno radi već 75 godina: Jedina Ciglana u Republici Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinska Ciglana uspješno radi već 75 godina: Jedina Ciglana u Republici Srpskoj


Bijeljinska ,,Ciglana” a.d.  postoji i radi, bez prekida, već punih 75 godina. Petar Savić, direktor Ciglane, koja trenutno zapošljava 96 radnika, njih 78 u stalnom radnom odnosu, kaže da se, velikim odricanjem radnika i pametnom poslovnom politikom, bijeljinska Ciglana održala u proteklim decenijama. U ciglani se radi non – stop, četvorobrigadno, sedam dana u nedjelji.


 
-Radili smo neprekidno, čak i za vrijeme rata. Trenutno smo jedina ciglana u RS, te jedna od četiri aktivne ciglane u BiH. Naša branša je doživjela poslovni fijasko u regionu, jer u Srbiji od devedeset nekadašnjih ciglana, radi svega desetak. Povećani troškovi proizvodnje, smanjena gradnja, sve to godinama prati ciglarsku djelatnost. Promijenjen je i način izgradnje objekata, tako da su male ciglane morale zaustaviti proizvodnju”, kaže Savić, ističući da je najveći poslovni udar ciglarska djelatnost doživjela prije petnaestak godina, kada je drastično poskupio mazut, kao glavni energent.

-Neki su tada prešli na plin, odnosno gas, dok je većina prešla na petrol - koks. Mi od 2011. godine radimo uz pomoć petrol – koksa, što je puno povoljnije u odnosu na mazut. Ko nije uspio da se preorjentiše na taj energent, morao je staviti ključ u bravu. U postojećem pogonu radimo od 1984. godine. Dijelimo sudbinu branše u kojoj radimo, jer je u pitanju niskoakumulativna proizvodnja. Troškovi proizvodnje su izuzetno veliki, a to je mazut, koks i električna energija. Cijene gotovih proizvoda su izuzetno niske, tako da radimo na ivici rentabiliteta. Uspijevamo se održati i poslujemo pozitivno”, kaže direktor Ciglane Petar Savić, ističući da bi trebalo značajna sredstva investirati u nabavku nove opreme i modernizaciju fabrike.
 
Ciglana ima sirovinu, glinu, nadohvat ruke, na gliništu površine od 39 hektara. Bijeljinska ciglana mjesečno proizvodi do 1,5 miliona komada bloka, godišnje oko 13 miliona. U regionu, u šabačkoj ciglani, naprimjer, proizvodi se termo - blok, većih dimenzija i težine, koji je već postao konkurentan proizvodima bijeljinske ciglane.

-Prelazak na nove proizvode zahtijeva izuzetno velika ulaganja. Naš desetomjesečni proizvodni program uspijevamo plasirati na tržište Bijeljine, Brčkog, Zvornika i tuzlanske regije. I bijeljinska ciglana ima izražen problem nedostatka radne snage, NK radnika, bravara, ali nedostaje i tehnolog, diplomirani mašinski inženjer. U prošloj godini, zahvaljujući instaliranju robota, opstala je i proizvodnja u ciglani, jer je robot zamijenio petnaestak radnika na poslovima slaganja suvog bloka na vagone, prije ulaska u peć.
 
Samo jedan odsto
 
Kao što glina učestvuje sa svega pet odsto u cijeni gotovog proizvoda, cigle, tako i blok koji proizvodi bijeljinska ciglana učestvuje sa svega jedan odsto u cijeni kvadratnog metra stana, sa nekih 15 KM u metru kvadratnom stana od 1.500 KM.

Semberske novine - Semberija info