Gajići iz Crnjelova vadeset godina uzgajaju ruže i tuje :: Semberija INFO ::

 

Gajići iz Crnjelova vadeset godina uzgajaju ruže i tuje


Biljana i Mirko Gajić iz Crnjelova već pune dvije decenije uzgajaju ruže sorte ,,poliante”, odnedavno i ruže stablašice, ali i tuje. Opojni miris ruža širi se semberskom ravnicom. Ruže iz Crnjelova brzom poštom plasiraju se širom BiH.
 
- Svi oni koji vole da imaju uređena dvorišta, nabavljaju naše ruže koje koštaju dvije KM po komadu. Ruže za prodaju vadimo u novembru, stavljamo ih u trap i onda ih šaljemo po narudžbinama na razne adrese. Naše ruže uljepšavaju terase i dvorišta od Neuma, preko Mostara, Sarajeva, Tuzle, do Sanskog Mosta, širom Bosne i Hercegovine. Što se tiče uzgoja ruža, najviše ih treba braniti od korova. Ugradili smo i sistem ,,kap po kap”, tako da ih zalivamo u vrijeme velikih suša, kao što je ova. Nekih štetnika nema, kada su ruže u pitanju, štitimo ih jedino od plamenjače. Na 500 metara kvadratnih uzgajamo trenutno oko pet hiljada ruža”, kaže Mirko Gajić, ističući da se, osim uzgoja ruža, Gajići bave i uzgojem ukrasnog rastinja, tuja i čempresa.
 
- Bavimo se uzgojem žitarica, kukuruza i pšenice, sadimo povrće, a ovo nam dođe kao neka dopunska djelatnost. Što se kalemljenja  ruža tiče, angažujemo stručnjake iz Lipolista u Srbiji. Imamo i ruže stablašice, koje prodajemo po cijeni od 18 do 20 KM po komadu. Tuje prodajemo po cijeni od osam do 15 KM”, kaže Mirko Gajić.

U dvorištu Gajića nalazi se i palma, visoka oko tri metra, koja više od četvrt vijeka ukrašava njihovo dvorište.
                                                 

​Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević