Udruženje penzionera Bijeljina očekuje podršku grada: Na besplatno banjsko liječenje ide 29 penzionera :: Semberija INFO ::

 

Udruženje penzionera Bijeljina očekuje podršku grada: Na besplatno banjsko liječenje ide 29 penzionera


Na području grada Bijeljina, trenutno ima oko 15.696 penzionera, dok je u Udruženje penzionera učlanjeno oko 11.000. Pandemija se značajno odrazila na uobičajene aktivnosti penzionera, ali u ovom udruženju nastoje da koliko-toliko olakšaju život i funkcionisanje u vremenima koja su u svim segmentima, teška za mnoge građane. Ako uzmemo u obzir da je ogroman broj penzionera koji primaju niske penzije i da im penzija ne može podmiriti režije i kupovinu lijekova, jasno je da im skoro ništa ne ostaje za osnovne životne namirnice.

O potrebi banjske rehabilitacije suvišno je govoriti, ali nažalost, samo manji broj njih bez nečije pomoći, može sebi to priuštiti. Stoga su ovakva udruženja naslonjena na opštinske, odnosno gradske uprave, ali i na Vladu RS. Podsjećamo da su i ove godine, od Vlade RS dobili mogućnost da 29 penzionere pošalju na besplatno desetodnevno banjsko liječenje, a u opticaju je bilo šest banja u Republici Srpskoj.

Predsjednik Udruženja Đuro Stanojlović kaže da je javni poziv završen 11. juna i da su imali veliki broj penzionera koji su se javili kako bi iskoristili ovu mogućnost.

- Besplatno banjsko liječenje u šest banja širom RS, ovom vladinom mjerom dobilo je 29 penzionera iz Bijeljine, a prednost su imali oni sa najnižim penzijama. Ovaj projekat smo realizovali i prošle godine, a s obzirom na veliki broj zahtjeva, imali smo značajnu pomoć Gradske uprave, zahvaljujući čemu je u Banji Dvorovi, na desetodnevnoj banjskoj rehabilitaciji boravilo oko 150 penzionera, a takođe je pružena i jednokratna novčana pomoć za oko 1.500 penzionera“, kaže Stanojlović.
 
Podsjećamo da je ovo udruženje prošle godine proglašeno za udruženje od opšteg interesa, a na pitanje da li se i ove godine može očekivati podrška Gradske uprave, saznajemo da su na dva upućena zahtjeva za pomoć, dobili negativan odgovor. Zahtjevi su se odnosili na pomoć za ispaltu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama penzionera. S obzirom da su već dobili dva negativna odgovora, zahtjev za besplatnu banjsku rehabilitaciju, kao što je bilo organizovano prošle godine, nisu ni slali. Budžetom je planirano 40. 000 KM za Udruženje penzionera Bijeljina, ali do sada nisu dobili ni jednu marku. Podsjećamo da sredstva za članarinu koja penzioneri izdvajaju na dobrovoljnoj osnovi i koja iznosi dvije konvetibilne marke koriste za rad Udruženja i za rad Šahovskog kluba, a imaju i komisiju za organizovanje kulturno-zabavnih sadržaja.

​Veći dio prikupljenog novca od članarine tokom godine se podijeli penzionerima sa najnižim penzijama, te onima koji boluju od teških bolesti. Bijeljinsko udruženje penzionera ima i svoj Klub penzionera, gdje penzioneri mogu da se druže, da odigraju partiju šaha, domina, popiju kafu ili sok. Ovi skromni sugrađani, koji su u javnosti poznati i kao najurednije platiše režija i koji će od svog, skoro pa ništa, odvojiiti za druge, pandemijske dane provode uz poštovanje epidemioloških mjera i u prostorijama Udruženja organizuju druženja, evocirajući uspomene iz proteklih godina.
                                               
Semberske novine - Semberija info - O.Stjepanović