Idealno mjesto za PREDAH OD VRUĆEG ASFALTA, a U SRCU SEMBERIJE, nadomak grada: Zanima li ikoga Švapska ada? :: Semberija INFO ::

 

Idealno mjesto za PREDAH OD VRUĆEG ASFALTA, a U SRCU SEMBERIJE, nadomak grada: Zanima li ikoga Švapska ada?


Švapska ada, ranije poznata kao Švapski vir, svega je devet kilometara udaljena od Bijeljine. Nalazi se na putu za Pavlović most, skrivena od brze vožnje i užurbanih vozača. Makadamskim putem se stiže u neku drugu Semberiju, mirnu luku koja pruža predah od gradske vreve i vrućeg semberskog asfalta.
 

 
Jezero, centralni dio Švapske ade, se prostire na više od 160 dunuma površine. Nekada šljunkara, koju su koristila javna preduzeća, sada je utočište za ribolovce i ljubitelje prirode. Dubina jezera varira i kreće se od dva do, čak, 11 metara. Plaže su uređene i šljunkovite. Obala nije strma, što stvara odlične uslove za kupanje. Sezona kupanja na Švapskoj adi počinje u ranom aprilu, a završava se u novembru. Oni koji su otkrili ovaj čudni spoj prirode i čovjeka, zaljubljuju se u Švapsku adu i često joj se vraćaju. Ada je plod velike ljubavi i rada članova udruženja „Riba“. Jezero je u državnom vlasištvu, ali brigu i uređenje na sebe je uzelo Sportsko-ribolovačko udruženje Riba.


 
- Udruženje „Riba“ se brine o Švapskoj adi već trideset godina. Prepoznali smo vrijednost ovog mjesta i već godinama ulažemo veliki napor da „šljunkaru“ pretvorimo u adu. Uredili smo prilaz Adi, tako da ribolovci i izletnici mogu nesmetano da priđu obali i jezeru. Na obali je izgrađen objekat – ljetnikovac, opremljen sa više stolova i klupa, koji služi za potrebe Udruženja, ali i svakome ko želi da se odmori, kao i toalet. Formirali smo i ribolovnu stazu, u dužini od 600 metara, koja može da primi i tridesetak ekipa, tako da smo stekli uslove i da se na Adi organizuje sportsko takmičenje u ribolovu, što nam je prvenstveno cilj’’, rekao nam je Mišo Rosić, član UO Udruženja.Jezero je bogato ribom. Prema navodima Miše Rosića, u jezeru slobodno plivaju kapitalni primjerci šarana teži i od 30 kilograma, babuške, deverike od oko 5.5 kilograma, soma težih od 18 kilograma. „Vodeni krokodil“, odnosno štuka, u jezeru, dostiže težinu i preko 16 kilograma. Zanimljivost je i da u Adi pliva riba čikov, za koju se smatralo da je izumrla, a poznata je i kao riba koja se ne može svariti, jer je vrlo sluzava. Tu je i linjak, tzv „doktor svih riba“, čija sluzava krljušt liječi oštećenja na drugim ribama. „Vodeni baron“ ili smuđ je prisutan, a smatra se da ga je poplava iz 2014.godine naselila u ovo jezero. „Vodeni baron“, kažu ribari, je najkvalitetnija riječna riba, jer se hrani isključivo živim ribama. 

U Udruženju nam kažu da su planirani veliki projekti na Švapskoj adi.

- Švapsku adu posmatramo kao dar prirode. Takav dar treba da je dostupan našim sugrađanima, kako ribolovcima, tako i izletnicima. Veliku brigu posvećujemo djeci, a naročito onima koji se bore sa invaliditetom. Za osobe sa invaliditetom smo sagradili posebno ograđen plato i omogućili prilaz odmah iz automobila. Planiramo izgradnju više platoa za ribolov koji bi koristila djeca sa posebnim potrebama. U planu je izgradnja više malih objekata – ljetnikovaca, koji bi bili opremljeni ložištem, a sve da bi spriječili da izletnici pale vatru svugdje po Adi. Potrebno je obezbijediti dva do tri velika kontejnera i do šest manjih, kako bi Ada bila čisto odmaralište’’, Mišo Rosić.


 
Velika pažnja se poklanja čistoći Ade. Udruženje često provodi akcije čišćenja jezera i obala, što izletniku daje mogućnost da uživa u ljepotama Švapske ade. Ipak, iz Udruženja naglašavaju da izletnici i dalje nemaju razvijenu svijest o značaju životne sredine i čiste okoline. Ada je čista i izazovna za ribolovce. Udruženje razvija ribolov na lokalitetu u pravcu „Uhvati i pusti“, jer se svake godine u jezero pusti više od 1000 kilograma mlade ribe, te smatraju da je za ponos imati kapitalne primjerke u našoj Semberiji. Jezero je čuvano, a krivolov sankcionisan. Briga o Adi je svakodnevna. Udruženje „Riba“ i volonteri su svojim novčanim sredstvima omogućili manje projekte, a najavili su akcije i u narednom periodu. Pomoć od strane drugih je sporadična, kako kažu.

- Oslanjamo se samo na svoja sredstva, odnosno sredstva dobijena putem prodaje dozvola za ribolov. Korona i uređenje kanala su smanjila broj prodatih dozvola, ali se nadamo da će u toke ove godine biti bolje. Gradska uprava ne pokazuje zainteresovanost u pogledu uređenja Švapske ade. Pomoć nismo dobili. Jedino preduzeće, koje je prepoznalo potencijal ovog mjesta, jesu „Vode Republike Srpske“, sa kojima imamo korektnu saradnju i obećanje da će nas finansijski pomagati u naredne četiri godine. To za Švapsku adu i ovo Udruženje mnogo znači’’, navodi Rosić.
Kako nabaviti kontejnere za smeće i kako organizovati odvoz smeća, kako zaštiti lokalitet i proglasiti Adu ekološkom, zaštićenom oazom su pitanja koja se nameću, ako želimo čistu Švapsku adu. Udruženje novca ima sve manje i manje, a prirodna bogatstva izgleda mnogo ne pobuđuju interesovanja drugih.  

​Semberske novine / Semberija info