KOJE BILjKE MOŽEMO BRATI U MAJU :: Semberija INFO ::

 

KOJE BILjKE MOŽEMO BRATI U MAJU


Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije u ljekovito biljese ubrajaju one biljne vrste koje u jednom ili više organa sadrže biološki aktivne tvari, a koje se mogu primjeniti u terapijama ili predstavljaju sirovinu za hemijsko-farmaceutske sinteze.  Tokom 20.vijeka proizvodnja aromatičnog i ljekovitog biljanije bila široko rasprostranjena zbog jeftinih sintetičkih lijekova.Proizvodi na biljnoj bazi su bili zanemareni i skoro potpuno potisnuti. Isto tako je i vrijednost biljnih preparata i njihovog djelovanja bilo zanemareno.  Danas se ponovo počinju cijeniti biljni preparati. Tržište svjedoči da potražnja za biljnim preparatima i lijekovima permanentno raste. Promoviše se zdrava, nezagađena hrana, čisto i zdravo povrće i voće.
 
Pred nama je mjesec maj tokom kojeg određene biljne vrste postižu optimalan razvoj zahvaljujući kojem se,u svi ili njihovi pojedini dijelovimogu brati i pripremati za čajeve, tinkture, meleme, sirupe i slično.U maju se može brati božurov i bagremov cvijet, bokvica, breza, bunika, đurđevak, kesten (pitomi i divlji), dobričica, glog, gorka djetelina, hajdučica, islandski lišaj, jagoda, kamilica, kopriva, mrtva kopriva, kupina, lazarkinja, maslačak, majkina dušica, matičnjak, milogled, medvjeđe grožđe, podbjel, rastavić, rusa, virak, žalfija...

Za primjer navodimo dvije širokorasprostranjene a neopravdano zanemarene biljke.

Uskolisna (muška) bokvica se često smatra običnim korovom na obrađenom zemljištu, iako su korijenje, lišće i sjemenke u narednoj medicini poznate kao ljekovito bilje. Trajna je zeljasta biljka a može izrasti i do 40 centimetara. Osnovni su joj listovi kopljastog oblika a oni sasvim mladi se mogu jesti. Ona sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, enzime, sluz, šećer i vitamine A, C i K.Koristi se u liječenju bolesti disajnih organa, astme, upale pluća, kašlja, pa čak i tuberkuloze. Čisti krv, pluća i želudac. Koristi se i prilikom uboda insekata ili zmijskog ugriza, ogrebotina i posjekotina… Uskolisna bokvica može pomoći kod gušavosti, tromboze, oboljenja jetre i bešike.

Širokolisna (ženska)  bokvica(trputac, bokvica, žilovnjak, hajdučica) se koristila još i prije 5.000 godina u Kini za liječenje mnogih bolesti. Ona sadrži sluzi, silicijevu kiselinu, aucubin i antibiotičke spojeve.Za liječenje se najviše koriste listovi koji seberu sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mjestu dok sekorijen vadi cijele godine.

Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale.

Najpoznatije korištenje ove biljke je u liječenju kašlja, ali je učinkovita za sve bolesti disajnog sistema. Ona pomaže svim disajnim organima, posebno kod bolesti koje karakteriše pražnjenje sluzi. Preporučuje se kod kašlja, astme, upale pluća, pa čak i tuberkuloze. Naučnici su otkrili da širokolisna bokvica stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom pa je postala čest sastojak u sredstvima koja se koriste za odvikavanje od pušenja. (Za pomoć prilikom odvikavanja od pušenja možete žvakati list, ili piti čaj.)

Sok ženske bokvice ima antibakterijska svojstva, tako jaka da joj čak i ne treba konzervans za očuvanje jer se ne kvari. Sadrži antimikrobne spojeve učinkovite protiv stafilokoki, streptokoki i Clostridia – bakterije odgovorne za infekcije kože, gnojne angine i tetanus.

Osim muške i ženske bokvice, koje imaju najviše ljekovitih svojstava, postoji još 200 vrsta bokvice. Mogu se brati i bez straha koristiti jer nisu otrovne ni štetne. Postoji i mnogo recepata o korištenju bokvice, a najčešće se koriste eliksir, zatim zeleni sok i čaj.

Sirup za djecu:

Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Posebno je pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.

Lijek za rane:

Bokvica se često spominje u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za liječenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija.

Posebno je odličan prirodni lijek za vidanje rana jer podstiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje.
Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u liječenju otvorenih rana izazvanih trombozom te liječenje pčelinjih uboda i uboda drugih insekata.Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mjestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju.Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može da zacijeli.Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

Blagotvorna sluz:

Ova biljka ima visok sadržaj sluzi pa blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, zato treba znati da se od njenih svježih mladih listova može napraviti veoma ukusna salata koja uz to sadrži vitamin C i provitamin A.

Biljni eliksir:

Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu preporučuje se eliksir od bokvice. Priprema se tako što se na mašini za meso ili u blenderu samelje 500 g svježih i dobro opranih listova bokvice.

Samljevene listove i sok pomiješati sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promiješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se miješa drvenom ili plastičnom kašikom.

Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbjegla oksidacija) desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.

Zeleni sok:

Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive, maslačka i stolisnika. Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini.

Dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše. Prije upotrebe pomiješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.Semberija info