AKO ŽELITE DA NAPREDUJETE, MORATE BITI DIGITALNI :: Semberija INFO ::

 

AKO ŽELITE DA NAPREDUJETE, MORATE BITI DIGITALNI


Kako tvrdi profesor dr Budimir Stakić, emeritus, prve teorije o preduzetništvu nastale su prije više od dva vijeka u Francuskoj, usavršene prije jednog vijeka u čuvenoj „Austrijskoj školi“, na čelu sa Šumpeterom, da bi danas postalo predvodnica četvrte ekonomske revolucije u vidu digitalne preduzetničke ekonomije. Koristeći benefite digitalne ekonomije i startapova Kina i Indija se danas ubrajaju u najbrže rastuće ekonomije u svijetu. One u svom poslovanju uvode digitalizaciju i imaju veliki broj startapova koji čine motornu snagu ubrzanog razvoja. Kina ulaže ogromna sredstva u tehnološki razvoj posredstvom obrazovanja budućih stručnjaka osnivanjem katedri za izučavanje vještačke inteligencije na 35 univerziteta. Ako želite da napredujete morate biti digitalni, je njihova životna filozofija. Indija, zemlja sa oko 1,2 milijarde stanovnika, ostvaruje od IT industrije  oko 7,5% BDP. U SAD mnoge trgovačke kuće propadaju, jer se nisu na vrijeme preorijenisale na prodaju preko interneta. Čuvena enciklopedija Britanika, koja je osnovana 1768. godine, bi prestala da izlazi, da nije  1994. godine prešla na onlajn izdanje.
 
-Pomenimo neke poznate uspješne preduzetnike starije generacije. Henri Ford je sa grupom inovatora 1908. godine, kao samostalni preduzetnik, pokrenuo traku za proizvodnju automobila, koja i danas uspješno posluje. Džon Rokfeler, je od činovnika postao veliki industrijalac i investitor i  preduzetnik u istoriji i koji je, zahvaljujući osnivanju „Standard Oil Company“, postao prvi preduzetnik - milijarder u svijetu. Braća MekDonalds vode najuspješniji mali biznis na svijetu. Iako nisu ništa izumjeli, ali su u biznis uveli model franšize,  koji je postao odskočna daska za revoluciju pod nazivom „ključ u ruke.“ MekDanalds danas posluje u preko 120 država na preko 35.000 lokacija i dnevno usluži preko 70 miliona ljudi’’, podsjeća profesor Stakić.
 
Profesor Budimir Stakić kaže da mlađe generacije svoj preduzetnički dar ispoljavaju putem digitalnih platformi. Tako su platformu Airbnb – stan na dan, osmislili svršeni studenti Roud Ajlend Škole dizajna, Brajan Česki i Džo Gebia  2007. godine, jer nisu imali dovoljno sredstava da plate kiriju za svoj stan u San Francisku. Airbnb je internet platforma, koja je pokrenuta 2008. godine u SAD, a funkcioniše tako što uspostavlja kontakt između najmodavaca s jedne strane i osoba koje traže tu vrstu smještaja sa druge, koji svakodnevno koristi više miliona ljudi, širom svijeta. Do 2015. godine, Airnbnb je uslužio 25 miliona putnika, pružajući im prenoćište u preko 190 zemalja širom svijeta. Cijeli posao ova tri osnivača, koji uz pomoć nekoliko stotina zaposlenih,  obavljaju posredstvom platforme, bez izgrađenih smještajnih kapaciteta. Suština njihovog posla se sastoji u tome da povezuju dvije različite vrste ljudi: domaćine koji žele da izdaju prostor i putnike koji traže smještaj. Oni putnicima nude više od milion različitih smještaja i za to uzimaju proviziju pri svakoj obavljenoj transakciji. Ključ uspjeha ove kompanije je u stvaranju povjerenja među davaocima i korisnicima usluga smještaja širom svijeta.
 
-Uloga podataka u poslovnom svijetu danas se drastično mijenja. Jedan od inovatora je i The Weather Company. Ova medijska kompanija osnovana je 1980. godine sa samo jednim kanalom koji se zvao The Weather Channel. Od tada, komapnija se razgranala u nove izdavačke platforme, sajtove  i mobilne aplikacije, koja vam, pored ostalog,  daje informaciju o tome  kada ste u dilemi da li da nosite kišobran. Vrijeme ima jak uticaj na širok dijapazon biznisa. Po nekoj procjeni,  gotovo jednu trećinu američke privrede oblikuju promjene u vremenskim uslovima. Kompanija sarađuje i sa oglašivačima različitih brendova – iz oblati lijekova za alergije, krznenih jakni i guma za snijeg – kojima pomaže da predvide kada je najbolje vrijeme da ulože novac u plasiranje reklama za gore pomenute proizvođače. Napravio je, npr. aplikaciju po imenu Hailzone, mogu da je ponude svojim klijentima koji su kod njih osigurali vozila. Kad god prijeti nevrijeme, Hailzone klijentima pošalje poruku upozorenja, da svoje automobile sklone u zatvoreni prostor. Ta usluga vozače može da poštedi velike glavobolje, a i sačuva novac koji bi osiguravajuća društva inače dala za štetu nastalu usljed grada’’, pojašnjava na kraju profesor dr Budimir Stakić, emeritus.