Izvršna vlast u Bijeljini tapka u mjestu :: Semberija INFO ::

 

Izvršna vlast u Bijeljini tapka u mjestu


Kada je riječ o skupštinskim zasjedanjima, 2022. godinu je obilježilo sedam redovnih, dvije vanredne i jedna tematska sjednica. Kako za portal ,,Semberija info'' kaže predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević, najbolji i najmjerodavniji ocjenjivači rada parlamenta su građani, jer, upravo, na sjednicama, govori se, predlaže i odlučuje o svemu što se odnosi na potrebe građana i kvalitetno funkcionisanje, u drugom po veličini gradu u Republici Srpskoj.
 
-Sa zadovoljstvom mogu reći da smo usvojili dva strateška dokumenta, rebalans ovogodišnjeg budžeta od 72.375.675 konvertibilnih maraka, kao i Nacrt budžet za narednu godinu od 67.174.190 KM, a i na prethodnim sjednicama smo usvojili značajan broj odluka, izvještaja, informacija i programa koji su u interesu našeg grada i građana. Iza nas su i dvije vanredne sjednice koje su bile posvećene lokalnim preduzećima, kao što su ,,Toplana”, ,,Vodovod i kanalizacija” i Banja ,,Dvorovi”. Tad smo usvojili odluku da  se ,,Toplani’’ pomogne sa 610.000 KM, kako bi naši sugrađani imali uredno grijanje, a odbornici su usvojili i dva zaključka - jedan se odnosi na pomoć za preduzeće ,,Vodovod i kanalizacija” i za Banju ,,Dvorovi”, takođe za rješavanje urgentnih problema. Ono što ostavlja gorak ukus u ustima je da je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom bila nekorektna i neiskrena po ovim pitanjima, plasirajući u javnost dezinformacije da će skupština većina ostaviti građane bez vode i grijanja. Mi smo se izdigli iznad toga, jer nismo željeli da učestvujemo u nametnutom političkom rijalitiju. Naš prvenstveni zadatak je da donosimo odluke koje su u interesu grada i građana, a oni vide da se skupštinska većina izdigla iznad političkih podjela. Moram podsjetiti da je više od 90 posto tačaka dnevnog reda, koje su u skupštinske klupe došle na prijedlog gradonačelnika i Gradske uprave, usvojene. To je nepobitna činjenica, što znači da nema govora o bilo kakvim blokadama ili sabotažama, od strane skupštinske većine. Naše zalaganje i za Banju ,,Dvorovi” je evidentno, ali, nažalost, ne postoji zajednički jezik sa gradonačelnikom. Uprkos posjetama naših zvaničnika, koji su izrazili spremnost da pomognu ovoj ustanovi, da se ulože značajna sredstva kako bi se Banja revitalizovala, rješenje još uvijek nije usaglašeno. Promjena pravne forme omogućila bi investiranje Vlade RS i potencijalnih zainteresovanih ulagača. Moj stav je da bi Banja ,,Dvorovi” trebalo da ide na nivo Vlade RS, kao što je slučaj sa drugim banjama u Srpskoj, ali moje mišljenje, očigledno, ne dijeli i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom. Banju niko neće odnijeti sa sobom, ljudi ovog područja bi i dalje njom rukovodili i u njoj radili, a ako ćemo i o lokalpatriotizmu, onda taj lokalpatriotizam Gradska uprava treba da pokaže na djelu. Banja jeste naš biser, ali sa ovakvim odnosom Gradske uprave prema njoj, daleko je od potencijala kojim raspolaže.
 
Skupština usvaja strateške odluke i programe, a izvršna vlast je ta koja to realizuje i koja provodi kapitalne projekte. Kakva je situacija, po tom pitanju, u Bijeljini?
-Izvršna vlast u našem gradu tapka u mjestu, a Skupština, s obzirom na nadležnosti, nema mogućnost da utiče na to. Neke dobre stvari koje su bile prioritet u prethodnom periodu su na posljednjem mjestu, a pri tom mislim na industrijske zone, kao i slobodnu trgovinsku zonu. S obzirom da dobijamo auto put, projekat koji se dobija jednom u sto godina, dobijamo i brojne druge mogućnosti, posebno u segmentu privrede. Putnu komunikaciju, koju ćemo imati izgradnjom auto puta, treba da iskoristimo na najbolji način za razvoj Semberije, ali čini mi se da ni po ovom pitanju Gradska uprava nema jasan cilj. Ako analiziramo i kvalitet i  broj podnesenih inicijativa odbornika, što je, inače, praksa i lokalnih i državnih parlamenata, na mnoge se ne odgovara, ne realizuju se, gledaju sa podozrenjem i ko ih je podnio, što je neprihvatljivo. Odbornike, kao i izvršnu vlast bira narod. Odbornik zastupa interese građana i postavlja pitanje ili podnosi inicijativu u ime građana, a ignorisanje od strane izvršne vlasti, znači nepoštovanje volje i potreba građana. Navešću jedan od primjera ignorisanja, a to je postavljanje saobraćajne signalizacije za jednu od rizičnih ulica. Odbornik Milan Trninić je obezbijedio saobraćajnu signalizaciju, donirao je Gradskoj upravi prije godinu dana, a ni do danas to nije postavljeno! Kao predsjednik Skupštine nisam zadovoljan zbog takvog odnosa, kao što nisu zadovoljni ni odbornici što se inicijative ne realizuju. Inače, moram naglasiti da se odbornici dobro pripremaju za sjednice Skupštine, a ono što, takođe, želim da ponovim je da je jedina vodilja ove Skupštine, interes naših sugrađana.
 
Poštujete li Poslovnik o radu Skupštine?
-Vodio sam više od 20 sjednica Skupštine grada. Trudim se da svi odbornici imaju jednako vrijeme obraćanja, dobro poznajem Poslovnik o radu i korektno ga provodim. Skupština je transparentna, skupštinski materijali su unaprijed poznati, a naši građani imaju mogućnost da prate prenos sjednice putem portala. S obzirom da ne postoji harmonija između gradonačelnika i skupštinske većine, moram podsjetiti da smo u brojnim situacijama prinuđeni da reagujemo amandmanima. Zahvaljujući tome, budžet za poljoprivrednike je značajno uvećan, pružena je podrška ustanovama, gradskim preduzećima, vrtićima, sportskim klubovima, prije svega onima koji su postigli odlične rezultate u prethodnoj godini, onima koji se trenutno nalaze u problemima, ali i svim ostalim klubovima smo obezbijedili dodatna sredstva. Dodatna sredstva su obezbijeđena i za samozapošljavanje mladih, za udruženje preduzetnika, kao i za udruženja koja su od opštog interesa za naš grad, uveli smo finansijsku podršku za svako novorođeno dijete, amandmanom ćemo biti u prilici da isplatimo jednokratnu pomoć penzionerima sa minimalnom penzijom u iznosu od 200 do 250 KM.
 
Šta bi Vas kao predsjednika Skupštine grada učinilo zadovoljnim?
-Najsrećniji bih bio kad bi na svakoj sjednici imali po 50 tačaka dnevnog reda. To bi značilo da Gradska uparava ozbiljno radi svoj posao, a iskreno bih volio i da se prije održavanja sjednica dogovaramo, što, nažalost, u Bijeljini nije tako. Trenutna situacija je takva da se češće ,,razgovara” putem portala, što je poražavajuće i to nikom ne donosi dobro. S obzirom da je gradonačelnik ,,glava kuće”, on je taj koji treba da okupi i postavi zajednički interes. Nažalost, on je otišao u nekom drugom pravcu i vokabular koji koristi nas još više udaljava. Svi znamo da se rijaliti programi koriste u cilju postizanja popularnosti, a  Skupština grada to ne želi da čini. Nadležost Skupštine je jasna i ja, kao predsjednik, ću se i dalje zalagati da svi rade posao u okviru nadležnosti. Ponoviću, rad Skupštine je javan i transparentan, a naši sugrađani imaju mogućnost da prate prenose sjednica, pogledaju skupštinske hronike i izvještaje sa sjednica, na osnovu čega sami mogu donijeti sud.
S obzirom i da smo na kraju kalendarske godine, iskoristiću priliku da svim sugrađanima poželim srećne predstojeće praznike, da budu zdravi i da ih političari što manje nerviraju.

Semberija info