BRAČNI PAR MANIGODA iz bijeljine PORUČUJE: Kada ima ljubavi, sve je lakše :: Semberija INFO ::

 

BRAČNI PAR MANIGODA iz bijeljine PORUČUJE: Kada ima ljubavi, sve je lakše


Sergeju i Luki centar svijeta je sestra Julija
 
 Nasmijanu i veselu porodicu Manigoda iz Bijeljine čine mama  Dijana, tata Zoran koji su u braku 15 i po godina i njihovo troje mališana Sergej (14), Luka (11) i mjezimica Julija (4).  Mama Dijana je po zanimanju kozmetičarka, a tata Zoran ugostitelj.
 
Na početku razgovora za „Semberija info“, Manigode, Dijana i Zoran, ističu da im nije bio plan da imaju troje djece, nego se, jednostavno, tako dogodilo.
- Mi volimo da kažemo da se djeca ne planiraju, jer to nije posao, ni godišnji odmor, nego su oni proizvod ljubavi. Sve troje su u naš život došli kada su trebali i ništa ne bi mijenjali“, istakli su mama Dijana i tata Zoran.


 
Dijana je dodala da je jako nerviraju priče, koje svakodnevno čuje,  kao što su „nikada nije bilo teže odgajati djecu, nego u današnje vrijeme“,
- Ne bih se složila sa tim da nikada nije bilo teže, nego je sasvim obratno. Nikada nije bilo lakše, jer nikada se više nije imalo. Prije se znalo kada je beba u kući po štriku koji se bijeli od pelena, a danas možemo da priuštimo jednokratne pelene. Djeci nikada noge nisu mokre, jer skoro svi imaju više pari patika, čizama, a o hrani i slatkišima da ne pričamo. Trenutno nas uništava to što smo „bijesni“, jer hoćemo da su nam kuća, ali i djeca kao iz časopisa i sve nešto moramo što više da imamo. Naša djeca nemaju svako svoju sobu. Spavaju u jednoj koja je puna ljubavi i ništa im ne fali. Stara poslovica „gdje čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna“, kod nas se pokazala kao istinita“, naglasila je Dijana.

Sinovi, Sergej i Luka, pohađaju osnovnu školu i aktivno treniraju fudbal od četvrte godine života. Prema riječima tate Zorana televizijski ekran kod kuće im se konstantno zeleni, jer neprekidno prate fudbalske utakmice, što su zavoljeli uz njega. Princeza i mjezimica cijele porodice, Julija, pohađa vrtić.


 
Kroz osmijeh roditelji su dodali da se sve troje mališana vole i slažu, ali i da se razlikuju, po mnogo čemu.
- Vole mnogo zajedničkih stvari, ali Sergej voli da „vlada“, kao i svaki stariji brat, voli da se služi trikovima da bi stigao do cilja. Sa druge strane, Luka je kao mali vojnik, kod njega se sve zna i nema trikova. Tako da, njih dvojica između sebe imaju stalno neke konflikte i kao dva dječaka sve rješavaju fizičkim putem. Zajednička stvar, pored fudbala, koji treniraju i redovno prate, jeste njihova sestrica Jula, koja je centar njihovog svijeta. Uvijek su tu da je pričuvaju, nahrane, presvuku, pa čak i uspavaju, jer kada je ona u pitanju ništa im nije teško. Julija je naša mala princeza, koja je jako stidljiva, mirna i nije razmažena“, ponosno i kroz osmijeh su priznali Dijana i Zoran.
 
Mama Dijana je istakla  da je život u višečlanoj porodici, sa troje mališana, nekada težak, ali da je izuzetno lijep.
- Treba živaca, ali i vremena za sve. Ujutro volim da sa njima zajedno pravim doručak, pustimo muziku i sve bude super, dok se npr. ne desi da Julija ispusti i polupa jaje, pa ja povisim ton, nakon toga slijedi rasprava i opet smijeh. Jako je dinamičan život i dani sa njih toje. Na svu sreću, imamo pomoć baka i deke. Sada deko mnogo aktivnije pomaže oko njih. Dok su bila samo njih dvojica bake su postizale sve, ali od kako se Julija rodila i deko je uključen. Svi su tu da pomognu i svi nađu vremena za djecu. Sve je lakše kada imamo pomoć i podršku, jer i Zoran i ja imamo privatne biznise i nemamo ustaljeno radno vrijemo. Mnogo nam znači njihova pomoć i podrška i veoma smo im zahvalni na tome“, kroz osmijeh je rekla Dijana.


 
Dijana i Zoran kažu da se trude da budu dobar primjer svojim mališanima tokom njihovog odrastanja.
- Mi njima možemo da pričamo šta god hoćemo i da učimo iz knjiga, ali oni, ipak, gledaju u nas i usvajaju sve što mi radimo. Trudimo se da budemo što bolje osobe i da što više razumijemo različite ljude oko sebe i različita mišljenja. Pričamo im o onome što je za njihov uzrast prikladno i što razumiju, iako se oni sada susreću sa svim i svačim, pogotovu na interentu, jer tamo vide stvari za koje još uvijek nisu spremni. Koliko god se trudimo da to iskontrolišemo i neke stvari zabranimo, oni to, ipak, vide, pogotovu Sergej, koji je u pubertetu. Učimo ih da nije strašno ako se nekada posvađaju i to je zdravo i dobro, ako za to postoje argumenti. Do sada se to pokazalo kao dobro, jer nam se niko nije požalio na njih ni u školi, ni vrtiću, a ni na ulici“, naglašavaju Manigode.
-U braku nema kalkulisanja, a ljubav je najvažnija, jer kada ona postoji, sve je lakše. Djecu Bog da kada treba i koliko treba, jer ni tu nema kalkulisanja, jer kao što smo na početku rekli, ona su proizvod ljubavi“, poručuju za kraj Dijana i Zoran Manigoda.
 

Semberske novine - Semberija info