BERBA KUKURUZA I PRIPREMA JESENjE SJETVE U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

BERBA KUKURUZA I PRIPREMA JESENjE SJETVE U SEMBERIJI


Na semberskim poljima ubrzano se obavlja berba kukuruza i priprema zemljište za sjetvu pšenice.

Poljoprivrednici koriste sunčano i toplo vrijeme da što kvalitetnije obave pripremu zemljišta za sjetvu ječma i pšenice.



Na imanjima u Kojčinovcu brekću kombajni, bere se kukuruz i odmah u zrnu lageruje u prikolice. U njive su ušli i traktori sa plugovima i tanjiračama. Ratari kažu da u zemljištu ima dovoljno vlage, te da bi sjetva trebalo da se obavi u optimalnim sjetvenim rokovima.

Milorad Tomić iz Kojčinovca kaže da obrađuje oko deset hektara zemljišta.



“Kukuruz je na nekim parcelama solidno rodio, dok je na nekom zemljištu potpuno podbacio. Ovo je zemlja pjeskulja i na njoj imamo nešto roda. Na zemljištu, koje mi ovdje zovemo “pureš ili purevina”, kukuruz je potpuno izdao. Sve što je bilo neophodno od agrotehničkih mjera, to sam i ispoštovao. Međutim , suša je bila izuzetno velika, tako da je rod prepolovljen na većini imanja u Kojčinovcu. Imali smo skupu proljećnu sjetvu, a očekuje nas i skupa jesenja sjetva. Vještačko đubrivo i gorivo su drastično poskupjeli. Na njive sam izvlačio i osoku. Nastojim da proizvedem hranu za svoju farmu, jer imam muzne krave, a tovim i bikove”, kaže Milorad Tomić, ističući da troškovi proizvodnje rastu, a ono što poljoprivrednici proizvedu na njivi i utove na farmama, teško se prodaje.



“Trenutno imam tri bika u štali za prodaju, a niko neće da kupi po legalnoj proceduri, uz evidenciju PDV-a. Svi traže nešto onako, ispod žita”, kako mi to kažemo”, ističe Tomić.

U razgovor se uključuje i njegov komšija Milan koji kaže da uvijek može biti i bolje i gore, zavisno od toga koliko je čovjek spreman u životu da se žrtvuje, da radi, da se muči na njivi.



“Polovina kukuruza na njivi dobro rodilo, ostatak izgorio. Tu se teško nalazi računica. Na sve to se moraju obračunati troškovi i očekivani gubitak. Teška je godina iza nas. Nešto raditi moramo, moramo se boriti. Sit gladnom nikada nije vjerovao, a svi su u strahu. Onaj slabiji, plaši se za zdravlje, onaj bogatiji, plaši se da ne ostane bez kapitala. Nikada dva dobra ne možete sastaviti”, priča Milan , ističući da obrađuje četiri hektara i da je to za njega veliki teret od koga ne može pobjeći.



Semberija INFO