Supružnici Jovanović otkrivaju tajnu uspješnog braka: Pedeset godina ljubavi, poštovanja i razumijevanja :: Semberija INFO ::

 

Supružnici Jovanović otkrivaju tajnu uspješnog braka: Pedeset godina ljubavi, poštovanja i razumijevanja


Priče  o velikim ljubavima zaista griju srca i pružaju nadu da prava ljubav traje cijeli život, a jedna takvu  priču donosimo vam sa proslave 50 godina braka Ruže  i Cvijetina Jovanović.
 
Sve je počelo u Živinicama, davne 1972.godine, kada su se upoznali u firmi gdje su oboje radili i bila je to, kako kaže Cvijetin, ljubav na prvi pogled.

- Zabavljali smo se nešto više od mjesec dana i ja sam odmah znao da je to to. Osjetio sam da je je to ozbiljno i sa njene strane, otišao sam da upoznam njenu porodicu i uvjerio sam se da ona dolazi iz domaćinske kuće. Nakon  toga sam je pozvao da i ona vidi kako izgleda moje domaćinstvo. Ja sam se već tada, u dvadeset i prvoj godini osamostalio i sam  vodio svoju kuću”,priča Cvijetin za ,,Semberija info”.

Vjenčali su se nakon nepuna dva mjeseca od tog prvog  sudbonosnog susreta i od tada kreće njihovo putovanje koje traje već pola vijeka, a koje nije bilo ni malo lako. Kroz pedeset zajedničkih godina, proživjeli su puno toga i dobrog i lošeg ali su se, kako kažu, uvijek oslanjali jedno na drugo i dijelili lijepe ali i tužne momente.



Bio je to u početku trnovit put, krenuli su od nule ali su vrijednim radom stvorili bogato domaćinstvo i  dobili dva sina. Međutim, tada počinje rat u kome Jovanovići napuštaju svoju kuću i doživljavaju najveću tragediju kada im jedan sin gine u ratu. Sa ogromnom tugom u srcima, supružnici kreću ponovo od nule, selili su se sedamnaest puta, životne staze vode ih čak do daleke Australije gdje su živjeli 11 godina, ali sudbina je ipak htjela da oni na kraju svoje porodično gnijezdo sviju u Bijeljini, gdje uživaju sa sinom, snahom i troje unuka.

Na naše pitanje, u čemu je tajna usješnog i dugovječnog braka, baka Ruža ističe da su to prije svega ljubav i razumijevanje.

- Na prvom mjestu je naravno ljubav, ali i razumijevanje i poštovanje su jednako važni. Danas mladi parovi nemaju ni strpljenja ni tolerancije i kada dođe do svađe niko ne želi prvi popustiti”, kaže Ruža. Na pitanje kada dođe do nesuglasica, ko u njihovom slučaju prvi popušta, oboje su uglas odgovorili: “Ja”!

- Nikada među nama nije ni bilo nekih većih nesuglasica, odluke smo uvijek donosili uz dogovor, zajedno. Moj savjet mladim bračnim parovima je da,  ukoliko već u prvih godinu, dvije ,vide da nema života, bolje da se odmah rastanu nego kasnije kada dođu djeca”, smatra Cvijetin i dodaje  da bi svim svojim prijateljima, svakom čovjeku, poželio brak kao što je njihov. Na pitanje kako bi ga jednom riječju opisali, ponovo su uglas odgovorili :”Idealan”!   


Semberske novine - Semberija info - S.Nikolić