Porodica Novaković iz Patkovače, dugogodišnji uzgajivači raznovrsnog cvijeća i ukrasnog bilja: Uz malo kreativnosti i truda imaćete dvorište iz snova :: Semberija INFO ::

 

Porodica Novaković iz Patkovače, dugogodišnji uzgajivači raznovrsnog cvijeća i ukrasnog bilja: Uz malo kreativnosti i truda imaćete dvorište iz snova


Novakovići se više od 25 godina bave proizvodnjom raznog cvijeća i ukrasnih i zimzelenih sadnica, među kojima su palme, kaktusi, tuje različitih vrsta, oleanderi, brojne sorte mirisnih ruža.
 
U porodici Novaković najveći dio vremena cvijeću i dekorativnim biljkama posvećeje Bosiljka, tako da ona i najčešće dočekuje Bijeljince i druge mušterije koje žele kupiti kvalitetne sadnice i cvijeće za dvorišta i terase.


 
- Ima li nešto ljepše i draže od dobro uređenog dvorišta. Nije to samo posaditi cvijeće i sadnice i završili ste posao. Izgled kompletnog dvorišta treba u samom početku dobro osmisliti, te odlično  poznavati biljke i sadnice - koliko rastu, kakav je korijen, kako ih održavati, rezati ili neke sorte šišanjem oblikovati, da bi sve biljke bile napredne i lijepe“, kaže za portal „Semberija info“ Bosiljka Novaković.



U poslovima joj, u skladu sa slobodnim vremenom, pomažu sin i kćerka, ali Bosiljka ističe da ona uživa i u radu sa biljkama i cvijećem, u periodu od samog rasada do faze kada sve dospije za prodaju.
- Isto tako uživam i sa mušterijama. Mnogi dođu sa određenim željama i već znaju šta konkretno traže. Neki žele da dopune dvošite novim cvijećem i dekorativnim biljkama ili zamijene sadnice koje su se osušile tokom hladnih zimskih dana“, priča Bosiljka, vidno srećna, jer priča o poslu koji je ispunjava.


 
Prema njenim riječima, najbolje za svakog čovjeka je kada radi posao koji voli, a ona, kako kaže, upravo, uz rad sa raznim sortama cvijeća i dekorativnim sadnicama uživa u svakom danom.
- Jako volim ruže i ne zovu ih slučajno kraljicom među svim cvijećem. Mi proizvodimo brojne sorte - od patuljastih ruža, ruža puzavica, stablašica..., a imamo ih u većini boja, tako da mušterije često i ne mogu da se odluče koja je najljepša i koju da uzmu. Uvijek sam spremna da svojim savjetima pomognem mušterijama da kupe ono što vole, ali i što im odgovara za njihov kutak“, kaže Bosiljka.

Ruža je jedna od najrasprostranjenijih uzgojnih vrsta na svijetu i raste u raznim klimatskim uslovima i područjima. Odvajkada su ruže krasile i mnoga dvorišta širom Semberije. Zbog svog prelijepog izgela, opojnog mirisa, a i simbolike najčešći je konzumni cvijet. Iako se danas najčešće uzgaja kao rezani cvijet, ima dugogodišnju primjenu u kozmetici i u mirisima - osvježivačima.
 
Ruže penjačice su popularna vrsta za prekrivanje dijelova dvorišta, ali je za njihov uzgoj potrebno imati bar neki oslonac za penjanje, a mnogi, kažu Novakovići, za njih prave konstrukciju u obliku luka. Ruža penjačica ima savitljive grane koje veoma brzo rastu, pa tako za godinu-dvije od nje možete dobiti željenu figuru u dvorištu. Cvjetovi su manji i više ih je na jednoj stabljici. Jako je bitno da cvjeta od početka ljeta do jeseni.



Među brojnim dekorativnim drvećem i biljkama kod Novakovića su možda, čak, najtraženije tuje, različitih vrsta i visina, koje u Semberiji mogu da prezime bez problema u dvorištu, ali ih je, predlažu Novakovići, bolje malo zaštititi.
- Sorte palmi koje imamo isto tako mogu da prezime vani, ukoliko su posađene u dvorištu, a one u saksijama bilo bi najbolje tokom zime unijeti u neki prostor gdje nije suviše hladno. Imamo i oleandere, kaktuse i još neke slične sorte cvijeća koje su dosta tražene na ovim prostorima“, kaže Bosiljka Novaković.
 
Novakovići u ponudi imaju i stabla hibiskusa, a zanimljivo je da im cijene, iako je tražena vrsta, nisu visoke. Sadnica hibiskusa, visine oko metar, košta oko 20 konvertibilnih maraka.

Kažu da su ljudi, uglavnom, kreativni, tako da znaju šta žele, jer je danas svima dostupan internet i brojni časopisi gdje se mogu naći razne ideje ne samo za dvorište, nego terase, ljetnikovce i vikendice. U zavisnosti gdje se biljke sade, tako se i kupuju. Nama mušterija kaže šta hoće, naše je da im pomognemo’’, ističe za portal ,,Semberija info'' Bosiljka Novaković.  
 
Novakovići pozivaju sve ljubitelje cvijeća i dekorativnih sadnica da ih posjete u Patkovači, na magistralnom putu Bijeljina – Zvornik ili ih kontaktiraju na broj 065 806 677.
 

Semberske novine - Semberija info