Ramiz Sejdulahović, penzioner iz Brezovog Polja: Sokovi i prerađevine od organski proizvedenog voća :: Semberija INFO ::

 

Ramiz Sejdulahović, penzioner iz Brezovog Polja: Sokovi i prerađevine od organski proizvedenog voća


Ramiz Sejdulahović, penzioner iz Brezovog polja kod Brčkog,  prije sedam godina počeo se baviti organskom proizvodnjom voća. Od male penzije, koja iznosi oko 240 KM, kaže, ne može se živjeti. Neophodna je i dopunska djelatnost. Korak po korak, nakon prvih zasada ribizle, kruške i dunje, Ramiz je odlučio da se pozabavi proizvodnjom zdravih voćnih sokova.



“Odranije su na porodičnom imanju postojale stare sorte jabuka. Počeo sam kultivisati zemljište, navodnjavati i njegovati voćke. Imam ukupno oko tri hektara zemljišta, ali, aronija je na dva dunuma. Jabuka je na većoj parceli, kao i ostalo voće. Odnedavno proizvodim različite mješavine prirodnih voćnih sokova, kombinaciju jabuke i dunje, kruške “kajzerice” i jabuke, sok od domaćeg grožđa, koji ima izuzetan miris. Proizvodim i domaće sirće od divlje jabuke, koje prodajem po šest KM za litar. Naravno, proizvodim i pekmez, slatki i kiseli, a tu je i sok od aronije. Za naše potrošače, posebno penzionere, pripremam sokove sa prihvatljivim cijenama. Miješam aroniju i jabuku, tako da dobijam sok koji je izvanrednog ukusa i koji osvježava u ovim toplim danima”, kaže Ramiz Sejdulahović, penzioner iz Brezovog Polja.

Ramiz je “iskombinovao” i sok od jabuke, mrkve i cvekle, ali i sok od višnje, kupine i jabuke. Cijena jednog litra soka je četiri KM, iako ga, kako kaže, samo staklena boca košta oko jedne KM.

“Slatko - kisela jabuka daje izvanredan sok. Na imanju imam i šezdesetak sanduka sa pčelama. Nema prskanja, niti bilo kakvog hemijskog tretiranja zemljišta”, ističe Ramiz Sejdulahović.


Semberija info - Lj. Ljubojević