U PORODICAMA GDJE JE VIŠE DJECE MANjE JE POSLA ZA RODITELjE, TVRDE BEŠTIĆI :: Semberija INFO ::

 

U PORODICAMA GDJE JE VIŠE DJECE MANjE JE POSLA ZA RODITELjE, TVRDE BEŠTIĆI


Mame i tate, rađajte djeci seke i bate!
 
 
Bračni par Beštić iz Bijeljine u braku je 11 godina, a njihovu porodicu čine mama Nevena, tata Aleksandar i njihovih troje mališana - Una (10), Viktor (7) i Ana (18  mjeseci).
 
Nevena Beštić, pored toga što je mama tri mališana, zaposlena je u ,,Ekspera” apoteci u sektoru nabavke. Takođe je i sportista, nosilac  crnog pojasa u tekvondou. Aleksandar Beštić, pored najvažnijeg zvanja, a to je tata, ima i zvanje profesora fizičke kulture i sporta i 17 godina uspješno  vodi Tekvondo klub „Sokol“. Trener je tekvondoa i fitnes instruktor.


 
Najstarija Una, učenica je četvrtog razreda osnovne škole i drugog razreda muzičke škole, odličan je učenik, a pored školskih obaveza, krenula je stopama svojih roditelja - u sport. Viktor pohađa vrtić i pored vrtićkih obaveza, takođe je krenuo stopama roditelja i starije sestre. Može se reći da su Beštići prava sportska porodica.
 
Nevena Beštić za „Semberija info“ kaže da je oduvijek željela da ima troje djece, a sa njenom željom i odlukom složio se i njen suprug Aleksandar.



- Oduvijek sam smatrala da je to minimalni broj djece u porodici gdje bi djeca razvijala socijalizaciju, osjećaj borbenosti, brižljivosti i odgovornosti jedni za druge. U porodicama gdje je više djece manje je posla za roditelje, što se tiče vaspitanja. Odrasla sam u takvoj porodici, imam dvije sestre i brata, rano smo ostali bez oca i jedno drugom smo bili sve“, istakla je Nevena Beštić i dodala da takva djeca nisu sebična, jer su od malih nogu navikla sve da dijele i imaju empatiju prema svima.
 
- Mi često ne možemo da stignemo svu djecu da hranimo, oblačimo, obuvamo, pa čak i sa njima da učimo, ali oni se tako više osamostaljuju i oslanjaju jedni na druge. Kada ih je više, garantujem da im se vrlo brzo ojača i imunitet, a i navići ćete ih na skromnost, a ne, na bahatost. Često im nećete moći ispuniti želje kao pojedincu, jer se kućni budžet mora dijeliti ravnomjerno, ali kada je jedno dijete u porodici ono često slomi roditelje emocijama“, istakla je Beštićeva.
 
Aleksandar Beštić dodao je da je dan u njihovoj porodici pomalo brz.
- Ujutru oboje idemo na posao, Una ide u školu i kao odgovorna starija sestra vodi brata u vrtić, koji se nalazi u njenoj školi, dok Anu čuva baka, koja ujedno sprema i ručak. Kada završimo sa radnim obavezama idemo po Viktora u vrtić, zatim kući na ručak. Nakon toga završavamo kućne obaveze, zadaću ili se spremamo za trening ili muzičku školu, a vannastavne aktivnosti su tri puta sedmično. Trudimo se da do 21 čas budu svi u krevetu, jer sutra je novi dan i nove radne obaveze. Vikende obično provedemo sa ruksacima na leđima šetnjom kroz šume i po brdima“, objašnjava tata Aleksandar, a mama Nevena se nadovezuje i kaže da kao zaposlena majka troje djece ne misli da je to sve naporno, ukoliko imate podršku i ukoliko vas niko ne sputava.
 
- Jako sam tolerantna osoba i trudim se da iz svega izvučem pozitivne stvari, „uhvatim“ se za njih i živim sa njima. Vjerujem u Boga i molim mu se za mir i zdravlje. Volim sve ljude i vjerujem u dobro. U zajednici sam sa svekrvom, koja mi je bezuslovna podrška u kući. Takođe, direktorka firme u kojoj sam zaposlena je jedna divna žena, koja mi je podrška na poslu i koja uvijek ima vjeru u moj napredak. A, suprug je moja najveća podrška, tu je da me podrži, rame uz rame u svemu. Naravno, nikada nije sve sjajno, nekada se suprugovo i moje mišljenje ne podudaraju, ali sve to čini brak“, kazala je Nevena.
 
Beštići su rekli da trenutno ne planiraju  proširenje porodice, jer je Ana još uvijek mala, ali smatraju da treba ostaviti malo prostora da se mogu posvetiti svakom djetetu i dati mu podršku u školskim i vannastavnim aktivnostima.

Nevena i Aleksandar kažu da je obaveza njih kao roditelja da djeci pruže ljubav, ali i da im daju primjer ljubavi, poštenog rada i vjere u Boga, ali i da djeca obogate svoj um i obavezno da se bave sportom, da razvijaju svoju tjelesnu snagu, agilnost i samopouzdanje.
 
- Djecu ne treba sputavati, jer kada ih već imate i kada ste ih željeli dajte im i dio svog života. Odreknite se nekih svojih zadovoljstava, uključite ih u sport, potrudite se da vide prirodne ljepote, plivaju, skijaju. Družite se sa njima i sve radite zajedno, jer kao takvi zavređujete u njihovim očima drugarsko povjerenje. Da djeca mogu sama odrastati, ne bi im ni trebali roditelji“, naglasili su Beštići i poručili svima da rađaju djecu.

- Često se roditelji žale na finansijske poteškoće i njima opravdavaju to što imaju samo jedno dijete, a ukoliko želite da stvarate bahatu djecu, onda će vam finansije uvijek faliti. Skromnima i srećnima malo treba, jer koliko vam sreće i osmijeha djeca mogu pružiti, ni sa čim se to ne može drugim zamijeniti. Rađajte djeci sestre i braću, neka ne budu sami nikada, neka ih nema ko ostaviti. Nemojte da žalite što godine prolaze, što starite, radujte se novim godina, jer su oni jači, samostalniji, stariji, jer oni brinu o vama. Kada u njih gledate mislim da shvatate da vrijeme ima cijenu i da ste ga kvalitetno kupili“, završili su svoju priču za portal „Semberija info“ Nevena i Aleksandar Beštić.


Semberske novine - Semberija info