STANIŠIĆ: GODINA JE BILA VIŠE NEGO IZAZOVNA ZA SVE NAS :: Semberija INFO ::

 

STANIŠIĆ: GODINA JE BILA VIŠE NEGO IZAZOVNA ZA SVE NAS


Za Odjeljenje društvenih djelatnosti Gradske uprave Bijeljina, kao, uostalom, i za kompletnu Gradsku upravu, ali i za sembersku privredu i njeno cjelokupno poslovanje, 2021. godina bila je više nego izazovna. Druga godina pandemije virusa korona nametnula je novi obrazac ponašanja i poslovanja u gotovo svim društvenim djelatnostima i aktivnostima.

Ljubiša Stanišić, po ovlaštenju gradonačelnika, od sredine ove godine nalazi se na čelu Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Bijeljina. On za ,,Semberija info’’ kaže da je kraj prošle i početak ove godine po mnogo čemu bio preloman za funkcionisanje Gradske uprave.
 
-Nakon završetka lokalnih izbora izabran je novi gradonačelnik, ušli smo u poslovnu godinu bez budžeta, sa odlukom o privremenom finansiranju. Kao što znate, budžet je usvojen krajem marta, nakon čega je usvojen i plan javnih nabavki koji je omogućio realizaciju zacrtanih aktivnosti. U ovoj godini bili smo posebno angažovani oko pribavljanja upotrebne dozvole za novoizgrađeni objekat Centra za socijalni rad. Trenutno postavljamo ogradu za igralište za potrebe djece s posebnim potrebama koja borave u Dnevnom centru. Dio sredstava za tu namjenu planiraćemo i u 2022. godini, kako bismo konačno izgradili i igralište za djecu u Dnevnom centru i konačno obezbijedili upotrebnu dozvolu za objekat Centra za socijalni rad.

Završena je i prva faza izgradnje radionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin” i za tu namjenu izdvojeno je oko 200.000 KM. U okviru projekta stambenog zbrinjavanja Roma, zajedno s ,,Karitasom”, završavamo objekat sa šest stambenih jedinica za Rome. U pripremi je i izgradnja još jednog stambenog objekta u Amajlijama, u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za izbjegla i raseljena lica. Gradska uprava je obezbijedila građevinsku dozvolu i priključke za infrastrukturu.

Od značajnih radova, angažovali smo se oko isplate viška radova na Sokolskom domu, u iznosu od 293.000 KM. Izgradili smo područnu osnovnu školu u Gornjem Magnojeviću, opremili učionice, a angažovali smo se i na opremanju fiskulturne sale područne osnovne škole u Patkovači i za tu namjenu izdvojeno je 50.000 KM”, ističe Stanišić, naglasivši da je sa Republičkim sekretarijatom za izbjeglice i raseljena lica pokrenut projekat rekonstrukcije, sanacije i izgradnje osam kuća za izbjegla i raseljena lica i taj projekat je u fazi realizacije.
 
Naš sagovornik kaže da je Odjeljenje za društvene djelatnosti značajnu pažnju u ovoj godini posvetilo i brizi za obezbjeđenje stipendija studentima i srednjoškolcima, brizi o pronatalitetnoj politici, ali i brizi o najstarijoj populaciji - penzionerima.

-Gradska uprava isplaćuje stipendije za učenike generacija osnovne i srednje škole, za učenike s poteškoćama u razvoju, kao i redovne stipendije za studente. Stipendije za osnovne i srednje škole iznose 110 KM. Trenutno je aktuelan konkurs za stipendije na koje mogu računati redovni studenti.

Uz postojećih devetnaest, raspisan je konkurs za još 26 stipendija, te će ih ukupno biti četrdeset i pet. Za pronatalitetnu politiku u budžetu smo imali planiranih 25.000 KM. Skupština grada je u međuvremenu donijela dvije odluke, od kojih se jedna odnosi na podršku roditeljima za novorođeno dijete. U međuvremenu je podneseno 137 zahtjeva. Za 14 zahtjeva biće odobreno po 100 KM, za 119 zahtjeva po 300 KM, imamo tri zahtjeva za blizance, po 300 KM po djetetu. Imamo i jedan zahtjev za blizance, u iznosu od po 200 KM. Ukupno je izdvojeno za ovu namjenu 39.000 KM. Budžetom je predviđeno 100.000 KM, ali je odluka stupila na snagu sredinom godine.

Za 2022. godinu i za ovu namjenu predvidjeli smo značajno veća sredstva. Obezbijedilo smo i finansijsku podršku za djecu koja pohađaju privatne vrtiće, tako da će roditelji dobijati deset odsto od uplaćenog mjesečnog iznosa. Do sada je isplaćena 61.000 KM za tu namjenu, a na toj stavci imamo planiranih 130.000 KM. Za ovu namjenu, takođe, planirana su veća sredstva za narednu godinu”, kaže za ,,Semberija info’’ Stanišić.
 
Što se tiče penzionera, Gradska uprava je donijela odluku da pomogne penzionerima koji primaju penzije u iznosu od 212,02 KM. Prema podacima iz Fonda PIO, u Bijeljini ima više od 1.200 penzionera sa takvim penzijama.

-Do sada, zaključno do sedmog decembra, dobili smo ukupno 821 zahtjev, od čega je pozitivno riješeno 749 zahtjeva. Odbijena su 72 zahtjeva, jer su penzije bile veće od pomenutog iznosa. Penzioneri mogu računati na pomoć u iznosu od 100 KM. Pozivam penzionere da se jave, jer je rok do 31. decembra. To jeste simboličan iznos, ali nekima može dobro doći u vremenima pandemije. Nadam se da će grad u narednoj godini ponovo biti u prilici da pomogne najugroženijim penzionerima. Udruženje penzionera Bijeljina, takođe, dobiće pomoć do kraja ove godine, tako da će i oni biti u prilici da pomognu najugroženijim penzionerima”, kaže za ,,Semberija info’’ Stanišić.

Semberija info