PRIORITETI SU ZAŠTITA DIVLjAČI I LOVNI TURIZAM :: Semberija INFO ::

 

PRIORITETI SU ZAŠTITA DIVLjAČI I LOVNI TURIZAM


Lovački savez Republike Srpske je osnovan 19. marta 1994. godine sa ciljem uzgajanja, zaštite i korištenja divljači uz održavanje prirodne ravnoteže, unapređenja lova kao grane privrede, sporta i turizma, zaštite prirode te razvoja lovačkog streljaštva i lovačke kinologije. Od svog osnivanja sjedište saveza je u Bijeljini. Lovački savez RS broji između 23 i 25 hiljada članova raspoređenih u 10 regija i 80 lovačkih udruženja. Članovi Saveza su i 19 šumarskih gazdinstava koja, angažovanjem svojih stručnih službi i materijalno-tehničkih sredstava daju veliki doprinos u razvoju lovstva, očuvanju staništa i zaštiti divljači. Lovački savez RS je član Međunarodnog savjeta za lov i zaštitu divljači (CIC) i Evropskog savjeta za lovstvo (FACE).

 
U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u toku je instalacija informacionog sistema i povezivanje u jedan sistem svih lovačkih udruženja na području Republike. Završetkom ovog procesa, nadležnim institucijama će u svakom trenutku biti poznati svi detalji funkcionisanja bilo kojeg lovačkog udruženja, poput npr. broja lovaca, dozvola za lov, stanja na lovištu itd.

-Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sredstva koja po osnovu naknada za odstrel uplaćujemo na račun Ministarstva većim dijelom se vraćaju lovačkim udruženjima kroz konkretne projekte, čiju realizaciju finansira Ministarstvo poljoprivrede. Na taj način, članice Lovačkog saveza RS na godišnjem nivou dobiju između 500 i 700 hiljada KM. Zahvaljujući tim sredstvima, mi danas na prostoru Republike Srpske imamo veoma razvijenu lovnu infrastrukturu na kojoj bi nam pozavidjeli lovci iz mnogo uređenijih zemalja. Samo jedan podatak za ilustraciju, preko hiljadu kamera smo postavili na naša lovišta kako bismo pratili stanje na terenu, u prvom redu stanje divljači ali nažalost i krivolova. Prioritet Lovačkog saveza u narednom periodu, jeste zaštita divljači i, ono o čemu se sve češće i ozbiljnije govori, lovni turizam“, rekao je za portal Semberija info Živojin Lazić, sekretar Lovačkog saveza RS.

 
Na zaštiti divljači angažovano je 120 profesionalnih lovočuvara u lovačkim udruženjima i još 50 njih u šumskim gazdinstvima. Lovački savez RS po ovom osnovu tijesno sarađuje i sa MUP RS, zahvaljujući kojem su brojni krivolovci otkriveni i adekvatno sankcionisani. Uprkos tome, i dalje su prisutni slučajevi krivolova divljači.
Područje Semberije i Majevice je jedno od najbolje uređenih lovnih područja na teritoriji Republike. U devet lovačkih udruženja registrovano je oko 2.700 lovaca. Na području grada Bijeljina registrovano je pet lovačkih udruženja što je jedinstven slučaj u Republici Srpskoj. Osnovna divljač na ovom prostoru su zec, fazan i srna a od predatora lisica i šakal.
 
-Prate nas brojni stereotipi. Međutim, tako mogu pričati samo oni koji nisu upoznati sa pravom ulogom lovaca i lovačkih udruženja. Da su lovci takvi kakvima ih neobavješteni predstavljaju mi ne bismo u nekim predjelima imali evidentno veliki broj divljači poput naprimjer, divljih svinja. Lovci prije svega brinu o divljim životinjama. Dokaz tome su hiljade tona hrane koje tokom zime iznesemo na hranilišta divljih životinja. Biti lovac je, prije svega, čast i privilegija, a da bi se postalo lovcem potrebno je ispoštovati jako stroge propise. U toku je procedura izrade i usvajanja Kodeksa ponašanja lovaca. I ranije smo, tokom obuke mladih lovaca obraćali veliku pažnju na sve ono što će biti regulisano ovim kodeksom, ali njegovim usvajanjem ćemo sve to dići na jedan viši i ozbiljniji nivo“, rekao je za portal Semberija info Živojin Lazić, naglasivši da Lovački savez RS mnogo pažnje posvećuje savjetima i preporukama stručne javnosti, te su u tom pravcu ostvarili plodnu saradnju sa Šumarskim fakultetima iz Banjaluke, Beograda i Novog Sada.

Lovačka udruženja na području Republike Srpske se postepeno podmlađuju. Tokom prethodne, 2020. godine 1.002 kandidata je položilo lovački ispit, a tokom ove, 2021. godine, to je učinilo njih 918.
 
Vraća li se jelen na Majevicu?

Pored redovnog obogaćivanja lovišta zečijom i fazanskom divljači, na području Lovačkog saveza RS, planira se skora nabavka i puštanje u lovišta divokoze i muflona. Postoji inicijativa da se na području Bileće i Lopara naseli jelen. Jelen je bio prisutan na Majevici, ali je zbog ratnih dejstava, a i nebrige ljudi nestao sa ove planine.

 
 
Kako postati lovac?

Pravo da postane lovac ima svaki građanin. Oni koji to žele trebalo bi da najprije, u svoje lokalno lovačko udruženje, podnesu pismenu molbu za prijem u udruženje. Ako se na molbu pozitivno odgovori, kandidat za lovca dobija status lovac-pripravnik u kojem će provesti godinu dana. Uz mentora - starijeg lovca upoznaje se sa detaljima lovačkog „zanata“. Svakodnevno vodi dnevnik lovca u koji evidentira svoje aktivnosti. Po isteku godine lovac - mentor svojim potpisom u dnevnik lovca potvrđuje uspješno obavljanje pripravničkog staža. Tada kandidat za lovca stiče pravo da polaže lovački ispit. Ako uspješno položi ispit dobija uvjerenje o položenom lovačkom ispitu na osnovu kojeg prolazi obuku za nošenje naoružanja i kod Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokreće proceduru za dobijanje dozvole za nabavku oružja.

Semberija info