VUJANOVIĆ: RODITELjI IMAJU OGROMNO POVJERENjE U NAŠ RAD :: Semberija INFO ::

 

VUJANOVIĆ: RODITELjI IMAJU OGROMNO POVJERENjE U NAŠ RAD


U ovoj godini Dječji vrtić ,,Čika Jova Zmaj”, koji trenutno pohađa oko 500 djece, obilježava vrijedan jubilej – 90 godina od početka realizacije vaspitno – obrazovnog programa sa djecom predškolskog uzrasta i 70 godina od početka rada prvog vrtića.
 
Davne 1931. godine u Bijeljini je počeo prvi put da se realizuje jedan oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Prva vaspitačica bila je Hilda Klingl i njena kćerka, kaže za portal Semberija info direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj” Slaviša Vujanović, podsjećajući da je dvadeset godina kasnije, 1951. godine otvoren i prvi objekat koji je namjenski izgrađen za potrebe predškolskog vaspitanja.
 
-To je objekat u Ulici kneza Miloša, gdje se i danas organizuje predškolsko vaspitanje i obrazovanje. U pitanju je objekat ,,Radost”, gdje borave tri grupe djece. Inače, moram istaći i to da je Dječji vrtić ,,Čika Jova Zmaj” jedina javna ustanova predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Bijeljini. Kao nosilac predškolskog obrazovanja i vaspitanja u ovom gradu želimo da obilježimo pomenute jubileje, ali, da istovremeno afirmišemo i predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Naša želja je da povećamo obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, da našim sugrađanima, roditeljima djece predškolskog uzrasta koja borave u ovoj ustanovi, pošaljemo poruku da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje dio obrazovnog sistema koji je, itekako, bitan za razvoj djeteta. Kroz naše programe nastojimo da uključimo što veći broj djece, u skladu sa našim kapacitetima. Trenutno vaspitno – obrazovni rad realizujemo u pet objekata na području Bijeljine, od čega tri objekta imamo na području grada. Centralni objekat ,,Mali princ” izgrađen je 1977. godine. Ovdje imamo osam vaspitnih grupa djece, od jasličkog do vrtićkog uzrasta. Imamo objekat ,,Radost”, preko puta hotela ,,Drina”, koji je izgrađen 1951. godine. Tu borave tri grupe starijeg vrtićkog uzrasta, djeca uzrasta od pet do šest godina. Na Ledincima je u 2018. godini otvoren objekat ,,Plavi čuperak” i u njemu borave četiri grupe, jasličkog i vrtićkog uzrasta. U seoskim mjesnim zajednicama imamo objekat u Dvorovima, gdje trenutno borave tri grupe, od kojih jedna jaslička i dvije vrtićkog uzrasta, a imamo i objekat u Janji, gdje u poludnevnom programu borave dvije grupe vrtićkog uzrasta, u trajanju od tri sata dnevno. Naša želja je da uskoro otvorimo i vrtić ,,Neven” u Patkovači koji je u potpunosti opremljen. Čekamo samo na završetak nekih tehničkih detalja i na dobijanje upotrebne dozvole”, kaže za ,,Semberija info'' Vujanović, ističući da u saradnji sa osnivačem, Skupštinom grada, Dječji vrtić ,,Čika Jova Zmaj” ima namjeru da proširi smještajne kapacitete za predškolski uzrast, te da se u skorije vrijeme na području grada izgradi još jedan vrtić, kapaciteta do stotinu djece predškolskog uzrasta.
 


On kaže da roditelji imaju ogromno povjerenje u ovu predškolsku ustanovu, da rado šalju djecu u vrtić, ali, da trenutno postoji oko stotinu prijava za smještaj djece koje su na čekanju.
 
-Sva djeca treba da ostvare pravo na vaspitanje i obrazovanje, te u tom smislu imamo želju da širimo kapacitete i na seoskom području. Uz saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pokrenuli smo i realizaciju pripremnog programa za polazak u školu. U taj program uključuju se djeca uzrasta od pet i šest godina koja u prvi razred kreću u septembru. Djeca pripremni program, koji finansira resorno ministarstvo i Gradska uprava, koriste od prvog marta do 31. maja. U tom periodu uključujemo i djecu koja nisu boravila u vrtiću ranije, povećavajući tako obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem”.
 
Vujanović kaže da za produženi boravak djece treba pronaći adekvatan smještajni prostor, kako bi se od naredne godine ponovo realizovao i ovaj program.
 
Semberija info