ČLANOVI AK „AKADEMAC“ KUĆI PONOSNO DONOSE MEDALjE: Entuzijasti čuvaju atletiku :: Semberija INFO ::

 

ČLANOVI AK „AKADEMAC“ KUĆI PONOSNO DONOSE MEDALjE: Entuzijasti čuvaju atletiku


Atletski klub „Akademac“ osnovali su 2006. godine, na inicijativu Gradske uprave, nastavnici fizičkog vaspitanja sa područja grada Bijeljina. Naime, prestankom funkcionisanja Atletskog kluba „Radnik“ početkom 1990-ih atletika u Bijeljini je nezasluženo zapostavljena. Formiranjem novog kluba, za prvog predsjednika izabran je Zdravko Tešić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

U posljednjih 15 godina aktivno rade sa mladim, talentovanim sportistima koji su, u Bijeljinu donijeli mnogo medalja. U ulozi trenera u AK „Akademac“ trenutno su Živorad Sekulić, Miodrag Marjanović i Jelena Vasiljević.Uprkos velikom trudu, talentu i postignutim rezultatima, bolji dani za bijeljinsku atletiku se i dalje čekaju. Iako talentovanih dječaka i djevojčica u Semberiji ne nedostaje, glavna prepreka daljem razvoju kraljice sportova je nerazvijena sportska infrastruktura. Dok mnogo manje sredine u Republici Srpskoj i BiH imaju moderna atletska borilišta dotle se u atletsku infrastrukturu na Gradskom stadionu u Bijeljini nije ulagalo ništa od izgradnje stadiona.


 
Jedan od onih koji u posljednje vrijeme skreće pažnju na sebe je petnaestogodišnji Mitar Jovašević. Aktuelni je prvak Republike Srpske na 100 i 300, a viceprvak BiH na 300 metara. Početkom ove godine Mitar je na dvoranskom prvenstvu Srbije za starije pionire, oborio dvoranski rekord Republike Srpske i BiH na 300 metara. Mitar je ovu dionicu istrčao za 40.41 sekundi, što je za 13 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda postavljenog 2017. godine. Njegovi treneri kažu da može i brže.



Tu Mitar ne staje. Na Svjetskim školskim igrama koje su održane u Beogradu od 11. do 19. septembra mladi atletičar AK ,,Akademac”, Mitar Jovašević postigao je još jedan odličan rezultat. Ovaj mladić je nastupio u štafeti i u ozbiljnoj konkurenciji osvojio bronzanu medalju. Na popularnoj Školarijadi ove godine gdje je učestvovalo oko 2.500 mladih sportista iz 43 zemlje Mitar je zablistao.

- Atletiku aktivno treniram posljednje dvije godine. Prije atletike sam pet godina trenirao fudbal. Zadovoljan sam postignutim do sada, osvojio sam mnogo medalja, od kojih mi je posebno draga ova koju sam nedavno osvojio na Školarijadi u Beogradu. Osvojili smo treće mjesto u kombinovanoj štafeti u veoma jakoj konkurenciji. Bilo je lijepo takmičiti se sa vršnjacima iz čitavog svijeta. Što se tiče planova za budućnost oni su jednostavni, samo rad, rad i rad i dobri rezultati neće izostati“, rekao je za „Semberija info“ učenik Ekonomske škole u Janji Mitar Jovašević.


Semberske novine - Semberija info