STRELjAČKI KLUB „TRB“ BIJELjINA: Streljaštvo ne poznaje uzrast i pol :: Semberija INFO ::

 

STRELjAČKI KLUB „TRB“ BIJELjINA: Streljaštvo ne poznaje uzrast i pol


Софија Ракић
Početkom 2020. godine nekoliko zaljubljenika u streljaštvo osnovalo je Streljački klub „TRB“ Bijeljina, postavivši pred sebe visoke ciljeve.
 
Najvažniji cilj se odnosi na popularizaciju streljačkog sporta i ispravnog odnosa prema oružju. Iz tog razloga odlučili su streljanu otvoriti za sve zainteresovane građane. Naime, tokom radnog vremena streljane, svi zainteresovani mogu doći sa svojim, vatrenim ili sportskim oružjem ili bez oružja, i uz stručni nadzor u sigurnom okruženju provjeriti svoje streljačke potencijale.



- Naša streljana je jedino mjesto u gradu gdje se može potpuno legalno i bezbjedno koristiti vatreno oružje. Ko posjeduje vatreno oružje i dozvolu za njegovo nošenje, može nam, uz najavu, doći bilo kada. Ko ima oružani list (dozvola za posjedovanje vatrenog oružja), prije nego dođe u streljanu treba da se najavi u policijskoj stanici da će u dogovorenom periodu koristiti svoje oružje na streljani. Dakle, samo najava policiji. Za one koji ne posjeduju oružje, a voljeli bi testirati svoje streljačke sposobnosti neka zakažu termin i dođu, ostalo je naša briga. Za mnoge ljude oružje je nepoznanica. Nisu upoznati sa strogim zakonskim propisima koji se tiču nabavke, držanja, prenošenja, pravilne upotrebe i održavanja vatrenog oružja. Zato smo mi tu da podučimo zainteresovane građane“, rekao je za portal Semberija info Predrag Rakić, predsjednik Streljačkog kluba „TRB“, naglasivši da okupljanje ekipe mladih ljubitelja streljaštva i širenje kulture odgovornog odnosa prema oružju predstavljaju dva cilja na kojem će svi u klubu neprestano raditi.

U sportskom streljaštvu SK „TRB“ se može pohvaliti uspjesima. U kategoriji vazdušni pištolj Branislav Dragićević je aktuelni prvak BiH. U istoj kategoriji, Predrag Rakić je na prvom mjestu ovogodišnje Lige BiH. Mlada Sofija Rakić je svojim dosadašnjim rezultatima pokazala da je velika nada bh. streljaštva. U okviru Premijer lige BiH 22. avgusta 2021. godine postavila je novi državni rekord u kategoriji vazdušni pištolj. Kada je u pitanju veliki kalibar (vatreno oružje) i na ovom polju SK „TRB“ ima zapažene rezultate na  brojnim turnirima.

Za kratko vrijeme svog postojanja SK „TRB“ je Bijeljinu vratio na mapu streljačkog sporta u BiH i šire. I tu ne misle stati. U potrazi za novim talentima uskoro će pokrenuti Školu streljaštva. Pored dobrog vida za ovaj sport je potrebna velika smirenost. Tokom treninga i takmičenja strijelci moraju držati tijelo u istom položaju i više od sat vremena tako da je smirenost i koncentracija od velike važnosti za uspješno bavljenje streljaštvom. Iz tog razloga je mlađim uzrastima teško istrajati, ali oni koji zavole streljaštvo, njima je nebo granica.

​Semberske novine - Semberija info