SEMBERIJA: Otkupljeno 112 tona duvana :: Semberija INFO ::

 

SEMBERIJA: Otkupljeno 112 tona duvana


Na semberskim njivama, pogotovo na području Ljeljenče i Čađavice, i ovih septembarskih dana bere se duvan. Vrijedni berači duvana, sa područja Glavičica, u Ljeljenči beru duvan za dnevnicu od četrdeset KM.

Dragan Petrić, jedan od berača, kaže da on, koji pakuje duvan na traktorskoj prikolici, zaradi pedeset KM, koliko dobije i radnik koji na rukama prenosi ubrani duvan do prikolice.
“Ustajemo rano ujutro. Počinjemo oko šest sati i jednu sušaru naberemo do podneva. Navikli smo na težak posao. Ovo je težak i nezahvalan posao, ali moramo zaraditi nešto za život”, kaže Petrić.



Bijeljinski “Duvan” do devetog septembra otkupio je 112 tona duvana od proizvođača duvana sa područja Semberije i Posavine, potvrdio nam je Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog “Duvana”.
“Planirali smo da u ovoj godini otkupimo 310 tona duvana. S obzirom na to da je došlo do podbačaja od nekih tridesetak odsto, otkupićemo od 250 do 260 tona. Sve će, opet, zavisiti od vremenskih prilika tokom septembra i početkom oktobra. Sa prvim mrazevima završiće se i ovogodišnja berba duvana”, kaže Gotovčević.



On ističe da se već nekoliko godina bilježi i loš plasma duvana. Kupci se raspituju za određene količine, ali kada treba da se potpiše ugovor, onda se obično ne javljaju, te se ne može računati ni na siguran plasman duvana koji se proizvodi na ovom području”, kaže Gotovčević, ističući i to da zbog niskih i nestimulativnih otkupnih cijena duvana sve je manje onih koji se opredjeljuju za ovu proizvodnju.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević