​Počela berba kukuruza: Prepolovljen prinos :: Semberija INFO ::

 

​Počela berba kukuruza: Prepolovljen prinos


U pojedinim dijelovima Semberije već je počela berba kukuruza. U pitanju su sorte kukuruza s kraćom vegetacijom, kojima je ovogodišnja suša dodatno ubrzala proces sazrijevanja. 

Na njivi, u semberskom selu Ljeljenča, od ranih jutarnjih sati u berbu kukuruza uključio se i Slobodan Stanojević (44) iz Velike Obarske.



“Velike vrućine su prepolovile rod kukuruza. S obzirom na to da nemam puno stoke, i ovo što uberem, biće dovoljno za narednu godinu. Kukuruz sam sijao na 7,5 hektara, pšenicu na osam hektara. Imao sam odličan rod pšenice, tako da će to u određenoj mjeri kompenzovati veliki podbačaj u prinosima kukuruza. Kod nas na selu uvijek je bilo po onoj narodnoj: “Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš”. U međuvremenu sam obnovio mehanizaciju, nabavio dva traktora, radim i borim se za svoju i za egzistenciju svoje porodice”, kaže Stanojević.



Kukuruz je i ove godine bio dominantna poljoprivredna kultura na semberskim poljima i proljetos je zasijan na površini od 26.365 hektara. Variranje temperatura u junu, pojava štetočina i biljnih bolesti, ekstremno visoke temperature u julu i avgustu, nedostatak vlage u zemljištu, sve se to nepovoljno odrazilo na prinose kukuruza u ovoj godini. Ipak, poljoprivrednici se nadaju da će nekako pregurati još jednu godinu, mukotrpno radeći u “fabrikama pod otvorenim nebom” i nadajući se da će neka naredna godina biti bolja od ove koju je obilježila velika suša.


​Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević