KULTURNA USTANOVA KOJA OSTVARUJE SVOJU MISIJU PRILAGOĐENU MODERNOM DOBU :: Semberija INFO ::

 

KULTURNA USTANOVA KOJA OSTVARUJE SVOJU MISIJU PRILAGOĐENU MODERNOM DOBU


Centar za kulturu ,,Semberija“u Bijeljini svim ljubiteljima kulture i umjetnosti nudi zanimljiv i raznolik program za sve generacije, sačinjen od filmskih i pozorišnih predstava, koncerata i tradicionalnih manifestacija’’,  potvrdio je v.d. direktor ove ustanove Igor Bešlić.

Ljeto u Bijeljini, po već uhodanoj tradiciji, protiče u znaku niza kulturnih dešavanja koja ovaj cjelokupan prostor u najsunčanije doba godine čine živim i atraktivnim.

-Ljubitelji kulture i umjetnosti mogu da uživaju kako u programima sopstvene produkcije Centra za kulturu, tako i u gostujućim programima. U svojim redovnim aktivnostima Centar za kulturu, kao centralni kulturni prostor u našem gradu, znao je, i to još uvijek čini, senzibilisati sve za pozorište, razne muzičke ansamble, horove, plesne grupe, kao i muzičke instrumentaliste“, ističe Igor Bešlić koji je nedavno došao na čelo Centra za kulturu, te posebno pohvalio zaposlene u ovoj ustanovi.

-Svi zaposleni u Centru za kulturu su ostavili izuzetno jak utisak na mene - veliki su profesionalci i  dobro su organizovani. Zadovoljstvo mi je da budem na čelu tima ovih ljudi“, ističe Bešlić.

On ovom prilikom podsjeća da je Bijeljina i u prošlosti imala značajnu kulturnu scenu, te da su svi koji se danas bave kulturom naslijedili, usvojili i prilagodili tu scenu novim trendovima i savremenim tendencijama, rade na modernizaciji pristupa u organizaciji kulturnih dešavanja, stvaraju tehničke i ljudske resurse kako bi održali korak sa dešavanjima u okruženju.

Potvrđuju to i rezultati koje Centar za kulturu postiže. Iz godine u godinu bilježi stalni rast broja dešavanja,  rast kvaliteta tih dešavanja, kao i rast, čime se posebno ponose,  kreiranja vlastitih kulturnih sadržaja.

-Zahvaljujući ostvarenoj dobroj saradnji sa mnogim ustanovama i udruženjima, a prije svega svakodnevnim punim angažovanjem i zalaganjem zaposlenih, Centar za kulturu je stekao ugled ustanove koja je pouzdan partner, spreman da odgovori na sve izazove savremenog poslovanja“, kaže Igor Bešlić.

Otvorena scena

Centar za kulturu je i ove godine uspješno organizovao manifestaciju ,,Otvorena scena“, koja je trajala od petog jula do sedmog avgusta. Manifestacija je otvorena kabareom ,,Ja pevam svoj bluz“ u izvođenju glumca Gorana Sultanovića. Publika je uživala u dobrom humoru i lijepoj muzici. Bilo je to veče za paćenje, a Bijeljincima je jedno takvo veče priređeno na krovu Centra za kulturu.

Na ,,Otvorenoj sceni“ publika je uživala u nastupima talentovanih plesača Studija ,,Olena“,  Plesnog kluba ,,101“, grupe ,,Megadens“, kao i nastupu učesnika festivala ,,Ritam Evrope“. Nisu bili uskraćeni ni ljubitelji koncerata: nakon nastupa etno grupe ,,Bogojavljenska noć“ publika je radosno dočekala i koncerte ,,Sremskih tamburaša“, akustičnog benda ,,Zlatne strune“, te benda ,,Firma“. Za ljubitelje etno i duhovne muzike postarali su se ,,Petropavlovski pojci“ čijim koncertom je sedmog avgusta spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje ,,Otvorene scene“.

Inače, kako su istakli u Centru za kulturu, jedan dio sadržaja ove manifestacije odvija se i u okviru obilježavanja slave grada, Svetog Pantelejmona.

Bioskop pod otvorenim nebom

Prijatnu noć na krovu Centra za kulturu, u bioskopu na otvorenom, šestog jula proveli su ljubitelji filma. Uživali su u sjajnoj komediji ,,Tjelohranitelj mafijaševe žene“ sa fantastičnom glumačkom ekipom koju čine Salma Hajek, Rajan Rejnolds, Samjuel L. Džekson, Morgan Friman i Antonio Banderas. U pitanju je nastavak hit filma ,,Mafijaški tjelohranitelj“ iz 2017. godine gdje su u još jednoj misiji opasnoj po život ponovo zajedno najsmrtonosniji čudni par na svijetu tjelohranitelj Majkl Brajs (Rajan Rejnolds) i ubica Darijus Kinkejd ( Samjuel L. Džekson).   

–Ljudi su željni odlaska u bioskop, a osim ove, za naše sugrađane besplatne filmske poslastice, krajem avgusta organizovaćemo još jednu filmsku projekciju na krovu Centra za kulturu“, kaže Igor Bešlić, najavljujući i da će Gradski bioskop uskoro otvoriti svoja vrata.
 
Naime, kako precizira, sredinom avgusta biće projekcije dječijih filmova, a krajem avgusta premijerno će prikazati jedan domaći film. Direktor Centra za kulturu Igor Bešlić ovom prilikom najavljuje i peto izdanje Dječijeg pozorišnog festivala ,,Čupava bajka“.
      
-,,Čupava bajka“ će se održati od četvrtog do sedmog oktobra, a naši najmlađi sugrađani imaće priliku da uživaju u četiri predstave u izvođenju pozorišta iz Beograda, Banjaluke i Bijeljine“, navodi Bešlić.
 
Bijeljinski likovni salon

Već trinaestu godinu za redom akademski slikar Milijanko Miholjčić, kustos Umjetničke galerije Centra za kulturu, nastoji da finom navigacijom maksimalizuje sinergiju likovne scene i pokaže da ovdašnji likovni stvaraoci imaju veliki potencijal.
 
-Četvrtog avgusta, a u okviru Pantelinskih dana,  otvoren je 13. po redu ,,Bijeljinski umjetnički salon“ na kom su domaći umjetnici, arhitekti i dizajneri predstavili svoje najnovije radove“, kaže Igor Bešlić, naglasivši da publika koja posjećuje programe u Centru za kulturu poprilično heterogena, po obrazovnoj strukturi, starosti itd, što je svojevrsna potvrda da ova ustanova ostvaruje svoju misiju i da su se nametnuli kao istinski centar kulturnih dešavanja.
 
-U našoj galeriji, u okviru Pantelinskih dana, organizovana je i promocija knjige Radovana Kalabića  ,,Pod prijekornim pogledom istorije“ , navodi Bešlić, istakavši da će Centar za kulturu i u buduće činiti sve kako bi zadovoljio kulturne potrebe sugrađana svih starosnih grupa.

Semberija info