SAVO CVIJETINOVIĆ, BIJELjINSKI PJESNIK: Uvijek me privlačila lijepa riječ :: Semberija INFO ::

 

SAVO CVIJETINOVIĆ, BIJELjINSKI PJESNIK: Uvijek me privlačila lijepa riječ


Savremeni hroničari bijeljinske prošlosti su zapisali da tokom najvećeg dijela istorije Bijeljine njeni stanovnici nisu pridavali veliku pažnju pisanoj riječi. Zbog toga se danas ne možemo pohvaliti književnim djelima poezije ili proze koja su tokom minulih vremena nasta(ja)la u Semberiji.
 
Danas, sa druge strane svjedočimo da su vitezovi pisane riječi iz Bijeljine i Semberije naučili lekciju iz istorije. U posljednjih nekoliko decenija objavljeno je mnogo knjiga pripovjedaka, kratkih priča, poezije, romana... ostavivši trag u vremenu za pokoljenja koja dolaze.


 
Savo Cvijetinović je jedan iz plejade savremenih pjesnika koji svojim glasom slika ono što dušom poete opazi. Još u osnovnoj školi nastala je njegova prva pjesma. Od tada, evo tridesetak godina kako iz vrela poezije Save Cvjetinovića ne prestaju izvirati stihovi njegovih pjesama. Inspiraciju pronalazi u svemu. Duhovnost, rodoljublje i porodica pružaju neprestano nadahnuće njegovim pjesmama.

- Zahvalan sam Bogu na dva dara, jedan je dar poezija, a drugi je dar moja porodica. Oni su moja najveća podrška i moja prva kritika. Prvo čitanje i prve kritike moje pjesme doživljavaju u mojoj porodici. I to me čini jako ponosnim. Kada me pitaju, ko je Savo Cvijetinović, kažem da sam običan čovjek, porodičan čovjek, oličenje današnjeg čovjeka koji se bori za svoju porodicu“, kaže za „Semberske novine“ Savo Cvijetinović.


 
Uprkos velikom broju napisanih pjesama tek je prošle godine objavio svoju prvu zbirku poezije, „Lepota zgaženog cveta“ da bi početkom ove, 2021. godine, objavio i drugu zbirku pod naslovom „Smisao u besmislu“. U njoj se našlo 150 pjesama koje, na iskren, jednostavan, često šaljiv, a buntovan način tematizuju dijelove pjesnikove zbilje. Njegove pjesme su nerijetko jako aktuelne, nadahnute nebrojenim primjerima trenutne dezorganizacije društva. Izopačen vrijednosni sistem u društvu, jednostavnim pjesničkim jezikom, biva precizno seciran u Savinim pjesmama.                                        
 
KO JE SAVO CVIJETINOVIĆ?
 
Savo Cvijetinović je rođen 1974. godine. Zvanje diplomiranog mendžera je stekao u Beogradu. Ljubitelj prirode, ekologije i dobre knjige. Bavio se fudbalom, odbojkom, a sada, rekreativno biciklizmom. Oženjen, otac troje djece.


​Semberske novine - Semberija info - I.Gutić